Καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες – Τι δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όχι απλώς δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δημιουργούν και εκνευρισμό για τα πολιτικά συμπεράσματα που θα προκύψουν.

Καθώς το σενάριο των πρόωρων εκλογών την Άνοιξη δείχνει να απομακρύνεται, η προσοχή του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα στρέφεται πλέον στη μάχη των εντυπώσεων που θα δοθεί στις κάλπες για την Ευρωβουλή, αλλά και στην μάχη για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους. Αφού μια οδυνηρή ήττα στις κάλπες των εκλογών της 26ης Μαΐου, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο.

Πάντα η μάχη των εντυπώσεων στις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές, κρίνεται από τους 3 μεγάλους δήμους αλλά και από την περιφέρεια Αττικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει με μεγάλο désavantage, καθώς στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι μεν γαλάζιοι υποψήφιοι έχουν αέρα νίκης, ενώ την ίδια στιγμή οι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ διαθέτουν ισχυρούς, παραδοσιακούς και ιστορικούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία.

Οι πρώτες μετρήσεις στην Αθήνα δείχνουν τον Κώστα Μπακογιάννη να θεωρείται ανίκητος, και να κερδίζει την κούρσα με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Τον δε υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ να δυσκολεύεται να περάσει στον δεύτερο γύρο, αφού την είσοδο στην κούρσα της δεύτερης Κυριακής διεκδικούν με αξιώσεις και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος (ΚΙΝΑΛ) και ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Ο άγνωστος στους περισσότερους ψηφοφόρους Νάσος Ηλιόπουλος, έρχεται 5ος στις μετρήσεις και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να ανατρέψει τα προγνωστικά.

Στη Θεσσαλονίκη, η μάχη φαίνεται να δίνεται ανάμεσα στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ Νίκο Ταχιάο και τον αντάρτη υποψήφιο, πρώην υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιώργο Ορφανό.

Και στην συμπρωτεύουσα- όπου οι ομαδικές προτιμήσεις θα παίξουν κρίσιμο ρόλο- η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, παρά τη στήριξη του κομματικού μηχανισμού, θα δυσκολευτεί πολύ να περάσει στην δεύτερη Κυριακή, αφού οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν να βρίσκεται στην 5η θέση, πίσω και από τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ Σπύρο Βούγια.

Στον Πειραιά επίσημες μετρήσεις δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά η νίκη του ανεξάρτητου υποψηφίου Γιάννη Μώραλη θεωρείται δεδομένη. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να μην μπορεί να προσμετρήσει την νίκη του κ. Μώραλη στα κέρδη της στην μάχη των δημοτικών εκλογών-αφού επισήμως στηρίζει την υποψηφιότητα του γιατρού Νίκου Βλαχάκου, αδελφού του ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου- αλλά είναι κοινό μυστικό ότι πολλά γαλάζια στελέχη στηρίζουν τον Γ. Μώραλη.

Αυτό που σίγουρα θα κάνει, είναι να πανηγυρίσει για την ήττα του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ στο λιμάνι του Πειραιά, του αρχιτέκτονα και καθηγητή στο ΕΜΠ Νίκου Μπελαβίλα, που εκτιμάται ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει παρά μόνο τον πολύ στενό πυρήνα των οπαδών της παραδοσιακής αριστεράς.

Αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής οι πρώτες μετρήσεις δίνουν άνετη νίκη του γαλάζιου υποψηφίου Γιώργου Πατούλη, με τη Ρενα Δούρου να ακολουθεί από απόσταση. Θεωρείται πιθανό η κ. Δούρου να περάσει στον δεύτερο γύρο, έστω κι αν έχει ανταγωνισμό από τον του ΚΙΝΑΛ, αλλά δεν μπορεί να ελπίζει σε αύξηση των ποσοστών της στην δεύτερη Κυριακή.

Στην μάχη των δημοτικών- περιφερειακών εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών, ρίχνεται έτσι πλέον ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που είναι και το μόνο καλό χαρτί που διαθέτει το κυβερνών κόμμα.

Ήδη ξεκίνησε τις εμφανίσεις και τις εκδηλώσεις, αλλά θα έχει να αντιμετωπίσει εκτός από την κυβερνητική φθορά και την απογοήτευση των ψηφοφόρων από τις επιδόσεις της οικονομίας, και την καταστροφική για τη δημοφιλία της κυβέρνησης Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι τελευταίες αντιδράσεις στην περιοδεία του Νίκου Παππά στο Κιλκίς, δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, δεν έχουν ξεχάσει τον συμβιβασμό στο όνομα της Μακεδονίας, και θεωρείται βέβαιον ότι θα εκδηλώσουν την οργή τους και στην κάλπη.

Αν σε κάτι ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μετριάσει τις εντυπώσεις μιας οδυνηρούς ήττας, είναι η απλή αναλογική και η χαλαρή ψήφος. Η χαλαρή ψήφος στις ευρωεκλογές, ελπίζουν στο Μαξίμου, ότι θα ενισχύσει ενδεχομένως τα μικρότερα κόμματα, όπως την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου για παράδειγμα και θα στερήσει την Νέα Δημοκρατία από ένα ποσοστό μαμούθ, που θα μπορούσε να το παρουσιάσει ως μια δραματική ανατροπή όλων των εκλογικών δεδομένων.

Το ίδιο όμως πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με μια πανσπερμία μικρών, αριστερών σχηματισμών που κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές, από την Μερα25 του Γιάννη Βαρουφάκη έως την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και την ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Στις δημοτικές- περιφερειακές εκλογές το κρυφό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απλή αναλογική και οι συμμαχίες με υποψήφιους της κεντροαριστεράς. Η απλή αναλογική επιτρέπει στους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνους δηλαδή που θα βρεθούν στον δεύτερο γύρο, να ελπίζουν στην προσέλκυση της αντιδεξιάς ψήφου, και σε ένα αξιοπρεπές αν μη τι άλλο τελικό αποτέλεσμα.

Ενώ οι συμμαχίες με τους υποψήφιους της κεντροαριστεράς, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιο περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη η στην Δυτική Ελλάδα, όπου το κυβερνών κόμμα υποστηρίζει τον επίσης πράσινο υποψήφιο και απερχόμενο περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, θα επιτρέψει ενδεχομένως στο κυβερνών κόμμα να κάνει λόγο για νίκη των δικών του υποψηφίων. Προς μεγάλη ενόχληση φυσικά του ΚΙΝΑΛ.

Πηγή : pentapostagma.gr