Γυναίκα ξύρισε το κεφάλι της, είπε ψέμματα πως έχει καρκίνο και μάζεψε από «φίλους» πάνω από 55.000

Μια 27χρονη γυναίκα στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, κατηγορήθηκε ότι συγκέντρωσε με δόλιο τρόπο χρήματα στην πλατφόρμα GoFundMe ισχυριζόμενη ότι θα τα χρησιμοποιήσει για τη θεραπεία του καρκίνου της σε τελικό στάδιο. Η Lucy Wieland κατέβαλλε εγγύηση μετά την εμφάνισή της στο δικαστήριο της πόλης Townsville, όπου κατηγορήθηκε για απάτη τον Οκτώβριο του 2018. Σύμφωνα με την Daily Mail, η Wieland έλαβε πάνω από 55.000 δολάρια υποστηρίζοντας ότι χρειαζόταν τα χρήματα για τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών στο πέμπτο τελικό στάδιο.

Ο επιθεωρητής αστυνομικός Chris Lawson δήλωσε στην Daily Mail ότι η Wieland συνελήφθη μετά από πληροφορίες από ένα άτομο. «Είναι πάντα πολύ ανησυχητικό όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα συναισθήματα των άλλων για να προσπαθήσουν να αποσπάσουν χρήματα για τον εαυτό τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Είναι απογοητευτικό… Τα πραγματικά θύματα εδώ είναι οι άνθρωποι της κοινότητας που έχουν ακούσει τις ιστορίες της και έχουν προσπαθήσει να την βοηθήσουν όσο καλύτερα μπορούν.» Η Wieland δεν έπασχε ποτέ από καρκίνο, και ο Lawson και άλλοι αστυνομικοί ερευνούν τι πραγματικά συνέβη με τα 55.000 δολάρια.

Η σελίδα GoFundMe της Wieland δεν είναι πλέον ενεργή, και ένα blog στο οποίο φέρεται να έγραφε ήταν επίσης απενεργοποιημένο. Η Wieland χρησιμοποίησε τα κοινωνικά μέσα για να τεκμηριώσει την ψεύτικη ασθένεια της, ανεβάζοντας φωτογραφίες στο λογαριασμό της στο Instagram, που φαίνεται να δείχνει ότι φορούσε μάσκα οξυγόνου, λάμβανε ενδοφλέβια φαρμακευτική αγωγή και έχασε τα μαλλιά της. Ο σύντροφος της Wieland εμφανίζεται σε μερικές από τις φωτογραφίες, αλλά είναι ασαφές αν ήταν συνένοχος στην απάτη. Ο λογαριασμός στο Instagram φαίνεται ότι έχει απενεργοποιηθεί. Σύμφωνα με το κανάλι ABC, το δικαστήριο είχε ενημερωθεί ότι ο σύντροφος της Wieland, μέλος της Αυστραλιανής Αμυντικής Δύναμης, είχε γίνει φροντιστής της πλήρους απασχόλησης, αλλά η αστυνομία δεν γνωρίζει ακόμα εάν ο ίδιος ήξερε την υποτιθέμενη απάτη.

Η εισαγγελέας της αστυνομίας Rachel Todd δεν συμφώνησε στην αναστολή για τη Wieland, λέγοντας ότι είχε παραβιάσει σημαντικά την εμπιστοσύνη της κοινότητας. Όμως, ο δικαστής Steven Mosh χορήγησε εγγύηση, λέγοντας ότι ήταν «ένα εξαιρετικό σύνολο περιστάσεων», η 27χρονη δεν είχε παραβατικό ιστορικό και ο κίνδυνος για την κοινότητα θα ήταν ελάχιστος.

Η Wieland, η οποία επίσης φέρεται να είχε μιλήσει για σχέδια να ταξιδέψει στη Γερμανία για να λάβει περαιτέρω θεραπεία, διατάχθηκε να παραδώσει το διαβατήριό της στην αστυνομία. Το GoFundMe είπε σε μια δήλωση ότι η εκστρατεία της Wieland είχε απαγορευτεί και τα χρήματα που της δόθηκαν θα επιστραφούν, σύμφωνα με το BBC. Αλλά ο Lawson παρότρυνε επίσης τους χρήστες των κοινωνικών μέσων να ελέγχουν προτού δωρίσουν σε online εκστρατείες crowdfunding για να αποφύγουν να εμπλακούν σε μια απάτη.