Ινομυώματα μήτρας: 8 «ύπουλα» συμπτώματα που όλες πρέπει να γνωρίζουμε

Ινομυώματα: Στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα. Με αποτέλεσμα η διάγνωση να γίνεται τυχαία στον καθιερωμένο γυναικολογικό έλεγχο. Όταν αυτά παρουσιάζονται είναι συνήθως αιμορραγίες, μεγαλύτερη δηλαδή ποσότητα ή διάρκεια αίματος κατά τις ημέρες της περιόδου ή και εκτός αυτή. Πόνος χαμηλά στην κοιλιά κατά την περίοδο, πόνος κατά την ερωτική επαφή, κόπωση. Επίσης, είναι πιθανό να αισθάνεται βάρος ή και να εμφανιστούν διαταραχές στην ούρηση ή και δυσκοιλιότητα.

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας που προέρχονται από τις μυϊκές ίνες του μυομητρίου. Οι διαστάσεις τους ποικίλλουν αρκετά. Μπορεί να είναι από λίγα χιλιοστά έως μεγάλους όγκους που πιέζουν τα γύρω όργανα της κοιλιάς.

Επίσης, μπορεί να είναι από ένα ως δεκάδες, διαφορετικών διαστάσεων. Εκτός από το μέγεθος και τον αριθμό τους, τα ινομυώματα ποικίλλουν και σε θέση, καθώς μπορεί να βρίσκονται μέσα στο τοίχωμα της μήτρας, στην εξωτερική επιφάνειά της, ή τέλος να προβάλλουν μέσα στην κοιλότητά της μήτρας

Παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες, αλλά είναι συχνότερα σε γυναίκες άνω των 30 ετών. Καθώς ανταποκρίνονται στις γυναικείες ορμόνες, κι έτσι συχνά αυξάνονται σε μέγεθος στην αναπαραγωγική ηλικία και στην εγκυμοσύνη ενώ μικραίνουν μετά την εμμηνόπαυση.

Συνήθως εντοπίζονται 1-5 ινομυώματα διαφόρων διαστάσεων σε μία γυναίκα.

Ινομυώματα και αιτίες

Οι αιτίες δεν είναι πλήρως γνωστές. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση των ινομυωμάτων. Για παράδειγμα η κληρονομικότητα, οι γυναίκες της μαύρης φυλής και η παχυσαρκία. Η εγκυμοσύνη και οι τοκετοί έχουν έναν προστατευτικό ρόλο στην εμφάνιση των ινομυωμάτων.

Όπως προαναφέρθηκε τα συμπτώματα δεν είναι πάντα εμφανή με αποτέλεσμα οι περισσότερες γυναίκες να γνωρίζουν ότι έχουν ινομυώματα μετά από πόνο στην πύελο ή ανώμαλη αιμορραγία ή στον γυναικολογικό έλεγχο.
Υπάρχουν όμως και άλλα συμπτώματα των ινομυωμάτων τα οποία όταν εκδηλωθούν καλό είναι να συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας.

Αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται ίσως για το πιο κοινό σύμπτωμα των ινομυωμάτων. Οι γυναίκες με μεγαλύτερα ινομυώματα αισθάνονται πίεση προς τα κάτω. Στην περιοχή της πυέλου. Η ακριβής αίσθηση είναι δύσκολο να περιγραφεί αν μια γυναίκα δεν την έχει νιώσει.

Ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στην περίοδο, και τα ινομυώματα είναι ένα από αυτά. Αν έχετε υποβλεννογόνια ινομυώματα, η αιμορραγία στην περίοδο είναι πολύ πιο βαριά. Αυτό σημαίνει ότι η περίοδός θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, θα είναι πιο βαριά ή μπορεί να έχετε αιμορραγία και μεταξύ των περιόδων.

Κόπωση

Κάποια ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν αναιμία, έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων ή σιδήρου. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις βαριές περιόδους.

Τα συμπτώματα της αναιμίας περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, ζάλη, ταχυκαρδίες. Η διάγνωση της αναιμίας γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος.

Φούσκωμα

Το σύμπτωμα αυτό μπορεί όντως να οφείλεται στα ινομυώματα. Στην πραγματικότητα, τα ινομυώματα προκαλούν αίσθημα φουσκώματος. Κάποιες φορές όμως μεγαλώνουν τόσο που μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και δυσκολία στην αναπνοή ή νεφρική ανεπάρκεια.

Γυναίκες που παρατηρούν αφύσικη διόγκωση στην κοιλιά, αλλά δεν έχουν πάρει βάρος σε άλλα σημεία του σώματος, μην θεωρήσουν ότι έχουν παχύνει καλύτερα να επισκεφτούν τον γιατρό τους.

Ινομυώματα και συμπτώματα

Συχνοουρία

Αν παρατηρήσετε ότι πηγαίνετε πιο συχνά στην τουαλέτα ή δεν μπορείτε να αναβάλετε την ούρηση, μπορεί να έχετε ινομυώματα. Επειδή η μήτρα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην ουροδόχο κύστη, μια μάζα που αναπτύσσεται στην αριστερή πλευρά της μήτρας μπορεί να προκαλέσει ανάγκη για ούρηση ή συχνοουρία.

Δυσκοιλιότητα

Όταν το ινομύωμα είναι μεγάλο μπορεί να δυσκολέψει την επίσκεψη στην τουαλέτα. Ο λόγος είναι ότι ασκεί πίεση στο έντερο, η οποία επιφέρει δυσκοιλιότητα και φούσκωμα. Το ινομύωμα παρεμβαίνει στην ανατομία πιέζοντας την ουρήθρα και δυσκολεύοντας την ούρηση. Εάν το ινομύωμα είναι στο πίσω μέρος της μήτρας, πιέζει το ορθό, το οποίο περιορίζει τις κινήσεις του εντέρου.

Πόνος στην πύελο, τα πόδια και τη μέση

Ο πόνος που προκαλούν τα ινομυώματα είναι συνήθως λιγότερο έντονος από αυτόν που προκαλεί η ενδομητρίωση ή άλλα γυναικολογικά προβλήματα. Πολλές γυναίκες βιώνουν ανεκτούς πόνους και άλλες οξείς και τόσο έντονους που δυσκολεύονται ακόμη και να περπατήσουν. Αυτό εξαρτάται από το σημείο στο οποίο αναπτύσσονται τα ινομυώματα. Αν βρίσκονται εντός της μήτρας, εκδηλώνεται πόνος στο κέντρο της πυέλου. Αν βρίσκονται προς τα πίσω, ο πόνος μεταφέρεται στην πλάτη ή ακόμη και στα πόδια.

Πόνος κατά την ερωτική επαφή

Δεν ανήκει στα τυπικά συμπτώματα των ινομυωμάτων, αλλά μπορεί να συμβαίνει. Όταν το ινομύωμα είναι χαμηλά στον κόλπο, μπορεί να αισθάνεστε πόνο στη διάρκεια του σεξ. Ο πόνος στο σεξ σχετίζεται με πολλές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών ή η κολπική ξηρότητα. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε γυναικολόγο.

Πηγή: enimerotiko.gr