Γυναίκα γέννησε το παιδί του πατριού της που την βίαζε και κινδυνεύει με 20 χρόνια φυλάκιση
Www.true.gr

Γυναίκα γέννησε το παιδί του πατριού της που την βίαζε και κινδυνεύει με 20 χρόνια φυλάκιση

Μια γυναίκα από στο Ελ Σαλβαδόρ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 χρόνια, καθώς κατηγορείται για «απόπειρα ανθρωποκτονίας», επειδή φαίνεται πως επιχείρησε να κάνει έκτρωση.

Η 20χρονη Ιμέλντα Κορτέζ είχε μείνει έγκυος από τον 70χρονο πατριό της που την βίαζε συστηματικά.

Η υπόθεση αναδεικνύει την ακαμψία και τον αναχρονισμό της νομοθεσίας για τις εκτρώσεις στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Η Κορτέζ κρατείται από τον Απρίλιο του 2017, όταν γέννησε το μωρό. Τότε η μητέρα της την είχε βρει να αιμορραγεί και να υποφέρει από τους πόνους και την πήγε αμέσως στο νοσοκομείο.

Ο γιατρός που την εξέτασε υποπτεύθηκε πως επιχείρησε να κάνει έκτρωση και κάλεσε την αστυνομία. Το μωρό εντοπίστηκε ζωντανό και υγιές.

Η Κορτέζ κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον πατριό της από τότε που ήταν 12 ετών. Δεν γνώριζε πως είναι έγκυος. Αν και το μωρό επέζησε, η Κορτέζ φυλακίστηκε μετά από μια εβδομάδα παραμονής στο νοσοκομείο.

Κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, χωρίς μάλιστα να της δοθεί το δικαίωμα να αφεθεί ελεύθερη αντί εγγύησης μέχρι να δικαστεί η υπόθεση.


«Είναι η πιο ακραία και σκανδαλώδης αδικία απέναντι σε μια γυναίκα που έχω δει ποτέ» λέει η Μπέρθα Μαρία Ντελεόν, δικηγόρος της Κορτεζ.

«Το κράτος έχει επανειλημμένα παραβιάσει τα δικαιώματα της Ιμέλντα ως θύμα. Δεν της έχει δοθεί καμία ψυχολογική υποστήριξη», συμπληρώνει.

Στο Ελ Σαλβαδόρ η έκτρωση είναι παράνομη ανεξαρτήτως των συνθηκών της εγκυμοσύνης, αλλά ακόμα και τυχόν κινδύνων για την υγεία της εγκύου. Η ολοκληρωτική απαγόρευση έχει οδηγήσει σε ιδιαίτερα σκληρές ποινικές διώξεις κατά των γυναικών που την επιχειρούν.

Όσο η Κορτέζ νοσηλεύονταν, την επισκέφτηκε ο πατριός της. Απείλησε να την σκοτώσει, όπως και τα αδέρφια της και τη μητέρα της, αν δημοσιοποιούσε την κακοποίηση που είχε υποστεί.

Ένας άλλος ασθενής κρυφάκουσε τη συνομιλία και την ανέφερε σε μια νοσοκόμα, η οποία ειδοποίησε την αστυνομία.


Στην αρχή ο εισαγγελέας κατηγόρησε την Κορτέζ πως «εφηύρε» τη σεξουαλική κακοποίηση για να δικαιολογήσει το δικό της «έγκλημα». Όμως, ύστερα από τεστ DNA αποδείχθηκε πως ο πατριός της είναι ο βιολογικός πατέρας του παιδιού.

Στον 70χρονο δεν έχουν αποδοθεί ακόμα κατηγορίες.

Η δίκη της Κορτέζ ξεκινάει σήμερα και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα σε μια εβδομάδα. Κατά την εξέτασης της κοπέλας από ψυχολόγο, διαπιστώθηκαν διανοητικά και συναισθηματικά τραύματα που συνάδουν με την κακοποίηση που είχε υποστεί.

Όμως, η Κορτέζ δεν έχει δεχθεί καμία ψυχολογική υποστήριξη από ειδικό κατά τους 18 μήνες που κρατείται.

Με πληροφορίες από Guardian

diaforetiko

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr