Καταδίωξη με drone στη Σαντορίνη. Έπιασαν φοροφυγάδες τουριστικών σκαφών. Δήλωναν 3.000€ ενώ κέρδιζαν πάνω από 340.000

Με drone επιχείρησε για πρώτη φορά να εντοπίσει επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία έλεγξε τουριστικά σκάφη στη Σαντορίνη. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για έλεγχο 9 σκαφών, με καταγεγραμμένες τουλάχιστον 145 παραβάσεις.

Όμως ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον στα 100. Για τους ιδιοκτήτες που δεν κατάφεραν λόγω σκότους να κάνουν επί τόπου έλεγχο, θα γίνει σε δεύτερο χρόνο αφού τα στοιχεία τους έχουν κρατηθεί και θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν έμοιαζαν με κινηματογραφική ταινία. Κάποιοι παράτολμοι ιδιοκτήτες έκαναν ελιγμούς για να ξεφύγουν. Τότε από το drone που διέθετε μεγαφωνική εγκατάσταση ακούστηκε η εντολή: «Παρακαλώ δέστε στο λιμάνι κανονικά»….

Ακολούθησε αυστηρός έλεγχος στα παραστατικά, από τον οποίο προέκυψαν τεράστιες οικονομικές παραβάσεις. Σύμφωνα με το άρθρο του Γ. Παππού στο iefimerida tα ημερήσια ναυλοσύμφωνα, όχι μόνο δεν είχαν τα ονόματα των επιβατών -που πρέπει να αναγράφονται για λόγους ασφαλείας- αλλά επί της ουσίας είχαν και εικονικούς τζίρους.


Ενώ πρέπει να εκδίδονται αποδείξεις πριν από την επιβίβαση για όλους τους τουρίστες, η συνήθης πρακτική είναι η έκδοση μιας απόδειξης υποτίθεται ομαδικής, αλλά όχι με το ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο των επιβατών. Το κόστος μια τέτοιας εκδρομής είναι περίπου 150 ευρώ κι έτσι θα έπρεπε να υπάρχουν αποδείξεις 3.000 ευρώ για 20 τουρίστες, αλλά ο έλεγχος έδειξε μόλις μια «κομμένη» απόδειξη 150 ευρώ, υποτίθεται ομαδική.

Όλα έγιναν βάση συντονισμένου σχεδίου και συνεργασίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων με το Λιμενικό. Έν 24ωρο πριν την επιχείρηση οι άνδρες της ΑΑΔΕ και του Λιμενικού παρακολούθησαν και κατέγραψαν τις κινήσεις των σκαφών. Γνώριζαν με ακρίβεια την ώρα επιβίβασης και αποβίβασης. Ακόμα και την διάρκεια που κρατάει η κάθε κρουαζιέρα.


Την κατάλληλη στιγμή, περίπου 15 εφοριακοί και λιμενικοί με τζιπ και μοτοσικλέτες ακινητοποίησαν τα σκάφη και ξεκίνησαν τους ελέγχους.

mixanitouxronou