Η Βενετία της Ανατολής: Η ελληνική πόλη που θεωρείται μία από τις ομορφότερες της Μεσογείου

Παρόλο που βομβαρδίστηκε και κάηκε αρκετές φορές στη μακρόχρονη ιστορία της, η παλιά πόλη των Χανίων, η “Βενετία της Ανατολής”, όπως είναι περισσότερο γνωστή, σε συνεπαίρνει με την ομορφιά και την γοητεία της.

Στα γραφικά στενά της ο επισκέπτης θα συναντήσει τα σημάδια όλων των πολιτισμών που πέρασαν από εδώ.

Μνημεία και αντιπροσωπευτικά δείγματα αρχιτεκτονικής (ενετική, οθωμανική, νεοκλασική), παλιές συνοικίες, ιστορικές γωνιές και πολύ χρώμα.

Ένα σύντομο ταξίδι με αφετηρία τον ρομαντικό δαίδαλο από βενετσιάνικες γειτονιές και τούρκικους μαχαλάδες της ατμοσφαιρικής παλιάς πόλης, φτάνει για να συνειδητοποιήσεις ότι τελικά σε τούτη την πόλη τίποτα δεν είναι αταίριαστο.

Τα Χανιά είναι τόσο όμορφα που μοιάζουν.. «ψεύτικα».

Είναι τόσο εκθαμβωτικό το Ενετικό λιμάνι, που νομίζεις ότι πίσω από τις προσόψεις των κτιρίων κρύβονται ξύλινα υποστυλώματα σαν σε στούντιο του Χόλιγουντ. Αλλά τίποτα δεν είναι ψεύτικο σε αυτή τη πόλη. Ότι βλέπεις, αυτό είναι.

Πίσω από τις πολυκαιρισμένες προσόψεις, ζουν, κινούνται, αναπνέουν άνθρωποι, όπως αιώνες πριν. Στα δαιδαλώδη σοκάκια πίσω από το λιμάνι, η ζωή συνεχίζεται και περπατά χέρι-χέρι με τον χρόνο και την ιστορία.

Αυτή την ομορφιά λιμπίστηκαν Σαρακηνοί πειρατές, έμποροι της Βενετίας και Οθωμανοί πασάδες.

Η παλιά πόλη των Χανίων που άλλοτε περικλειόταν από τα τείχη της πόλης (σήμερα σώζονται μόνο τμήματα αυτών), περιλαμβάνει τις συνοικίες του Τοπανά (Τοπ Χανά), της Σπλάντζιας, το Καστέλι, το Σαντριβάνι και την Οβραϊκή συνοικία, ενώ αναπτύσσεται πίσω από το ενετικό λιμάνι.

Το Καστέλι, το οποίο είναι χτισμένο σε λόφο, είναι η αρχαιότερη συνοικία της πόλης: Κατοικείται από τη νεολιθική εποχή και βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης.

Ανατολικά του, η Σπλάντζια, είναι η παλιά μουσουλμανική συνοικία. Εδώ βρισκόταν το κεντρικό τζαμί της πόλης επί τουρκοκρατίας, στον χώρο του Άγιου Νικόλαου. Ο ναός χτίστηκε κάπου στα 1320 ως μοναστήρι του τάγματος των Δομινικανών. Οι Τούρκοι κατά τη μετατροπή του σε τζαμί (Χιουνκάρ Τζαμισί, δηλαδή τζαμί του Αυτοκράτορα) πρόσθεσαν τον μιναρέ. Στην πλατεία της Σπλάντζιας υπάρχει ακόμα ο πλάτανος που κρέμασαν οι Τούρκοι τον δεσπότη Μελχισεδέκ Δεσποτάκη, αλλά και ο βενετσιάνικος ναός του St. Rocco, προστάτη κατά της πανούκλας, ενώ προς τη μεριά της θάλασσας συναντά κανείς τα νεώρια και το Μεγάλο Αρσενάλι.

Από τα γραφικά στενά της Σπλάντζιας, στα πλακόστρωτα του Τοπανά, της αρχοντικής χριστιανικής γειτονιάς, με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική: παντού ξεπροβάλλουν ενετικά αρχοντικά με περίτεχνες προσόψεις και κτίρια οθωμανικής αρχιτεκτονικής με εντυπωσιακά σαχνίσια.

Στην εξίσου όμορφη Οβραϊκή συνοικία υπάρχει ακόμα η συναγωγή του Kehal Hayyim, η μόνη που διασώζεται στα Χανιά, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται στο ναό του San Francesco. Κεντρικός δρόμος είναι η Κονδυλάκη στην οποία υπήρχαν τα σπίτια των επιφανών Εβραίων των Χανίων.

Στο Σαντριβάνι έδιναν ανέκαθεν τα ραντεβού τους οι Χανιώτες. Εδώ μάλιστα εκφωνούσε τους λόγους του ο Ελευθέριος Βενιζέλος – γι’ αυτό πήρε το όνομα του μετά τον θάνατο του. Σήμερα η πλατεία παραμένει τόπος συνάντησης αλλά και η τουριστική καρδιά της πόλης.

Η παλιά πόλη των Χανίων αλλάζει χρώματα και ήχους μέσα στην διάρκεια της μέρας και ποζάρει ακούραστα στους χιλιάδες φωτογραφικού φακούς των επισκεπτών.

Τα ενετικά και τα τούρκικα μνημεία, τα νεοκλασικά κτίρια, τα στενά δρομάκια με τα ανθισμένα μπαλκόνια, τα «μαχαιράδικα» και τα «στιβανάδικα», το απέραντο σουλάτσο ντόπιων και επισκεπτών στο ενετικό λιμάνι, τα πολύχρωμα εστιατόρια και τα καφέ, όλα συνθέτουν άπειρες εικόνες μιας πόλης ιστορικής και όμως τόσο ζωντανής.

ΠΗΓΗ: dinfo.gr