Γονείς έφτιαξαν χλαπάτσα που είδαν στο ιντερνετ και έπαθαν σοβαρά εγκαύματα στα χέρια. Όλοι μπορούμε να το πάθουμε

Συχνά βλέπουμε τις τάσεις να έρχονται και να φεύγουν, αλλά δεν τις δίνουμε και πολλή σημασία. Τις περισσότερες φορές, όταν κάποια νέα σειρά ρούχων ή χτενίσματα γίνονται δημοφιλή, μπορούμε να τις παρατηρήσουμε γρήγορα, αλλά άλλες τάσεις μπορούν να περάσουν εντελώς απαρατήρητες.

Δυστυχώς, αυτές οι τάσεις κάποιες φορές δεν είναι τόσο άκακες όσο ένα νέο χτένισμα, αλλά μάλλον προτρέπουν τα παιδιά μας να δοκιμάσουν επικίνδυνες δραστηριότητες. Όπως θα δείτε και εσείς παρακάτω, οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν από κοντά αυτές τις ύποπτες τάσεις, διότι η ασφάλεια των παιδιών μπορεί να εξαρτάται από αυτή τη γνώση.

Όλοι θυμόμαστε κάποια παράξενα παιχνίδια από την παιδική μας ηλικία. Τα περισσότερα ήταν άκακα και πάντα έρχονταν και έφευγαν. Συχνά τα παιδιά μαζεύουν κάρτες Pokémon ή Yu-Gi-OH! ή μερικές φορές πρέπει απλά να αποκτήσουν το νεότερο παιχνίδι ή βιντεοπαιχνίδι.

Όμως, κάθε φορά ξαφνικά εμφανίζεται μια μόδα (συνήθως ξεκινώντας με ένα online βίντεο) που μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία του παιδιού σας. Ένα από τα πιο επικίνδυνα είναι η χειροποίητη χλαπάτσα που μπορούν να την φτιάξουν μόνα τους τα παιδιά, η οποία έχει κάνει την εμφάνισή της εδώ και αρκετό καιρό.

Δεδομένου ότι η χλαπάτσα είναι ένα τόσο δημοφιλές παιχνίδι, υπάρχουν τώρα εκατοντάδες online συνταγές για το πώς να τη φτιάξετε στο σπίτι.

Οι περισσότεροι γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους να παίζουν με αυτή την χλειώδη ουσία, επειδή κρατούν τα παιδιά απασχολημένα και μακριά από τα βιντεοπαιχνίδια και την τηλεόραση.

Ωστόσο, σε μια παιδική μάζωξη σε φιλικό σπίτι, ένα κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά από την χλαπάτσα που έπαιζε. Η μικρή Kathleen Quinn ήταν με μερικούς φίλους της που αποφάσισαν να παίξουν με την χλειώδη χειροποίητη μάζα. Τότε συνέβη το απροσδόκητο.

Καθώς η Kathleen έπαιζε με τη χλαπάτσα, άρχισε να νιώθει πόνο στα χέρια της. Ένιωσε μια αίσθηση καύσου που συνεχώς χειροτέρευε. Το κορίτσι έβαλε τα χέρια της κάτω από κρύο νερό, αλλά χρειάστηκε λίγος χρόνος για να φύγει ο πόνος. Μέχρι το τέλος της δοκιμασίας, είχε πάθει εγκαύματα 3ου βαθμού στα δάχτυλά της.

«Έκλαιγε από τον πόνο. «Τα χέρια μου πονάνε!» Και τα κοιτάξαμε και ήταν καλυμμένα με φουσκάλες.» διηγείται η μητέρα της Quinn.

Πήραν την Kathleen στο γιατρό και ζήτησε από το μικρό κορίτσι να μάθει με τι χλαπάτσα έπαιζε.

Αποδεικνύεται ότι η εν λόγω χλαπάτσα ήταν σπιτική από ένα μείγμα σχολικής κόλλας και βόρακα (βορικό νάτριο).

Η χρήση του βόρακα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Δεν είναι κάτι που πρέπει να χειρίζονται ποτέ τα παιδιά και σίγουρα δεν πρέπει ποτέ να γίνει παιχνίδι.

Ο βόρακας είναι βλαβερός για το δέρμα και μπορεί επίσης να επηρεάσει την αναπνευστική οδό, τις ρινικές κοιλότητες και τα μάτια. Επίσης, τα παιδιά δεν τείνουν να είναι τόσο προσεκτικά όσο οι ενήλικες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού.

Η ιστορία της Quinn δεν είναι η μοναδική. Υπάρχουν πολλές παρόμοιες ιστορίες με παιδιά που παθαίνουν εγκαύματα παίζοντας με σπιτική χλαπάτσα.

Αποδεικνύεται ότι οι αναφορές αυτών των τραυματισμών ξεπερνούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα παιδί στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε μια παρόμοια εμπειρία. Η μητέρα του κοριτσιού DeeJay Jemmett από το Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι η κόρη της έπαιζε με σπιτική χλαπάτσα, όταν το δέρμα της άρχισε να ξεφλουδίζει.

«Μέσα σε 48 ώρες, το δέρμα της είχε αρχίσει να ξεφλουδίζει. Από εκεί και πέρα έγινε χειρότερο.»

Χρειάστηκε να ζητήσουν τη βοήθεια ενός πλαστικού χειρουργού για να αποκαταστήσει τα χέρια του κοριτσιού.

Τα εγκαύματα μπορούν επίσης να εκτείνονται πέρα από τις παλάμες και να εξαπλωθούν στα χέρια και στο πρόσωπο.

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη πληροφοριών όταν δοκιμάζουν μία από αυτές τις συνταγές από το Διαδίκτυο. Αν το μείγμα περιέχει βορικό νάτριο, το παιδί θα μπορούσε να βρεθεί σε μια εξαιρετική επικίνδυνη κατάσταση και να το συνειδητοποιήσει όταν θα είναι πολύ αργά.

Ένα άλλο δημοφιλές συστατικό στη σπιτική χλαπάτσα, που μπορεί να προκαλέσει βλάβη είναι το διάλυμα φακών επαφής.

Οι γονείς πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, ειδικά αν το παιδί τους θέλει να πειραματιστεί με project που μπορούν να γίνουν στο σπίτι. Ορισμένες από αυτές τις τάσεις μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες.