Καστελλόριζο, Πρωτοφανής τουρκική πρόκληση: Δολιοφθορά με κόκκινη μπογιά στην ελληνική σημαία

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ και χρήστες των social media, το drone είχε απογειωθεί από το Κας. Δείτε βίντεο.

Σε μία πρωτοφανή πρόκληση στο Καστελλόριζο, προχώρησαν το πρωί του Σαββάτου (26.09.2020) Τούρκοι μηχανικοί, σύμφωνα με το τουρκικό KARAR.tv.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό μέσο, drone που απογειώθηκε από το Κας, πέταξε πάνω από το Καστελλόριζο και έριξε 100 κιλά κόκκινης μπογιάς στην ελληνική σημαία που φαίνεται από την είσοδο στο λιμάνι του νησιού.

Δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Από τα ηχεία, που είχε πάνω του το drone, άρχισε να παίζει ο εθνικός ύμνος της Τουρκίας κι αμέσως μετά ακούστηκαν σειρήνες πολέμου. Σύμφωνα με κάτοικο του νησιού, που μίλησε στον ΑΝΤ1, το περιστατικό διήρκησε περίπου πέντε λεπτά.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές στην σημαία, τις αποκατέστησε ο Στρατός λίγη ώρα αργότερα.

Για την πρωτοφανή πρόκληση των Τούρκων με drone που πέταξε πάνω από το Καστελλόριζο και έριξε κόκκινη μπογιά στην ελληνική σημαία, στην είσοδο του λιμανιού, μίλησε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ερωτηθείς για το περιστατικό, σε συνέντευξη του στο Open, ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε πως “ό,τι συνέβη στο Καστελλόριζο είναι μία ενέργεια που ερευνάται”.

Όσον αφορά στη νέα NAVTEX, ανέφερε ότι “η Τουρκία πάλι προχωρά σε προκλητική, ακατανόητη ενέργεια. Πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες διεθνούς δικαίου. Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν κράτος-πειρατής”. “Θέλουμε διάλογο αλλά αν δεν μπορούμε να βρούμε λύση θα πάμε στη Χάγη” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Ναυτιλίας διαβεβαίωσε ότι το Καστελλόριζο είναι στον πυρήνα της πολιτικής του υπουργείου, ενώ αναφέρθηκε και τις προκλήσεις των Τούρκων στη Σάμο: “Τα τουρκικά αλιευτικά παραβιάζουν διεθνείς κανόνες. Εμείς μεταβιβάζουμε αυτά τα περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιμένουμε ακόμη πιο αποφασιστική στάση από Ευρωπαϊκή Ένωση. Στοχεύουμε να ενισχύσουμε τα μέσα ως υπουργείο – να πάρουμε εξοπλισμό, να γίνουν προσλήψεις. Προχωράμε σε πολύ μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που ήδη παραλαμβάνουμε σκάφη, κάμερες σε λίγους μήνες. Αυτά τα περιστατικά είμαστε αποφασισμένοι να τα αντιμετωπίσουμε με πλέον αποφασιστικό ρόλο”, υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι “η επίσκεψη Πομπέο είναι πολύ σημαντική και επιβεβαιώνει πολύς ισχυρές σχέσεις της Ελλάδος με τις ΗΠΑ. Μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία αφού μεταφέρει σωστά τα μηνύματα του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης”. Σύμφωνα με τον υπουργό “η Ελλάδα θέλει διάλογο αλλλα βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων. Αν όχ,ι θα πρέπει η Τουρκία να πληρώσει για αυτές τις επιλογές. Οι κυρώσεις είναι ένα μεσο για να εγκαταλείψει η Τουρκία τις απειλές και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου”, σημείωσε ενώ ανέφερε ότι δεν γνωρίσει αν έχει κλειδώσει η ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές στην Κωνσταντινούπολη.