Καζακστάν: Παιδόφιλοι θα υποβάλλονται σε χημικό ευνουχισμό, σύμφωνα με ένα νέο νόμο

Ένας παιδεραστής από το Καζακστάν είναι ο πρώτος στην χώρα που θα υποβληθεί σε χημικό ευνουχισμό, αφού λίγους μήνες πριν, ψηφίστηκε ένας νέος νόμος που επιτρέπει αυτή τη μέθοδο ως τιμωρία για τους παιδεραστές.

Φέτος, ο πρόεδρος του Καζακστάν, Nursultan Nazarbayev, έχει διαθέσει πάνω από 20.000€ για περίπου 2.000 ενέσεις που προορίζονται σε άνδρες που επιτίθενται σεξουαλικά σε παιδιά. Ο Υπουργός Υγείας Lyazzat Aktayeva δήλωσε: “Αυτή τη στιγμή έχει υπάρξει μία αίτηση για χημικό ευνουχισμό σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου”.

Όταν ψηφίστηκε ο νόμος, η πολιτικός Byrganym Aitimova είπε ότι ο ευνουχισμός θα είναι “προσωρινός” και η “ένεση” που θα γίνεται θα αποτρέπει τους βιαστές από το να προβούν σε σεξουαλική κακοποίηση.

Τα εγκλήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων φέρουν επίσης ποινές φυλάκισης έως 20 ετών στο Καζακστάν.

Σε αντίθεση με τον χειρουργικό ευνουχισμό, ο χημικός ευνουχισμός δεν εμποδίζει το άτομο να νιώσει σεξουαλική επιθυμία.

Όμως οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η πρακτική αυτή δεν εμποδίζει 100% τις μελλοντικές επιθέσεις.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα βιασμοί παιδιών στο Καζακστάν διπλασιάστηκαν σε περίπου 1.000 το χρόνο μεταξύ του 2010 και του 2014.

Το Καζακστάν θα χρησιμοποιήσει το Cyproterone, ένα φάρμακο που δημιουργήθηκε αρχικά για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Λίγους μήνες πριν, το Ηνωμένο Βασίλειο συζήτησε την περίπτωση του χημικού ευνουχισμού για τους καταδικασμένους παιδόφιλους και τους σεξουαλικούς παραβάτες.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Phillip Lee, είπε ότι η μέθοδος αυτή είναι ήδη διαθέσιμη σε κάποιους σεξουαλικούς παραβάτες τόσο στις φυλακές όσο και στην κοινότητα ως μέρος μιας σειράς μέτρων για τη μείωση της επανάληψης της βίας.

Περίπου 120 σεξουαλικοί παραβάτες πιστεύεται ότι έχουν λάβει εθελοντικά τη θεραπεία, αλλά αυτό μπορεί να αυξηθεί σε 1.500, σύμφωνα με αναφορές.


Ο Δρ. Lee, γενικός γιατρός, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει μια «προσέγγιση βασισμένη στην τεκμηρίωση» για να γίνει βέβαιο ότι οι παραβάτες είναι αρκετά ασφαλείς ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν ξανά, μετά τη θεραπεία τους, στην κοινωνία.

Ο ψυχίατρος Don Grubin είπε: “Υπάρχει μια συζήτηση για την αποτελεσματικότητα του χημικού ευνουχισμού.”

“Ουσιαστικά, τα φάρμακα που καταστέλλουν τη λίμπιντο σε συνδυασμό με τις ψυχολογικές θεραπείες είναι σήμερα πιο αποτελεσματικά.”

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε στο Mirror Online: “Η ιατρική θεραπεία για τη διαχείριση της σεξουαλικής διέγερσης είναι ήδη διαθέσιμη σε μερικούς σεξουαλικούς παραβάτες σε εθελοντική βάση.”

“Κάποιοι φυλακισμένοι έχουν λάβει φάρμακα για τη διαχείριση της σεξουαλικής διέγερσης από εξειδικευμένο γιατρό, ο οποίος πρέπει να συνεχίσει να τους παρακολουθεί για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.”

πηγή