Η ιστορική υπόγεια ταβέρνα της Αθήνας που τρελαίνει τον πλανήτη και η φήμη που την ακολουθεί

Στο κέντρο της Αθήνας σε ένα εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό ηλικίας 150 ετών, στη γωνία των οδών Σωκράτους και Θεάτρου βρίσκεται μια ταβέρνα που δεν φαίνεται από τον δρόμο, καθώς δεν έχει καμιά ταμπέλα. Πρέπει να κατέβεις τα σκαλιά αν θέλεις να γνωρίσεις το «Δίπορτο».

 

Το περιβάλλον εκεί θα σε μεταφέρει στη δεκαετία του 1950, καθώς όλα μέσα στην ταβέρνα παραμένουν ίδια από τότε.

Εκτός από τους εργαζόμενους της περιοχής, πολιτικούς και ανθρώπους της Τέχνης, τελευταία το Δίπορτο επισκέπτονται και πολλοί τουρίστες, οι οποίοι μάιστα μοιράζονται εικόνες του στα social media, κάνοντας το θέμα συζήτησης. Μέχρι και διάσημοι Youtuber του εξωτερικού έχουν αφιερώσει ολόκληρα βίντεο σε αυτήν την ιστορική ταβέρνα.

Το μενού θυμίζει μια ελληνική παραδοσιακή ταβέρνα, με πιάτα όπως φασόλια γίγαντες, ρεβύθια, φάβα, χόρτα, σαρδέλες και άλλα τέτοιου ύφους, ενώ στον χώρο της έχει μόλις 9 τραπέζια συνολικά.

Όσο για τον ιδιοκτήτη του Δίπορτου, τον κυρ Μήτσο, είναι αυτός που επιμελείται το μενού και φτιάχνει τα πάντα μόνος του. Όπως δηλώνει, «αν δεν είσαι αυστηρός εδώ, δεν γίνεται». Ο ίδιος έχει περάσει πάνω από 50 χρόνια στο μαγαζί αυτό, καθώς πριν περάσει στα χέρια του, ήταν ο βοηθός του πρώτου ιδιοκτήτη.

Κοιτώντας τον χώρο και την διακόσμηση του, ξεχωρίζει ο μαρμάρινος νεροχύτης στο βάθος του μαγαζιού, ενώ στο τραπέζια υπάρχουν κομμάτια χαρτιού αντί για χαρτοπετσέτες. Στις κολώνες κάδρα με αποκόμματα από παλιές εφημερίδες και ποιήματα του Κώστα Βάρναλη γιατί σε αυτό το μαγαζί σύχναζε και εκεί, λέγεται οτι εμπνεύστηκε μερικά από τα ποιήματα του.

Μάλιστα, φήμη λέει ότι αυτή είναι η «υπόγεια ταβέρνα» στην οποία αναφέρεται στους «Μοιραίους» του «Μες την υπόγεια την ταβέρνα / μες σε καπνούς και σε βρισιές / (απάνω στρίγγλιζε η λατέρνα) / όλη η παρέα πίναμε εψές…».


Πηγή: e-radio.gr