Κανναβόμετρο: To τεστ αναπνοής που αλλάζει τα δεδομένα και δείχνει πόσο "φτιαγμένος" είσαι
Www.true.gr

Κανναβόμετρο: To τεστ αναπνοής που αλλάζει τα δεδομένα και δείχνει πόσο «φτιαγμένος» είσαι

Οι νέοι αναλυτές αναπνοής κάνναβης , που είναι κατά εκατοντάδες φορές πιο ευαίσθητοι από τους μετρητές των επιπέδων αλκοόλ , θεωρούνται ότι αλλάζουν το τοπίο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ορισμένες υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ έχουν δείξει απροθυμία να νομιμοποιήσουν τη μαριχουάνα στις Πολιτείες τους, και ανησυχούν για τους χαλαρούς νόμους για το ναρκωτικό, ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκρηξη των οδηγών που κάνουν χρήση.

Αλλά τώρα οι αστυνομικοί θα μπορούσαν να χαλαρώσουν σε αυτή την ιδέα, χάρη στις συσκευές της εταιρείας Hound Labs και της Sanntek, που μπορούν να δείξουν πόσο πρόσφατα κάποιος έχει καταναλώσει THC, ένα υποπροϊόν της κάνναβης, και με τη σειρά του εντοπίζει αν είναι υψηλής περιεκτικότητας.

«Με το αλκοόλ, αν έχετε πάνω από το 0,08% στο αίμα σας, εκτιμάται ότι είστε μεθυσμένος», δήλωσε ο Christopher Leusner, ο επικεφαλής της Κρατικής Αστυνομίας του Νιου Τζέρσεϊ. «Δεν υπάρχει ακόμα τεστ αναπνοής ή αίματος που μπορεί να καθορίσει εάν έχετε καταναλώσει κάνναβη».

Η συσκευή της Hound Labs αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και το Σαν Φρανσίσκο και του Mike Lynn, ενός πρώην γιατρού του τμήματος έκτακτης ανάγκης από το Όκλαντ, ο οποίος επίσης είναι αναπληρωματικός σερίφης.

Οι εξετάσεις αίματος για τη μαριχουάνα μπορούν να βγουν θετικές, ακόμα και αν το ναρκωτικό καταναλώθηκε πριν από ένα μήνα. Όμως η νέα συσκευή – η οποία πρόσφατα εξασφάλισε κεφάλαια ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων για να βγει στην αγορά το 2020 – μπορεί να εντοπίσει εάν κάποιος έχει καπνίσει ή κατανάλωσε βρώσιμη κάνναβη εντός των τριών τελευταίων ωρών.


«Πρόκειται για τη δημιουργία ισορροπίας δημόσιας ασφάλειας και δικαιοσύνης,» δήλωσε ο Lynn. «Έχω δει από κοντά τις τραγωδίες που προκύπτουν από την αδυναμία οδήγησης. Έχει να κάνει με τη δημιουργία ισορροπίας της δημόσιας ασφάλειας και της δικαιοσύνης,» δήλωσε ο Lynn.

Η συσκευή είναι ακόμα πιο ευαίσθητη από ότι οι παραδοσιακές συσκευές τεστ αλκοόλης και μπορεί να ανιχνεύσει πολύ χαμηλές ποσότητες THC.

Μετά από πέντε χρόνια ανάπτυξης της συσκευής που μπορεί να διαφοροποιήσει την πρόσφατη κατανάλωση με την κατανάλωση εβδομάδων και να είναι οικονομικά προσιτή για τους φορείς επιβολής του νόμου και τους εργοδότες, εκτιμάται ότι θα πωλείται για 5.000 δολάρια και τα αναλώσιμα μίας χρήσης θα κοστίζουν περίπου 20 δολάρια.

Με περίπου 50 εκατομμύρια δοκιμές ναρκωτικών που διενεργούνται ετησίως, ο Howard Goodwin, διευθυντής της Intrinsic Capital Partners, πιστεύει ότι η αγορά μιας συσκευής THC θα μπορούσε να ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Αλλά η συσκευή θα μπορούσε να εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι εισαγγελείς δαπανούν επί του παρόντος μέχρι και δύο ημέρες στο δικαστήριο σε περιπτώσεις χρήσης κάνναβης, οι οποίες συχνά απορρίπτονται.


«Αλλάζει τα όλα όσα ξέραμε μέχρι στιγμής,» αναφέρει ο John Hudak, ανώτερος συνεργάτης του ιδρύματος Brookings. «Έχω δηλώσει εδώ και χρόνια ότι είναι μόνο θέμα χρόνου πριν κάποιος αναπτύξει την κατάλληλη τεχνολογία. Αυτός ο χρόνος προφανώς έφτασε. Και πρόκειται να βγάλουν πολλά χρήματα πωλώντας τις συσκευές σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η κάνναβη είναι νόμιμη σε 30 Πολιτείες στις ΗΠΑ και δεκάδες έχουν ιατρικά προγράμματα.

Είναι επίσης καλή είδηση για τους υπαλλήλους και τους εργοδότες σύμφωνα με έναν από τους δημιουργούς.

«Οι εργοδότες έχουν τα ίδια θεμελιώδη προβλήματα με την επιβολή του νόμου», δήλωσε ο Lynn. «Πρέπει να διατηρήσουν έναν ασφαλή χώρο εργασίας, αλλά δεν πρέπει να ανησυχούν για το τι κάνουν οι υπάλληλοί τους στον ελεύθερο χρόνο τους. Κάποιος μπορεί να πάει στο σπίτι, να καπνίσει κάνναβη, όπως θα απολάμβανε ένα ποτήρι κρασί, και να μην βγει θετικός.»

«Οι εργοδότες δεν θέλουν να απολύουν πολύτιμους εργαζόμενους, ειδικά για κάτι που είναι νόμιμο στις περισσότερες Πολιτείες».

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr