Ιός Δυτικού Νείλου: Πώς μεταδίδεται, τα συμπτώματα και τα μέτρα προστασίας

Ιός Δυτικού Νείλου – μετάδοση – συμπτώματα – μέτρα προστασίας: Στους πέντε ανέρχονται πλέον οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στην Ελλάδα από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ειδικότερα, από την αρχή της περιόδου 2018 μέχρι σήμερα είχαν διαγνωστεί 77 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 62 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 15 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Έχουν καταγραφεί πέντε θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό και εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ηλικίας άνω των 70 ετών).

Από τα 77 κρούσματα, πλην των πέντε που έχασαν τη ζωή τους, οι 15 ασθενείς νοσηλεύονται εκτός εντατικής, οι 7 στην εντατική, άλλοι 4 δεν νοσηλεύθηκαν, ενώ οι 46 έχουν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Η δυτική Αττική κρατά τα… πρωτεία στα κρούσματα της μετάδοσης και της εκδήλωσης σοβαρής λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Περίπου οι μισοί ασθενείς (32 σε σύνολο 77) έχουν καταγραφεί στην περιοχή της δυτικής Αττικής, και ιδίως στα Μέγαρα, στην Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), 33 περιοχές (δήμοι) σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε συναγερμό.

Ιός Δυτικού Νείλου – Πρόκειται για τους δήμους:

 1. Μεγαρέων
 2. Ελευσίνας
 3. Ασπροπύργου
 4. Ηλιούπολης
 5. Αθηναίων (2ο δημοτικό διαμέρισμα)
 6. Ηρακλείου
 7. Αγίας Βαρβάρας
 8. Σαλαμίνας
 9. Κορυδαλλού
 10. Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη
 11. Τροιζηνίας – Μεθάνων
 12. Περάματος
 13. Ωρωπού
 14. Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων
 15. Χαλκιδέων
 16. Τανάγρας
 17. Αλιάρτου – Θεσπιέων
 18. Θηβαίων
 19. Χαλκηδόνος

 20. Ωραιοκάστρου
 21. Κορδελιού – Ευόσμου
 22. Βόλβης
 23. Θεσσαλονίκης
 24. Δέλτα
 25. Θερμαϊκού
 26. Αλεξάνδρειας
 27. Βέροιας
 28. Ηρωικής Πόλης Νάουσας
 29. Πέλλας
 30. Σκύδρας
 31. Παιονίας
 32. Κασσάνδρας
 33. Μυλοποτάμου.

Ιός Δυτικού Νείλου 2018: Πώς μεταδίδεται

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στον άνθρωπο από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ανάμεσα στις περιοχές που καταγράφηκαν φέτος αυξημένα κρούσματα είναι και πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπως τα Μέγαρα και η Ελευσίνα, αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως το Κορδελιό και ο Εύοσμος.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας κάνει έκκληση σε Περιφέρειες και Δήμους που έχουν εμφανιστεί κρούσματα να προχωρήσουν σε συστηματικές κουνουποκτονίες. Αναγκαία είναι και τα ατομικά μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια και η απομάκρυνση των στάσιμων νερών.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη φετινή περίοδο 2018 έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου.

Τέλος, το Κέντρο τονίζει ότι η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Ιός Δυτικού Νείλου 2018: Μέτρα προστασίας

Την ίδια ώρα, να ενημερώσουν τους δημότες τους για προληπτικά μέτρα σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, καλεί η Περιφέρεια Αττικής τους δήμους Σαλαμίνας, Τροιζηνίας-Μεθάνων, αλλά και όλους του εμπλεκόμενους φορείς, μετά τη διαπίστωση κρουσμάτων του ιού.

Οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν άμεσα οι πολίτες, τονίζεται στην ανακοίνωση, για την ατομική προστασία τους και για την αποφυγή ανάπτυξης κουνουπιών στην οικία τους και στον ευρύτερο χώρο ή στο χώρο εργασίας τους, είναι οι εξής :

Παράλληλα η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής προβαίνει σε επιπλέον στοχευμένους ψεκασμούς κουνουποκτονίας σε περιοχές που παρουσιάζεται έξαρση του φαινομένου.

Ιός Δυτικού Νείλου 2018: Τι είναι η λοίμωξη

Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (West Nile virus, WNV) είναι νόσηµα που µεταδίδεται κυρίως από τσίµπηµα κουνουπιού και προσβάλλει ζώα (άγρια πτηνά, άλογα) και τον άνθρωπο.

Ιός Δυτικού Νείλου 2018: Πώς µεταδίδεται

– Μολυσµένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος µετάδοσης είναι µέσω τσιµπήµατος µολυσµένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Τα κουνούπια µολύνονται από άρρωστα πτηνά.

– Μεταγγίσεις, µεταµοσχεύσεις: Σε πολύ µικρό αριθµό περιπτώσεων έχει αναφερθεί µετάδοση του ιού από µεταµόσχευση οργάνου, µετάγγιση αίµατος και σπάνια από τη µητέρα στο έµβρυο (συγγενής λοίµωξη).

– Ο ιός δεν µεταδίδεται από άτοµο σε άτοµο. ∆εν µεταδίδεται µέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγµα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.

Ιός Δυτικού Νείλου 2018: Ποια είναι τα συµπτώµατα της λοίµωξης

Το 80% των ατόµων που µολύνονται παραµένουν ασυµπτωµατικοί, το 20% εµφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (<1%) εµφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστηµα.

– Ασυµπτωµατική λοίµωξη: Το 80% (4 στα 5) των ατόµων που µολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύµπτωµα.

– Ήπια νόσος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που µολύνονται µε τον ιό αναπτύσσουν ήπια συµπτωµατολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναµία, πόνους στους µυς και τις αρθρώσεις, εµέτους και µερικές φορές δερµατικά εξανθήµατα (στον κορµό) και διόγκωση των λεµφαδένων. Τα συµπτώµατα φεύγουν σε 4-7 ηµέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.

– Σοβαρή µορφή νόσου: Λιγότερα από 1 στα 100 άτοµα (κυρίως άτοµα µεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή µορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/µηνιγγίτιδα). Τα συµπτώµατα της σοβαρής νόσου περιλαµβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαµψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισµό, κώµα, τρόµο, σπασµούς, µυϊκή αδυναµία και παράλυση.

Ιός Δυτικού Νείλου 2018: Πόσο σύντοµα εµφανίζονται τα συµπτώµατα

Μετά το τσίµπηµα του κουνουπιού µεσολαβούν συνήθως 2-14 ηµέρες (χρόνος επώασης) µέχρι την εµφάνιση των συµπτωµάτων.

Ιός Δυτικού Νείλου 2018: Πόσο διαρκούν τα συµπτώµατα

Συνήθως διαρκούν µερικές µέρες, αν και µερικές φορές η διάρκεια είναι µεγαλύτερη. Τα συµπτώµατα της σοβαρής µορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/µηνιγγίτιδα) µπορεί να διαρκέσουν µερικές εβδοµάδες.

Ιός Δυτικού Νείλου 2018: Πώς θεραπεύεται η λοίµωξη

∆εν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίµωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συµπτώµατα περνούν µόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευτούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία (χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, πιθανή εισαγωγή σε µονάδα εντατικής θεραπείας για µηχανική αναπνευστική υποστήριξη κ.λπ.).

Ιός Δυτικού Νείλου 2018: Υπάρχει εµβόλιο

∆εν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιµο εµβόλιο έναντι του ιού.

Ιός Δυτικού Νείλου 2018: Γιατί λέγεται έτσι

Ονοµάστηκε έτσι γιατί αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του ∆υτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937.

Διαβάστε επίσης:

Ασιατικοί Αγώνες 2018: Αυτός είναι ο ΜΟΝΟΣ Έλληνας που συμμετέχει

Ebenezer Cobb Morley: Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα το ποδόσφαιρο

Ιός Δυτικού Νείλου 2018: 3 νεκροί – Συναγερμός σε 25 δήμους