Οι Γιατροί Προειδοποιούν: 10 Σημάδια – Καμπανάκια, Που Δείχνουν Πως Έχετε Έλλειψη Σιδήρου

Η έλλειψη σιδήρου ενώ δεν είναι κάτι τόσο τραγικό, ωστόσο μπορεί να μετατραπεί σε μία σοβαρή κατάσταση που λέγεται αναιμία. Στην καθημερινή μας ζωή χάνουμε σίδηρο με πολλούς τρόπους, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να προλάβουμε αυτή την κατάσταση.

Η έλλειψη σιδήρου συμβαίνει όταν το σώμα δεν έχει αρκετό σίδηρο για να παράγει την αιμοσφαιρίνη – μία πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που επιτρέπει στο αίμα να μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα.

Η έλλειψη αιμοσφαιρίνης προκαλεί δυσλειτουργία στους μυς και τους ιστούς, με αποτέλεσμα την αναιμία.

Δείτε παρακάτω τα πιο σημαντικά συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου και ποια σημάδια δεν θα πρέπει να αγνοείτε:

1. Ασυνήθιστη κούραση

Το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη με αποτέλεσμα το σώμα να μην παίρνει αρκετό οξυγόνο.

2. Χλωμό δέρμα

Η αιμοσφαιρίνη στο αίμα είναι που μας δίνει αυτό το ροζ χρώμα. Εάν υπάρχει έλλειψη σιδήρου, αυτό θα φανεί στα νύχια, τα χείλια, τα ούλα και γενικά στο δέρμα.

​3. Δύσπνοια/πόνοι στο στήθος

Λόγω της έλλειψης αιμοσφαιρίνης, το οξυγόνο δεν μοιράζεται καλά στο σώμα με αποτέλεσμα τα πνευμόνια να προσπαθούν να παράγουν περισσότερο οξυγόνο και να έχουμε δύσπνοια.

4. Ζαλάδες και πονοκέφαλοι

Επειδή δεν πηγαίνει αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλο, τα αγγεία πρήζονται και αυξάνεται η πίεση. Επίσης, λόγω της έλλειψης οξυγόνου, είναι πολύ λογικό να βιώσετε το σύμπτωμα της ζαλάδας.

5. Ταχυπαλμίες

Λόγω του μειωμένου οξυγόνου, η καρδιά αναγκάζεται να δουλεύει περισσότερο για να παρέχει οξυγόνο στο σώμα.

6. Φθορές στα μαλλιά και το δέρμα

Τα μαλλιά και το δέρμα θεωρούνται δευτερεύουσας σημασίας στο σώμα. Έτσι, το οξυγόνο θα πηγαίνει κατά προταιρεότητα στα άλλα όργανα. Αυτό θα κάνει το δέρμα πιο ξηρό και εύθραυστο.

7. Πρήξιμο της γλώσσας και του στόματος

Στο σώμα έχουμε μία πρωτεΐνη που λέγεται μυοσφαιρίνη. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου θα επηρεάσουν και τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης. Όταν στο σώμα δεν υπάρχει αρκετή μυοσφαιρίνη, η γλώσσα τείνει να πρήζεται και να διογκώνεται. Επίσης, μπορεί να προκληθεί ξηρότητα στο στόμα και σπασίματα στις γωνίες.

8. Εύθραυστα νύχια

Είναι ένα πιο σπάνιο σύμπτωμα που εμφανίζεται στα προχωρημένα στάδια της αναιμίας. Τα νύχια γίνονται υπερβολικά λεπτά και σπάνε εύκολα.

9. Ανήσυχα πόδια

​Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου θα μειώσουν την ντοπαμίνη και μπορούν να προκαλέσουν το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών. Η ντοπαμίνη λειτουργεί ως αγγελιοφόρος ανάμεσα στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα για να συγχρονιστεί η κίνηση. Εάν δεν υπάρχει αρκετή ντοπαμίνη, θα υπάρχουν σπασμοί και ακούσιες κινήσεις.

10. Πόνοι στην κοιλιά και αίμα στα ούρα 

Η ενδοαγγειακή αιμόλυση προκαλείται από έλλειψη σιδήρου. Το αίμα σπάει και απελευθερώνει σίδηρο που χάνεται στα ούρα. Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά από έντονη άσκηση και μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στα αγγεία των ποδιών.

Πηγή