Ειδικά μισθολόγια: Πώς και πότε θα δοθούν αναδρομικά στους συνταξιούχους

115.000 απόστρατοι και συνταξιούχοι από τα ειδικά μισθολόγια, μαζί με τις συντάξεις Ιανουαρίου που θα καταβληθούν στις 21 Δεκεμβρίου, αναμένεται εκτός απροόπτου να λάβουν εφάπαξ αναδρομικά.

Αναδρομικά τα οποία συνολικά εκτιμώνται από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασία και Οικονομικών σε 233,1 εκατ. ευρώ.

Τα αναδρομικά που… έρχονται

Πρόκειται στην ουσία για τα αναδρομικά που θα λάβουν, σε συνέχεια των αναδρομικών προς τους εν ενεργεία ένστολους, δικαστικούς λειτουργούς, γιατρούς του ΕΣΥ και καθηγητές πανεπιστημίων. Και τα αναδρομικά ποσά που θα καταβληθούν, ανάλογα με την περίσταση, ξεκινούν από 16,5 και φθάνουν έως και τους 47 μήνες.

Η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη το περασμένο Σάββατο από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, και “μοιράζει” εφάπαξ, κονδύλι ύψους 233,1 εκατ. ευρώ (425 εκατ. ευρώ μεικτά) σε 5 κατηγορίες συνταξιούχων για διάστημα από 16,5 μήνες έως και 47, κατ’ αντιστοιχία με το χρονικό διάστημα που ορίστηκε και για τους εν ενεργεία συναδέλφους τους. Καταληκτική ημερομηνία για όλους, θεωρείται η υπαγωγή στο νόμο Κατρούγκαλου.

Έτσι, τα πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής θα λάβουν αναδρομικά 47 μηνών που για το διάστημα από την 1η/8/2012 έως και τις 30/6/2016 (οι ένστολοι υπήχθησαν στο νόμο Κατρούγκαλου, από την 1η Ιουλίου 2016 και όχι τις 13 Μαΐου 2016 όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους και συνταξιούχους). Συνταξιούχοι Δικαστικοί Λειτουργοί και πρώην μέλη του κύριου προσωπικού του ΝΣΚ θα λάβουν αναδρομικά 23 μηνών, για το διάστημα από 1η/8/2012 έως και 30/6/2014.


Οι γιατροί

Συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ, το συστήματος Δημόσιας Υγείας, επικουρικοί γιατροί κλπ θα λάβουν αναδρομικά από τις 13/11/2014 έως και τις 12/5/2016 (18 μήνες). Συνταξιούχοι καθηγητές μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ και ΕΔΙΠ των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, το εκπαιδευτικό προσωπικό και ΕΔΙΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ, μέλη ΔΕΠ και ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ, μέλη Διδακτικού και Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού των ΑΕΑ, ερευνητές και ΕΛΕ των ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων και τεχνολογικών φορέων, καθώς και των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών θα λάβουν αναδρομικά 16,5 μηνών, που αντιστοιχούν στο διάστημα μεταξύ 1/1/2015 και 12/5/2016.

Αναδρομικά για το ίδιο διάστημα, θα λάβουν και οι συνταξιούχοι πρώην μόνιμο καλλιτεχνικό προσωπικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Οι κρατήσεις για τα αναδρομικά

Το ποσό υπόκειται σε όλες τις κρατήσεις που γίνονται στις συντάξεις και ίσχυαν για τα κατά περίπτωση οριζόμενα διαστήματα (Εισφορά Αλληλεγγύης – ν. 3865/2010, εισφορά για τους κάτω των 60 ετών – ν. 4002/2011, μείωση σε όσους δεν έχουν κλείσει τα 55 – ν. 4024/2011, μείωση για συντάξεις πάνω από 1.300 ευρώ – ν. 4051/2011 και μειώσεις 5%-20% στο εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ – ν. 4093/2012). Παράλληλα, υπόκειται σε κράτηση για υγειονομική περίθαλψη ενώ παρακρατείται φόρος 20% στην πηγή, με τον οποίο εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των συνταξιούχων για τα ποσά των αναδρομικών.


Η υπουργική απόφαση ξεκαθαρίζει ότι δικαίωμα στα αναδρομικά έχουν και οι κληρονόμοι της σύνταξης, σε περίπτωση που ο συνταξιούχος έχει πεθάνει, με την υποβολή στην αρμόδια υπηρεσία των προβλεπόμενων νομιμοποιητικών εγγράφων. Τέλος, επισημαίνει ότι αν οι δικαιούχοι έχουν λάβει ποσά σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, τα ποσά αυτά συμψηφίζονται με το εφάπαξ που θα καταβληθεί σε λίγες ημέρες.

Πώς προκύπτουν τα αναδρομικά

Να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στην διαφορά μεταξύ της μηνιαίας σύνταξης που θα δικαιούνταν να λάβουν οι εν λόγω συνταξιούχοι εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι μισθολογικές διατάξεις του νόμου 4093 του 2012 και της σύνταξης που πράγματι τους κατεβλήθη κατ’ εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων. Υπενθυμίζεται πως οι αποδοχές των αποστράτων και λοιπών συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων επηρεάζονταν μέχρι τον νόμο Κατρούγκαλου και από τους μισθούς των εν ενεργεία υπαλλήλων.

Τέλος, σύμφωνα με το euro2day.gr, να σημειωθεί ότι ο πρόσφατος νόμος που προβλέπει την καταβολή των αναδρομικών ποσών τόσο στους εν ενεργεία όσο και στους συνταξιούχους, ορίζει ότι η καταβολή αυτού του εφάπαξ ποσού δεν επηρεάζει το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης που έχει ληφθεί υπόψη για τον επανυπολογισμό, ο οποίος θα πρέπει να κάνει πρεμιέρα από τον Γενάρη του 2019.

ΠΗΓΗ: eretikos.gr