Το κορίτσι με τα τέσσερα πόδια: Η ατραξιόν του τσίρκου που προσέλκυε θεατές από όλο τον κόσμο

Το κορίτσι με τα τέσσερα πόδια: Τα λεγόμενα σόου φρικιών ήταν μια μόδα που έχει ελαττωθεί. Στην ουσία ήταν μια μορφή τσίρκου. Άνθρωποι με σωματικές δυσμορφίες περιφερόντουσαν για να ξεδιψάσουν την δίψα του κοινού.

Το κορίτσι με τα τέσσερα πόδια: Είχαν την ονομασία «τέρατα»

Είχαν την ονομασία «τέρατα» και τους περιγέλαγαν στο παρασκήνιο για να δικαιώσουν το αξιοπερίεργο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τα αξιοπερίεργα αυτά άτομα του κόσμου, τα οποία γύριζαν την υφήλιο για να σβήσουν την ατελείωτη δίψα του πάντα φιλοπερίεργου κοινού για θεάματα αξιοπερίεργα.

Οι πρωταγωνιστές των περίεργων αυτών θεαμάτων αντιμετωπίζονταν με φόβο. Εφόσον το ιατρικό αξιοπερίεργο τους έκανε να μοιάζουν στα μάτια των ευκολόπιστων με απόκοσμα όντα.

Οι εποχές που τα διάσημα freak shows μέχρι και 50 χρόνια πριν περιέφεραν με καμάρι τη ζοφερή τους πραμάτεια. Περιττό να πούμε πως δεν σπάνιζαν.

Πολλοί προσπάθησαν να κερδοφορήσουν μέσα από το δέος και την περιέργεια του κοσμάκη με πλαστά φρικιά. Παρόλο το γεγονός του ότι η πραγματικότητα συνήθιζε να βάζει τα γυαλιά στα κατασκευασμένα «τέρατα».

Από δω αρχίζει η ιστορία της ζωής της Γυναίκας με τα Τέσσερα Πόδια, κατά κόσμον Τζοζεφίν Μιρτλ Κορμπίν. Γεννήθηκε στην πόλη του Τενεσί το 1868 με σκοπό να είναι η βασίλισσα των τσίρκο τεράτων της Αμερικής. Η σοβαρής μορφής γενετική διαταραχή την άφησε με δύο ανεξάρτητες λεκάνες δίπλα-δίπλα, με τα εξτρά πόδια να αποτελούν τμήμα της δίδυμης αδελφής που δεν γεννήθηκε τελικά ποτέ.

Κάθε μικρό εσωτερικό πόδι ήταν μάλιστα σετ με το εξωτερικό αντίστοιχό του, με τη γυναίκα να μπορεί μεν να κινήσει τις αποφύσεις αυτές, όχι όμως και να στηρίξει το βάρος της πάνω τους. Ήταν όμως και κάτι ακόμα που φιλοξενούσε η ιδιαίτερη ανατομία της. Το ότι η κοπέλα διέθετε δύο λειτουργικά γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα.

Η Κορμπίν έγινε θρύλος στα αμερικανικά τσίρκο τεράτων. Επιπλέον έβγαλε μια μικρή περιουσία και έζησε μια καλή και άνετη ζωή. Αποκτώντας μάλιστα και 5 υγιέστατα παιδιά.

Το κορίτσι με τα τέσσερα πόδια:Τα πρώτα χρόνια

Η Τζοζεφίν Μιρτλ Κορμπίν γεννιέται στις 12 Μαΐου 1868 στην κομητεία Λίνκολν του Τενεσί. Έπασχε από μια σπανιότατη γενετική διαταραχή: το μικροσκοπικό σώμα της αγέννητης δίδυμής της είχε αναπτυχθεί μόνο από τη μέση και κάτω, αν και παρέμενε με δυσμορφίες, καθώς είχε μόλις τρία δάχτυλα σε κάθε πόδι.

Η Μιρτλ μπορούσε να κουνήσει τα υποανάπτυκτα άκρα της αδερφής της. Παρόλα αυτά δεν μπορούσε να στηριχθεί πάνω τους. Παράλληλα όμως τα έχτρα πόδια την εμπόδιζαν να περπατήσει κανονικά, καθώς το ένα της πόδι παρουσίαζε γενετικές ανωμαλίες. Στην πραγματικότητα, η Γυναίκα με τα Τέσσερα Πόδια είχε μόλις ένα πλήρως λειτουργικό πόδι.

Το κορίτσι ήταν βέβαια υγιέστατο και αναπτυσσόταν κανονικά, καθώς τίποτα το παθολογικό δεν είχε ο οργανισμός της. Παρά ταύτα, έμελλε να γίνει αστέρι από τη γέννηση της. Εφόσον περιλήφθηκε σε πλήθος ιατρικών επιθεωρήσεων. Όπως και μια σειρά από επιστημονικές μελέτες κυκλοφόρησαν για να περιγράψουν το αξιοπερίεργο του παρουσιαστικού της.

Η εργατική οικογένεια είχε άλλα εφτά παιδιά να θρέψει και πάσχιζε να τα βγάλει πέρα. Σκέφτηκαν λοιπόν να εκμεταλλευτούν τη γενετική ανωμαλία της μικρής και το φιλοπερίεργο του κόσμου. Χρέωναν ένα μικρό εισιτήριο στη γειτονιά για να δει όποιος ήθελε το μωρό με τα τέσσερα πόδια. Όταν όλοι οι γείτονες είχαν πληρώσει τον οβολό τους για να θαυμάσουν το περίεργο μωρό, η φαμίλια μετακόμισε σε κωμόπολη της Αλαμπάμα αναζητώντας νέα έκπληκτα μάτια και καινούρια κύματα εισιτηρίων…

Το κορίτσι με τα τέσσερα πόδια: Η γέννηση της

Οι δουλειές από την εμπορική εκμετάλλευση της Μιρτλ πήγαιναν τόσο καλά που όταν το κορίτσι έκλεισε τα 13 του χρόνια, ήταν ώρα να γίνει επαγγελματίας πλήρους απασχόλησης στο freak show του Τενεσί. Το πρώτο μάλιστα προωθητικό υλικό για τη νέα ατραξιόν των τερατογενέσεων τη χαρακτήριζε «πρόσχαρη σαν καλοκαιρινή ηλιαχτίδα και τόσο ευτυχισμένη όσο η μέρα η ίδια».

Η Μιρτλ έμελλε να γίνει αστέρι του τσίρκου των τεράτων ήδη από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στη σκηνή. Ακόμα και μέσα στον ανταγωνισμό από τον διαβόητο Φινέα Μπάρνουμ και τα «Ζωντανά Αξιοπερίεργά» του που θα γινόταν μεγάλη πρωταγωνίστρια των freak shows. Ο κόσμος έβρισκε ακαταμάχητα τα τέσσερα πόδια του «τέρατος». Η Μιρτλ συνέβαλε στη μαγεία του παρουσιαστικού της ντύνοντας τα δύο περισσευούμενα μέλη με τα ίδια παπούτσια και κάλτσες που φορούσε στα κανονικά της πόδια. Το κοινό παραληρούσε για τη Γυναίκα με τα Τέσσερα Πόδια, η οποία επισκίαζε τώρα όλες τις άλλες απόκοσμες ατραξιόν.

Ήδη από πολύ νωρίς μάλιστα εμφανίστηκαν φτηνές απομιμήσεις της σε ανταγωνιστικά σόου. Αφότου και όλοι στην Αμερική ήθελαν να δουν το φρικιό με τα εξτρά πόδια: μέσα σε λίγα χρόνια, κάθε θίασος με τέρατα είχε τη δική του γυναίκα με τα τέσσερα πόδια. Η πραγματική Γυναίκα με τα Τέσσερα Πόδια κέρδιζε τώρα 450 δολάρια την εβδομάδα.

Το κορίτσι με τα τέσσερα πόδια: Γάμος

Η μικρότερη αδερφή της Μιρτλ παντρεύτηκε έναν τύπο το 1885 και την επόμενη χρονιά ο αδερφός του, γιατρός Τζέιμς Κλίντον Μπίκνελ, ζήτησε επισήμως το χέρι της Μιρτλ από τους γονείς της. Το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε και τον Ιούνιο του 1886 παντρεύτηκαν. Οι κακές γλώσσες έλεγαν για την ένωση του γιατρού με τη 18χρονη αρτίστα ότι έγινε για τα λεφτά που κέρδιζε εκείνη, αν και αυτά ήταν πικρόχολα λόγια των καλοθελητών. Κι αυτό γιατί ο γιατρός τη θεοπαρακαλούσε να παρατήσει τη showbiz ήδη από την πρώτη στιγμή της ένωσής τους.

Αν και ο γάμος της θα αποκάλυπτε άλλο ένα ιδιαίτερο σημείο της ομολογουμένως παράξενης ανατομίας της: η αγέννητη δίδυμη αδερφή της είχε προλάβει να αναπτυχθεί σε ένα ακόμα σημείο, το αιδοίο. Κι έτσι η διπλή λεκάνη της Μιρτλ φιλοξενούσε δύο λειτουργικότατα γυναικεία όργανα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1890, ο Τζέιμς και η Μιρτλ εγκαταστάθηκαν σε επαρχία του Τέξας. Αγόρασαν τη δική τους φάρμα για να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης. Το αγροτικό ζεύγος έζησε ευτυχισμένο στη νέα γη και απέκτησε οχτώ παιδιά. Δυστυχώς μόνο πέντε κατάφεραν ωστόσο να επιβιώσουν από τα πρώτα παιδικά χρόνια. Το 1910, όπως υποδεικνύουν τα δημοτολόγια της πολίχνης του Τέξας, η Μιρτλ ήταν μητέρα πέντε υγιέστατων παιδιών.

Το κορίτσι με τα τέσσερα πόδια: Φήμες και δυσφημίες

Η περίεργη ανατομία της με τα δύο αιδοία έμελλε να της φέρει νέα φήμη. Φήμες ηταν ότι τρία παιδιά ήρθαν στον κόσμο από τη μία μήτρα και δύο από την άλλη. Κανείς δεν ξέρει αν αυτό είναι πράγματι αληθές, καθώς οι φήμες που κυκλοφορούσαν για τη Μιρτλ ήταν πάμπολλες. Αν και ιατρικώς μιλώντας, κάτι τέτοιο δεν ήταν αδύνατο.

Στην ιατρική εγκυκλοπαίδεια «Ανωμαλίες και Αξιοπερίεργα της Ιατρικής», οι δυο συντάκτες της και γιατροί εξέτασαν τη Μιρτλ και παρατήρησαν έκπληκτοι ότι και τα δύο αιδοία είχαν εμμηνόρροια, κάτι που σημαίνει ότι ήταν πλήρως λειτουργικά. Αν και οι σεξουαλικές λεπτομέρειες της οικογένειας Μπίκνελ έμειναν εντός των τειχών της αγροικίας.

Η οικονομική κατάσταση της πολυμελούς φαμίλιας έφθινε ωστόσο κάποια στιγμή και η Μιρτλ αναγκάστηκε να βγει και πάλι στα freak shows το 1909, όντας πια στα 41 της. Τώρα εμφανιζόταν σε σόου της Νέας Υόρκης και η φήμη που την ακολουθούσε εξαργυρώθηκε σε πρωτόγνωρες απολαβές, αν και το ζευγάρι ήθελε την επιστροφή της Μιρτλ στα τέρατα τσίρκων να είναι προσωρινή. Το υψηλότατο μεροκάματό της δεν ήταν βέβαια παίξε-γέλασε και η Γυναίκα με τα Τέσσερα Πόδια περιόδευε και πάλι στις ΗΠΑ, τουλάχιστον ως το 1915, όταν τα λεφτά που είχε βγάλει έφταναν και περίσσευαν για να ζήσουν καλά…

Το κορίτσι με τα τέσσερα πόδια: Επικήδειος

Το 1928 η Μιρτλ εμφάνισε στο δεξί της πόδι ένα δερματικό νόσημα, για το οποίο απευθύνθηκε αργότερα στον γιατρό της. Διαγνώστηκε με στρεπτόκοκκο, μια πάθηση που σήμερα θα θεραπευόταν εύκολα με αντιβιοτικά. Στις 6 Μάιου 1928, λιγότερο από μία βδομάδα από τη στιγμή που πέρασε το κατώφλι του γιατρού της, η Μιρτλ Κορμπίν θα έφευγε από τον κόσμο ως η αλλοτινή βασίλισσα των freak shows, αλλά και καλή οικογενειάρχισσα και «φανταστική σύζυγος», όπως έγραψε στον επικήδειό της ο χήρος γιατρός. Σε μια εβδομάδα θα έκλεινε τα 60 χρόνια ζωής.

Διαβάστε Επίσης:

Πολάκης για πανεπιστημιακό άσυλο: «Εκεί γεννιούνται ανατρεπτικές ιδέες»

Γεραπετρίτης σε Τσίπρα: «Εχετε δυσανεξία στην επαγγελματική απασχόληση – Κάποιος πρέπει να δουλεύει»

Μαρτυρία αρχιμάγειρα Μποτρίνι: «Αυτοτραυματίστηκε δύο φορές επειδή ήταν φυγόπονος»