Κοινωνικό μέρισμα: Έρχεται η μεγάλη ανάσα κοντά στο... χιλιάρικο , ποιοι θα ανακουφιστούν
Www.true.gr

Κοινωνικό μέρισμα: Έρχεται η μεγάλη ανάσα κοντά στο… χιλιάρικο , ποιοι θα ανακουφιστούν

Έτοιμη να προχωρήσει στην ενίσχυση των νοικοκυριών και των χαμηλοσυνταξιούχων με το κοινωνικό μέρισμα είναι η κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να γίνει την περίοδο των Χριστουγέννων.

Για το «κοινωνικό μέρισμα» εξετάζονται αρκετά σενάρια, ωστόσο αυτό που έχει κλειδώσει επί του παρόντος είναι η οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) για τα ευάλωτα νοικοκυριά, την οποία είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ (Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης).

Ο μποναμάς θα είναι έως 900 ευρώ και θα αφορά περίπου 270.000 νοικοκυριά. Το επίδομα θα είναι το διπλάσιο από το ποσό που δικαιούνται, αν και προηγουμένως τα νέα δεν ήταν τα πιο θετικά.

Σκέψεις για έκτακτο επίδομα υπάρχουν και για τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι δεν έχουν πάρει αναδρομικά, αλλά και για τους υγειονομικούς, που δεν έχουν λάβει κάποιο έξτρα βοήθημα, εκτός από αυτό του Πάσχα του 2020.

Τι σημαίνει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Το ανώτατο όριο του ποσού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξάρτητα από τη σύνθεση του νοικοκυριού.


Υπολογίζεται ως εξής:

200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
Προσαύξηση 100 ευρώ για ένα ενήλικο μέλος
Προσαύξηση 50 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί
Το ποσό, που θα δοθεί ως έκτακτη ενίσχυση τα Χριστούγεννα, θα υπολογιστεί με βάση το ποσό, που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό.

Έτσι, αν κάποιος παίρνει Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα 200 ευρώ, τον Δεκέμβριο θα πάρει 400 ευρώ. Αν παίρνει 500 ευρώ, τον Δεκέμβριο θα λάβει 1.000 ευρώ.

Το μήνυμα Σταϊκούρα
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για παροχή κοινωνικού μερίσματος ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην «Ημερησία» και στο «Ημερησία Talks».


Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη παροχή κοινωνικού μερίσματος, ο Υπουργός είπε πως «θα εξαρτηθούν από την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών».

Αποφεύγοντας να δεσμευθεί ευθέως για νέα μέτρα στήριξης, καθώς όπως λέει «όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των οικονομικών μεγεθών» και τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα αποκαλύψει το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού σε λίγες εβδομάδες στη Βουλή, ο κος Σταϊκούρας περιέγραψε τη σαφή κατεύθυνση του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης: «Αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και μπορεί να αξιοποιηθεί φέτος και πρέπει να αξιοποιηθεί γιατί η κρίση είναι εδώ ή μπορεί να είναι πολύ πιο έντονη το επόμενο δίμηνο, οφείλει η Πολιτεία να είναι μπροστά αξιοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο».

Ο ίδιος προσθέτει πως «πιθανόν αυτό να μπορεί να γίνει με μέτρα βραχυπρόθεσμα», που θα ισχύσουν μόνο για φέτος, καθώς αυτά τα μέτρα θα έχουν μηδενικό αποτύπωμα το 2022 και άρα δεν θα επιβαρύνουν την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή προς το 2023.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω κανένα ενδεχόμενο. Όλα θα εξαρτηθούν από τον δημοσιονομικό χώρο που προσδοκούμε να δημιουργήσουμε», απάντησε, ερωτώμενος για το αν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια προσωρινή παροχή ελάφρυνσης των ασθενέστερων ή όσων έμειναν εκτός.

Σε κάθε περίπτωση, ο δημοσιονομικός χώρος που τυχόν θα προκύψει θα αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας και κυρίως των χαμηλότερων και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, εξήγησε ο Yπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr