Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Τα σημάδια ότι η θανατηφόρα ασθένεια έχει προχωρήσει

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Τα σημάδια ότι η θανατηφόρα ασθένεια έχει προχωρήσει.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 13ος συνηθέστερος καρκίνος στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο. Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού Cancer Research UK, περισσότερα από τα μισά περιστατικά διαγιγνώσκονται σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 45 ετών.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας – Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η κολπική αιμορραγία είναι το πρώτο αισθητό σύμπτωμα και συνήθως συμβαίνει μετά το σεξ.

Η αιμορραγία σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή, εκτός από την αναμενόμενη μηνιαία περίοδο, θα πρέπει επίσης να θεωρείται ασυνήθιστη και να εξετάζεται.

Πολλά σημάδια προχωρημένου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι συμπτώματα που σχετίζονται με άλλες συνθήκες υγείας, και αυτά δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Εάν ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εξαπλώνεται και στους περιβάλλοντες ιστούς και όργανα, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά άλλων συμπτωμάτων, σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Συμπτώματα προχωρημένου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Δυσκοιλιότητα
Αίμα στα ούρα
Απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης
Οσφυαλγία
Οίδημα στα πόδια
Σοβαρός πόνος στην πλάτη, που προκαλείται από οίδημα στα νεφρά. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με μια κατάσταση που ονομάζεται υδρονέφρωση (hydronephrosis).
Αλλαγές στις συνήθειες της ουροδόχου κύστης και του εντέρου
Απώλεια της όρεξης
Απώλεια βάρους
Κούραση και έλλειψη ενέργειας

Εξέταση για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Ο τραχηλικός έλεγχος είναι ο καλύτερος τρόπος για τον εντοπισμό ανώμαλων αλλαγών στα κύτταρα του τράχηλου σε πρώιμο στάδιο. Δεν είναι άλλο από το πασίγνωστο “τεστ Παπ”.

Άλλοι τρόποι πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας:

Σεξ με σωστές προφυλάξεις
Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας συνδέονται με μια μόλυνση με ορισμένους τύπους ιού ανθρώπινου θηλώματος (HPV), ο οποίος μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία. Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης της λοίμωξης.

Εμβολιασμός καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Στα κορίτσια ηλικίας 12-13 ετών υπάρχει διαθέσιμο το εμβόλιο HPV. Θα πρέπει όμως και πάλι να κάνετε τακτικά τεστ Παπ, όποτε σας το προτείνει ο/η γυναικολόγος σας.

Αποφύγετε το κάπνισμα
Τα άτομα που καπνίζουν είναι λιγότερο ικανοί να απαλλαγούν από την λοίμωξη από τον ιό HPV, οπότε η διακοπή του καπνίσματος, μειώνει γενικά τον κίνδυνο.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr