Οι Οδοντίατροι Προειδοποιούν: Δείτε ΤΙ Πρέπει να Τρώμε και ΤΙ Δεν Πρέπει να Τρώμε, για Υγιή και Ολόλευκα Δόντια

Η στοματική μας υγιεινή εξαρτάται από το πώς φροντίζουμε τα δόντια μας αλλά και από το τι τρώμε. Είναι σημαντικό να πηγαίνουμε τακτικά στον οδοντίατρο έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι πως δεν υπάρχει κάτι που να απειλεί το χαμόγελό μας.

Είναι το ίδιο σημαντικό όμως και το να προσέχουμε τι τρώμε και να ξέρουμε πώς επηρεάζει τα δόντια μας.

Τροφές που σώζουν τα δόντια και τα ούλα 

Για να κρατήσετε τα δόντια σας υγιή, οι γιατροί συνιστούν να τρώμε αυτές τις τροφές:

Το γευστικό φαγητό είναι ωραίο αλλά πρέπει να σιγουρέψετε πως τα συχνά σνακ δεν θα βλάψουν τα δόντια σας. Εάν τρώτε συνεχώς από κάτι, ταΐζετε τα βακτήρια στο στόμα σας. Είναι καλό να ξεπλένετε το στόμα σας ακόμα και μετά από ένα μικρό σνακ.

Το χρώμα των δοντιών μας επηρεάζετε από το φαγητό;

Εάν δεν σας αρέσει το χρώμα των δοντιών σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Εκτός από τις διάφορες διαδικασίες λεύκανσης, θα πρέπει να αποφεύγετε τις τροφές που χρωματίζουν τα δόντια.

Τροφές που βάφουν τα δόντια

Τσάι και καφές – Το πράσινο και το λευκό τσάι επηρεάζουν λιγότερο τα δόντια. Το λεμόνι και το γάλα εξουδετερώνει ωστόσο την δράσει αυτών των ροφημάτων.

Κόκκινο κρασί – Επειδή έχει μεγάλη συγκέντρωση σε τανίνες, αλλάζει εύκολα το χρώμα των δοντιών. Να τα πλένετε με καθαρό νερό αφού πιείτε κόκκινο κρασί. Προσοχή όμως, το βούρτσισμα κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα αν έχετε πιει κρασί.

Χυμοί – Περιέχουν οξέα που κάνουν αδύναμα τα δόντια και τα χρωματίζουν.

Παντάρια –  Έχουν υψηλές ποσότητες από χρωμογόνα και κάνουν τα δόντια κίτρινα.

Μπαχαρικά – Το κάρυ και ο κουρκουμάς αλλάζουν εύκολα το χρώμα των δοντιών ακόμα και αν δεν τα καταναλώνετε συχνά. Αφού φάτε ένα γεύμα με αυτά τα μπαχαρικά, μπορείτε να πιείτε ένα πράσινο τσάι με λεμόνι για να εξουδετερώσει τον χρωματισμό τους.

Σάλτσα σόγιας και ξύδι βαλσάμικο – Αφήνουν συχνά μαύρα στίγματα στα δόντια.

Για να εξουδετερώσετε την επίδραση αυτών των τροφών, να πλένετε το στόμα σας αφού τις καταναλώσετε και να μην ξεχνάτε τα φυσικά λευκαντικά.

Φυσικά λευκαντικά

Τροφές που επηρεάζουν την οσμή και την χλωρίδα

Η δυσάρεστη οσμή στο στόμα μπορεί να είναι σύμπτωμα ασθένειας σε ακραίες περιπτώσεις, αλλά αν είστε υγιείς, σημαίνει πως πρέπει να φροντίσετε την χλωρίδα του στόματός σας. Κάποιες τροφές προκαλούν αυτή την δυσοσμία.

Για παράδειγμα, κατά την πέψη ορισμένων τροφών, παράγονται ενώσεις θείου. Απορροφούνται από το αίμα και μετά φεύγουν από το σώμα μέσα από τα πνευμόνια.

Μπορεί να νιώθουμε την άσχημη οσμή για αρκετή ώρα αφού φάμε κάτι. Κάποιες άλλες τροφές, όπως ο καφές για παράδειγμα, κάνει το στόμα να ξεραίνεται με αποτέλεσμα τα βακτήρια να αναπαράγονται πολύ πιο γρήγορα.

Τροφές που προκαλούν δυσάρεστη οσμή

Τροφές που εξουδετερώνουν τις άσχημες οσμές γρήγορα

Κάντε μερικές από αυτές τις αλλαγές στην διατροφή σας και από την πρώτη κιόλας εβδομάδα θα δείτε μεγάλη βελτίωση στα δόντια σας!

Πηγή