Κατάθλιψη: Νέος τρόπος διάγνωσης μέσω υπολογιστή - Δείτε πως
Www.true.gr

Κατάθλιψη: Νέος τρόπος διάγνωσης μέσω υπολογιστή – Δείτε πως

Κατάθλιψη: Χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση, επιστήμονες από την Αμερική κατάφεραν να κάνουν διαγνώσεις σοβαρής κατάθλιψης σε ασθενείς. Ο υπολογιστής που εκπαίδευσαν, λαμβάνει εικόνες από τον εγκέφαλο του ασθενή και μελετώντας τις, καταλήγει στο αν πάσχουν από την διαταραχή ή όχι.

Κατάθλιψη: Πως γίνεται η διάγνωση

Το υπολογιστικό σύστημα μελετά εικόνες από τον εγκέφαλο και εντοπίζει εκείνους τους ανθρώπους που πάσχουν από την ψυχική διαταραχή. Η μέθοδος μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί για την έγκαιρη διάγνωση όσων κινδυνεύουν να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γνωσιακό νευροεπιστήμονα και καθηγητή ψυχολογίας Ντέιβιντ Σνάιερ του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής «Psychiatry Research-Neuroimaging», χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Stampede για να εκπαιδεύσουν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης στην ανάλυση εξετάσεων μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου.Κατάθλιψη: Η μελέτη που έγινε και τα στατιστικά στοιχεία

Η μέθοδος δοκιμάστηκε σε 52 άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και σε 45 υγιείς. Το σύστημα είχε επιτυχία της τάξης του 75% στο να διακρίνει τους ασθενείς με κατάθλιψη. Αυτό το κατάφερε αναγνωρίζοντας κοινά χαρακτηριστικά στις εικόνες του εγκεφάλου τους.

Η μηχανική μάθηση επιτρέπει τη δημιουργία αλγορίθμων που μπορούν να μάθουν μόνοι τους από την ανάλυση των υπαρχόντων δεδομένων και, στη συνέχεια, να κάνουν προβλέψεις, όταν αναλύουν νέα στοιχεία. Έτσι, ο υπολογιστής, έχοντας βρει το «αποτύπωμα» της κατάθλιψης στον εγκέφαλο, μπορεί μετά να το εντοπίσει σε άτομα που ακόμη δεν έχουν εκδηλώσει ορατά συμπτώματα.

Κατάθλιψη: Τα συμπεράσματα από την εφαρμογή της τεχνικής

«Αυτό είναι το κύμα του μέλλοντος. Βλέπουμε όλο και περισσότερες επιστημονικές δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια σχετικά με την εφαρμογή της μηχανικής μάθησης για την επίλυση δύσκολων προβλημάτων στη νευροεπιστήμη», ανέφερε ο Σνάιερ.Αν και πολλά υποσχόμενη πάντως, η νέα τεχνική δεν είναι ακόμη έτοιμη για να αξιοποιηθεί κλινικά. Οι ερευνητές σκοπεύουν να την εμπλουτίσουν, τροφοδοτώντας τον υπολογιστή με περισσότερα δεδομένα, γενετικά και άλλα.

Διαβάστε επίσης

Ψυχικές νόσοι στις ΗΠΑ: Έχουν αυξηθεί υπερβολικά και εκεί

Κρυολόγημα: Μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση από μοναξιά;

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr