Η εικόνα του Μπόρις Τζόνσον που τρόμαξε τον γιατρό του -Η διάγνωση που τον έστειλε νοσοκομείο
Www.true.gr

Η εικόνα του Μπόρις Τζόνσον που τρόμαξε τον γιατρό του -Η διάγνωση που τον έστειλε νοσοκομείο

Μέσα σε λίγες ώρες, η κρίση σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον μετατράπηκε σε θέμα επείγουσας κατάστασης, προκαλώντας πανικό στην βρετανική κυβέρνηση. Αλλά πώς κατάφερε τελικά να πειστεί ο Βρετανός πρωθυπουργός να πάει στο νοσοκομείο;

Πέπλο μυστηρίου κάλυπτε την κατάσταση της υγείας του Βρετανού πρωθυπουργού και η σοβαρότητα της κατάστασής του έγινε αντιληπτή μόνο όταν έγινε γνωστό πως εισήχθη στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Χρειάστηκε, μάλιστα, η παρέμβαση από τον παλαιότερο σύμμαχο της Βρετανίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για να γίνουν οι ερωτήσεις σχετικά με το πόσο σοβαρή ήταν η ασθένεια του Μπόρις Τζόνσον.

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε πως «όλοι οι Αμερικανοί προσεύχονται» για τον πρωθυπουργό, σύντομα έγινε αντιληπτό ότι δεν ήταν απλά μία ακόμη υπερβολή του Αμερικανού προέδρου. Σε αυτό το στάδιο, η Ντάουνινγκ Στριτ υπέκρυπτε την σοβαρότητα της κατάστασης του πρωθυπουργού. Το ερώτημα όμως ήταν το εξής: Μήπως τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα είχαν αποκαλύψει την πραγματική φύση της κατάστασης του Μπόρις Τζόνσον; Κι όλο αυτό ήταν ενάντια στα φυσικά ένστικτα του Μπόρις Τζόνσον: δεν ήθελε να ξέρει κανείς τι περνά.

Αγνόησε όλα τα συμπτώματα

Αρχικά, είχε αγνοήσει όλα τα στοιχεία: Ο βήχας που δεν έπεφτε και ο πυρετός που δεν υποχωρούσε. Αλλά την στιγμή που αντιλήφθηκε ότι η κοινή λογική έπρεπε να υπερισχύσει του εγώ – διακινδυνεύοντας με αυτό τον τρόπο την υγεία του μακροπρόθεσμα – άργησε πολύ.

Με απρόθυμο τρόπο και με τις συμβουλές των γιατρών που του δόθηκαν εξ αποστάσεως, συμφώνησε να μεταβεί στο νοσοκομείο. Για έναν πρωθυπουργό που υποδύεται τον στωικό ηρωισμό του Ουίνστον Τσόρτσιλ, αυτό σήμαινε επίσης μια στιγμή βίαιης ενδοσκόπησης. Όπως λέει και η παροιμία: όσο και να θέλει το πνεύμα, η σάρκα αδυνατεί. Πόσο άρρωστος όμως ήταν ο Μπόρις Τζόνσον; Οι αξιωματούχοι με ελάχιστα δελτία Τύπου επέμειναν αρχικά, πως η παραμονή του στο νοσοκομείο ήταν ένα απλό «προληπτικό βήμα». Αργότερα όμως, μια πηγή των Τόρις παραδέχτηκε πως η κατάστασή του ήταν σαφώς πιο σοβαρή από ότι άφησαν να εννοηθεί οι αξιωματούχοι.

«Η Ντάουνινγκ Στριτ προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, αλλά σκεφτείτε το: ο Μπόρις Τζόνσον οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με το αυτοκίνητό του στις 8 το βράδυ της Κυριακής, την ακριβή στιγμή που η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε διάγγελμα στο έθνος. Συνεπώς δεν μπορεί να ήταν απλώς εξετάσεις ρουτίνας» Ο Μπόρις Τζόνσον ξύπνησε την Κυριακή το πρωί, την δέκατη ημέρα της αυτοαπομόνωσής του στην πρωθυπουργική κατοικία με την ελπίδα πως είχε πλέον «νικήσει» τον κορωνοϊό.

Ο υπέρβαρος και αγύμναστος Μπόρις Τζόνσον

Όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι, ο Μπόρις Τζόνσον θεωρούσε την ευημερία του δεδομένη, καθώς σπανίως αρρώσταινε στην ενήλικη ζωή του. Εξάλλου, κάποτε ήταν πολύ περήφανος για την καθημερινή του γυμναστική, χάρη στο τακτικό τζόκινγκ και την ποδηλασία όταν ακόμη ήταν υπουργός Εξωτερικών. Αλλά αυτή είναι μια μακρινή ανάμνηση και μόλις 10 εβδομάδες μετά τα 56α γενέθλιά του, ο Μπόρις Τζόνσον είναι ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος, υπέρβαρος και αγύμναστος.Όσοι συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, δεν χάρηκαν με την εικόνα του πρωθυπουργού τους. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ανώτεροι υπουργοί όπως ο Μάικλ Γκόουβ, που είναι κι αυτός θετικός στον κορωνοϊό, ο Ρίσι Σουνάκ, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο Ρόμπερτ Τζένρικ και ο Ντομινίκ Ράαμπ, ο υπουργός Εξωτερικών, που αργότερα θα αναλάμβανε να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον μετά την εισαγωγή του στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η ανησυχία του υπουργικού συμβουλίου με την κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον

Δεν ήταν και η καλύτερη στιγμή για τον Μπόρις Τζόνσον. Και ήταν ξεκάθαρο σε όλους όσους συμμετείχαν στην συζήτηση πως η υγεία του είχε επιδεινωθεί απότομα σε σχέση με την αμήχανη εμφάνισή του νωρίς την Παρασκευή σε ένα βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα η Ντάουνινγκ Στριτ, όπου επιβεβαίωσε ότι είχε ακόμη υψηλό πυρετό. Το βίντεο αυτό, είχε εν μέρει, δοθεί σε απάντηση της απογοήτευσης του κοινού, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον είχε υποσχεθεί μια σύντομη συμμετοχή στα χειροκροτήματα του έθνους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, στην πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ, το βράδυ της Πέμπτης.

Όσοι συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής, μπορούσαν να διακρίνουν ξεκάθαρα πως ο Μπόρις Τζόνσον ήταν χλωμός και καταβεβλημένος. Μερικοί μάλιστα, διέκριναν και την δυσκολία στην αναπνοή του καθώς μιλούσε.

Η συνάντηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 π.μ., διήρκησε για περίπου 45 λεπτά, καθώς οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον κορωνοϊό. Μια ανώτερη πηγή δήλωσε: «Τα συμπτώματά του ήταν επίμονα. Δεν ήταν καθόλου καλύτερα. Στην πραγματικότητα είχε χειροτερέψει». Στην κλειστή ατμόσφαιρα της Ντάουνινγκ Στριτ, όπου ο Μπόρις Τζόνσονς είχε εποπτεύσει την ανταπόκριση στην πανδημία του κορωνοϊού, κανείς δεν είχε εκπλαγεί με το γεγονός πως ο ιός έμενε παγιδευμένος εκεί μέσα.

Η απομόνωση στην Ντάουνινγκ Στριτ

Οι στενοί διάδρομοι του γεωργιανού αρχοντικού, τα διασυνδεδεμένα γραφεία και τα ατελείωτα πηγαινέλα, ήταν ένα σημείο αναπαραγωγής για την μόλυνση. Μάλιστα, στις 26 Μαρτίου, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε για πρώτη φορά σημάδια της ασθένειας του κορωνοϊού. Τα ανέφερε στον επικεφαλής ιατρικό διευθυντή Κρις Γουάιτι, που ήταν στο πλευρό του από την στιγμή που ξεκίνησε η κρίση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξετάστηκε και άρχισε να τηρεί μία από τις κύριες οδηγίες της κυβέρνησης για την κοινωνική αποστασιοποίηση. Μέχρι τα μεσάνυχτα, το αποτέλεσμα έδειξε πως ήταν θετικός και τόσο ο καθηγητής Γουάιτι όσο και ο Χάνκοκ είχαν τα ίδια συμπτώματα.

Με τους δύο τελευταίους, εξαφανισμένους από την Ντάουνινγκ Στριτ, προκειμένου να μπουν σε απομόνωση, ο Μπόρις Τζόνσον παρέμεινε στο τιμόνι, επιμένοντας ότι εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος. Μπορεί να ήταν αυτή η στιγμή που επέτρεψε στον ιό να τον «νικήσει;». Όσοι το έχουν περάσει λένε ότι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η σωματική εξάντληση και η ανάγκη ύπνου. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον απλά το αγνόησε ή επέλεξε να μην το κάνει.Αντί να ακολουθήσει τις συμβουλές του γιατρού για ξεκούραση, ο Μπόρις Τζόνσον συνέχισε κανονικά το έργο του

Αντ’ αυτού, καθώς περνούσαν οι ημέρες, συνέχισε να ηγείται της κυβέρνησης, έστω και απομονωμένα. Τα γεύματα παρέμεναν στο δίσκο επάνω στο τραπέζι – μαζί με τα επίσημα έγγραφα. Το προσωπικό μάλιστα, κρέμασε και αφίσες σχετικά με την κοινωνική αποστασιοποίηση πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων. Από την άλλη πλευρά των θυρών αυτών, ο «φυλακισμένος» της Ντάουνινγκ Στριτ δεν είχε καμία φυσική επαφή με κανέναν. Η έγκυος σύντροφός του Κάρι Σίμοντς είχε ήδη φύγει, αν και όχι τόσο σύντομα ώστε να προλάβει και να μην κολλήσει.

Ο Μπόρις Τζόνσον περνούσε τον χρόνο του μεταξύ της κρεβατοκάμαράς του και το γραφείο στο ισόγειο. Κάθε μέρα συνέχισε να προεδρεύει της εικονικής συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου, αλλά η σωματική του εμφάνιση λέγεται ότι είχε επιδεινωθεί κάθε φορά. Κοιμόταν όμως, όσο χρειαζόταν; Κανείς δεν λέει. Ίσως ήλπιζε πως θα ανάρρωνε όπως ο Ματ Χάνκοκ. Αλλά ο Χάκον είναι αδύνατος, γυμνασμένος και σχεδόν 15 χρόνια μικρότερός του.

Το πολυάσχολο πρόγραμμά του Μπόρις Τζόνσον δεν μειώθηκε ούτε κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε εμπλακεί στενά στον προγραμματισμό της ομιλίας της βασίλισσας Ελισάβετ προς το έθνος, γεγονός που ένιωθε πως ήταν ζωτικής σημασίας για το εθνικό ηθικό. Το τελευταίο πράγμα που ήθελε ήταν η δική του κατάσταση να επισκιάσει την ζωτική σημασία που θα είχε η αυτού μεγαλειότητα στην ομιλία της.

Τότε ήταν η στιγμή, όμως, που η κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον έγινε πιο σοβαρή. Οι συνάδερφοί του, υπουργοί ανησύχησαν με την εμφάνισή του. Τον πίεσαν να αναζητήσει νέα ιατρική συμβουλή, αλλά επέμενε πως ήταν χαμηλός ο πυρετός του και πως υπήρχε πάρα πολλή δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Μετά την συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή το πρωί, ο Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε στο γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ. Συνέχισε να λαμβάνει κλήσεις και εργάστηκε σε επίσημα έγγραφα. Πήγε για μια βόλτα στον κήπο της πρωθυπουργική κατοικίας. Αλλά, με την υγεία του να χειροτερεύει φαινομενικά, έβηχε και δυσκολευόταν όλο και περισσότερο να αναπνεύσει, αναγκάστηκε τελικά να υποχωρήσει και να μιλήσει με τον παθολόγο του, εάν δεν είχε βελτιωθεί η κατάστασή του μετά από δύο ώρες ξεκούρασης.

Η βιντεοκλήση με τον γιατρό του και η δύσκολη απόφαση να πάει τελικά στο νοσοκομείο

Όταν δεν υπήρξε καμία βελτίωση, μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον γιατρό, ο οποίος είχε πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν αξιοσημείωτα σε χειρότερη κατάσταση από ότι όταν είχαν μιλήσει το μεσημέρι. Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος με την δική του παραδοχή είχε αγνοήσει τις συμβουλές του γιατρού να ξεκουραστεί όσο το δυνατόν περισσότερο, δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Ο γιατρός σκεφτόταν το ιατρικό ιστορικό του, καθώς το παρελθόν είχε συμπτώματα τύπου πνευμονίας, αν και αυτό δεν σήμαινε πως περνούσε και τώρα πνευμονία.

Όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός έληξε την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον γιατρό του, είχε ήδη πάρει την απόφασή του. Ο γιατρός είχε διατάξει τον ασθενή του να πάει στο νοσοκομείο διαφορετικά θα διέτρεχε πραγματικό κίνδυνο για την υγεία του. Μετά από μια σύντομη διαφωνία με τους αξιωματούχους, ο Μπόρις Τζόνσον συμφώνησε τελικά να πάει.

Ένα μικρό σακίδιο με λίγα πράγματα ετοιμάστηκε και ο Μπόρις Τζόνσον οδηγήθηκε με το αυτοκίνητό του στο νοσοκομείο St. Thomas, συνοδευόμενος από τους σωματοφύλακές του. Όπως δήλωσε και μία πηγή: «Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος που θέλει να συνεχίσει την δουλειά του, να είναι επικεφαλής και να βρίσκεται στην κορυφή κάθε απόφασης. Αλλά αυτή την φορά, τον λόγο έχει ο κορωνοϊός και πρέπει να ξεκουραστεί».

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr