Καθηγητής Θωμαΐδης: Τα λύματα στην Αττική δείχνουν 60.000 κρούσματα
Www.true.gr

Καθηγητής Θωμαΐδης: Τα λύματα στην Αττική δείχνουν 60.000 κρούσματα

Την αποκάλυψη ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες ανησυχητικά, έκανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, που παρακολουθεί με την επιστημονική του ομάδα τα μεγέθη αυτά από την αρχή της πανδημίας, «την Κυριακή είδαμε πάλι μια αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα είναι της τάξης των 50.000-60.000».

Σύμφωνα με τον ίδιο, με αυτά τα δεδομένα «ναι μεν μια καραντίνα τύπου Μαρτίου δεν θα ξαναγίνει, διότι δεν τη θέλει κανείς, αλλά η Αττική βαδίζει στο καθεστώς που ισχύει στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα».


Ο καθηγητής Θωμαΐδης σημείωσε επίσης ότι «τα λύματα βλέπουν προς τα πού θα πάνε τα πράγματα μερικές μέρες πριν από τα τεστ του ΕΟΔΥ» και διευκρίνισε ότι «είδαμε, για παράδειγμα, μια απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου, κάτι που αποτυπώθηκε στα του λίγες μέρες μετά».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, «την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια σταθερότητα στο ιικό φορτίο, κάτι που αντιστοιχούσε σε 30 με 40 χιλιάδες κρούσματα».

Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στον Θέμα 104,6, «παίρνουμε κάθε πρωί τα δείγματα της προηγούμενης ημέρας και τα στέλνουμε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στην επιτροπή δημόσιας υγείας».

«Εάν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα ανακοπεί η διάδοση. Αλλά επειδή η δραστηριότητα συνεχίζεται, σίγουρα δεν θα δούμε αυτό που είχαμε τον Μάιο, που εξαφανίστηκε ο ιός», κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr