Ιστορικές Στιγμές: Ξεκίνησε την Γεώτρηση το Γεωτρύπανο Exxon Mobil στην Κύπρο

Iστορικές για την Κύπρο και την A. Μεσόγειο. Μετά από μία βδομάδα προετοιμασιών το γεωτρύπανο της εταιρείας Exxon Mobil, “Stena Icemax”έπιασε δουλειά.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Ενέργειας βρίσκεται σε επικοινωνία με τους ιθύνοντες της αμερικανικής εταιρείας και αναμένεται γύρω στο μεσημέρι να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση για την έναρξη της γεώτρησης.

Με βάση τους υπολογισμούς που γίνονται η πρώτη γεώτρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια το γεωτρύπανο θα μετακινηθεί στο δεύτερο στόχο γεώτρησης εντός του τεμαχίου 10. Εκεί οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Στην επιβεβαίωση προχώρησε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης μετά την συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον. Αργότερα θα ακολουθήσει και επίσημη ανακοίνωση από την Κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά την συνάντηση ο κ. Λακκοτρύπης έκανε λόγο για παραγωγική συζήτηση τονίζοντας πως κοινός στόχος με τις ¨ΗΠΑ είναι η αποτελεσματική ανάπτξη των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Αξιωματούχος είπε πως οι ΗΠΑ βλέπουν προοπτική στα ενεργειακα της Κυπρου, ενώ τόνισε πως στηρίζουν τα δικαιώμαα της ΚΔ για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων και είναι υπερ του ακριβοδίκαιου διαμοιρασμού στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φάνον βρισκόταν τις προηγούμενες μέρες στο Ισραήλ και μετά την Κύπρο θα συνεχίζει το ταξίδι του για Αίγυπτο.

Δείτε βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=WCx3MxfLyaI

TO USS HARRY TRUMAN ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Αμερικανική ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου με επικεφαλής το USS Harry Truman (CVN 75) πέρασε τα Στενά του Γιβραλτάρ και μπήκε στη Μεσόγειο. Η έλευσή του συμπίπτει με την έναρξη των γεωτρήσεων της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ…

Η ομάδα μάχης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Harry Truman (CVN 75) εισήλθε στη Μεσόγειο χθες το απόγευμα, με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο.

Με πλήρωμα 5.000 ανδρών και γυναικών και είχε σταματήσει στον λιμένα της Λισαβόνας επί τετραήμερο, για να τιμηθεί η επέτειος του τερματισμού του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και με την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να ψυχαγωγηθεί το προσωπικό.

Η είδηση προέκυψε από το διεθνές αυτόματο σύστημα εντοπισμού και αναγνώρισης σκαφών (AIS: International Automatic Identification System of vessels) που κατέγραψε τη διέλευση των πλωτών μέσων του αμερικανικού Ναυτικού (US Navy) στο Γιβραλτάρ.

Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλεφτεί το γεγονός ότι η έλευσή του συμπίπτει με την έναρξη των πολλά υποσχόμενων γεωτρήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) από την κολοσσιαία αμερικανική ενεργειακή εταιρία ExxonMobil, αναφέρει το defencepoint.gr

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

“Χωρίς λύση στο Κυπριακό τα τεμάχια που η ε/κ πλευρά αδειοδότησε δεν έχουν ισχύ για την Τουρκία”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι θα τα κηρύξουν παράνομα. Όπως είπε, η Τουρκία θα στηρίξει με αποτελεσματικά βήματα τα συμφέροντα των Τ/Κ.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια δεξίωσης του «προξενείου” του ψευδοκράτους στην Άγκυρα, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας είπε ότι από δω και πέρα μια διαδικασία λύσης είναι δυνατή μόνο με την αποδοχή της πολιτικής ισότητας.

“Μέχρι σήμερα η συμπεριφορά του «/κ τομέα νοτίου Κύπρου’ ήταν να αγνοεί τον ‘τ/κ λαό”.

Τονίσαμε ότι οι φυσικές πηγές της Κύπρου δεν ανήκουν μόνο στον ε/κ λαό αλλά πρέπει να διαμοιραστούν δίκαια. Σε αυτό το σημείο η Τουρκία προειδοποίησε αρκετές φορές την ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου και υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της ‘τδβκ’. Δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματά μας στην υφαλοκρηπίδα. Οι δραστηριότητές μας στην περιοχή θα συνεχιστούν”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ανέφερε ακόμη ότι στις 30 Οκτωβρίου στα ανοιχτά της Αττάλειας ο Πορθητής ξεκίνησε γεώτρηση ενώ το Μπαρμπαρός συνεχίζει ασταμάτητα τις σεισμικές του δραστηριότητες.

Όπως είπε, η Τουρκία σε κάθε τομέα θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντα της ‘τδβκ’ και δεν θα επιτρέψει ποτέ παράνομες ενέργειες.

“Χωρίς την εξεύρεση πολιτικής λύσης τα τεμάχια που η ε/κ πλευρά αδειοδότησε δεν έχουν ισχύ για τη χώρα μας. Θα κηρύξουμε παράνομες τις δραστηριότητες σε αυτές τις περιοχές. Θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/Κ και θα τα στηρίξουμε με αποτελεσματικά βήματα”, σημείωσε.

«Όπως είπε ο Πρόεδρός μας είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε αποτυχημένη κάθε προσπάθεια στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία και η ‘τδβκ’. Η βασική μας προσέγγιση σε σχέση με τις πηγές της περιοχής είναι η αντίληψη του κερδίζουν όλοι (win win). Στόχος μας είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας με λύση”, ανέφερε.

Πηγή : pentapostagma.gr