Ιουλίτα Ηλιοπούλου: Η πανέμορφη σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη έμεινε μαζί του τα τελευταία 13 χρόνια της ζωής του

23 χρόνια κλείνουν σήμερα, 18 Μαρτίου 2019 από τον θάνατο ενός από τους μεγαλύτερους ποιητές στον κόσμο. Του Έλληνα, Οδυσσέα Ελύτη.

Ήταν 18 Μαρτίου του 1996 όταν ο βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής, άφηνε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στην Αθήνα.

Ο θάνατός του, όπως θα μαθαίναμε αργότερα επήλθε ύστερα από ανακοπή καρδιάς. Το έργο του που είναι δημοφιλές σε όλο τον πλανήτη, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Άξιον Εστί και το Ήλιος ο πρώτος και οι Προσανατολισμοί. Ο Οδυσσέας Ελύτης (Αλεπουδέλης ήταν το πραγματικό του όνομα) διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί πολλές ξένες γλώσσες.
Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Έργων Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής, αντιπρόσωπος στις Rencontres Internationales της Γενεύης και Incontro Romano della Cultura της Ρώμης.

Αυτό το αναμφισβήτητα σπουδαίο και σπάνιο έργο του, ο Έλληνας ποιητής το άφησε παρακαταθήκη στην Μούσα του, τη γυναίκα της ζωής του και ποιήτρια, την Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

H Ιουλίτα Ηλιοπούλου έμεινε με τον Οδυσσέα Ελύτη τα 13 τελευταία χρόνια της ζωής του.

H Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Φωτογραφία: Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σήμερα, η ποιήτρια, εκτός από διαχειρίστρια του έργου του Οδυσσέα Ελύτη εξακολουθεί να γρφει ποίηση, δοκίμια και παραμύθια.

Επί δεκατρία χρόνια συνεργάστηκε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στη δημιουργία προγραμμάτων λόγου και μουσικής. Με τον Σπύρο Σακκά και τον Γιώργο Κουρουπό παρουσιάζουν μουσικά προγράμματα βασισμένα στην ποίηση. Ένα από αυτά, αφιερωμένο στην ποίηση του Ελύτη, κυκλοφόρησε σε CD-βιβλίο με τίτλο “Με το λύχνο του άστρου” (εκδ. “ύψιλον/βιβλία”).

H Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Φωτογραφία: NDP

O Μίκης Θεοδωράκης και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου απαγγέλουν το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη.

Πηγή : newsone.gr