Γκρίνια και Προβληματισμός στη ΝΔ: Τι Έδειξαν οι Δημοσκοπήσεις και Πάγωσαν οι Νεοδημοκράτες

Με το κεφάλι κάτω, βρίσκονται τα «γαλάζια» στελέχη στην Πειραιώς την επομένη, μιας σειράς δημοσκοπήσεων που δείχνουν όλες, μικρό μεν, αλλά αισθητό κλείσιμο της ψαλίδας, με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αυξάνει τα ποσοστά του.

Η αισιοδοξία που επικρατούσε μετά το καλοκαίρι, πως μεγάλα γεγονότα όπως το σκοπιανό ζήτημα, η εθνική τραγωδία στο Μάτι με τις σχεδόν αυταπόδεικτες ευθύνες της κυβέρνησης για την εκατόμβη των νεκρών, ο άοσμος ανασχηματισμός που ακολούθησε και η συζήτηση για την περικοπή των συντάξεων, θα διεύρυναν τη διαφορά, μετατράπηκε σε προβληματισμό και πολλά ερωτηματικά… ‘Οχι για την πολιτική γραμμή του κόμματος και το πρόγραμμα της ΝΔ, που με επιτυχία παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, όσο για την αντιπολιτευτική τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη σχέση της ηγεσίας της με τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος.Το πρώτο το οποίο θέτουν σε κατ ιδίαν συζητήσεις, είναι πως μια βδομάδα μετά την ανακοίνωση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, ελάχιστοι από τους βουλευτές και τα στελέχη, που βγήκαν στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα, αναφέρθηκαν εκτενώς, σ αυτό, προκείμενου να κεφαλαιοποιήσουν την πρωθυπουργική εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και να εκλαϊκεύσουν το σχέδιο του κόμματος…

Οι περισσότεροι λένε, αναλώθηκαν στο να απαντούν, σε μια ακατάσχετη, αλλά βάση σχεδίου, φλυαρία της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση μιλά πολύ και μιλά για τα πάντα με πολλές φωνές καθημερινά, και εμείς προσπαθούμε να απαντούμε σε όλα, αντί να απαντούν αυτοί σε μας. Κάνουν καθημερινή προσπάθεια να μας παρασύρουν στο δικό τους γήπεδο θεμάτων, όπως τώρα που επιχειρούν να μας ταυτίσουν με την ακροδεξιά. Από την άλλη μια ανακοίνωση κεντρικά, δεν λύνει το πρόβλημα της επικοινωνίας με τους πολίτες, εάν οι βουλευτές και τα στελέχη που βγαίνουν στα «παράθυρα» δεν πολλαπλασιάσουν το κεντρικό μας μήνυμα» επισημαίνει γαλάζιο στέλεχος.

ΠΙΟ ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το δεύτερο για το οποίο γκρινιάζουν, αφορά την αντιπολιτευτική τακτική. Ορισμένοι εκτιμούν πως δεν είναι τόσο αιχμηρή, οξεία και καθαρή, ώστε να επιτύχει το στόχο της και να αποδομήσει τον κ. Τσίπρα και την πολιτική του . Μάλιστα φέρνουν ως παράδειγμα των θέμα της περικοπής των συντάξεων. Αντί, λένε, να είναι κατηγορούμενος ο κ. Τσίπρας που ψήφισε την περικοπή τους, αντί να καλείται καθημερινά από την αντιπολίτευση να διορθώσει το «έγκλημα» του, εμφανίζεται από την κυβέρνηση, ο κ Μητσοτάκης, ως ο «κακός» της υπόθεσης και κατηγορείται, ότι δεν θέλει την άρση της περικοπής, για ψηφοθηρικούς λόγους. Η διαστρεβλωμένη εικόνα, έχει στόχο να προκαλέσει σύγχυση στους συνταξιούχους έτσι ώστε κάποιοι να ελπίζουν περισσότερο στις προσπάθειες του κ Τσίπρα, πάρα στη θολή θέση της Πειραιώς,για το μέλλον των συντάξεων τους.


Οι πιο νηφάλιοι πάντως, σημειώνουν πως και πέρσι τέτοια εποχή, το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ «ξεφούσκωσε» μπροστά στα προβλήματα του χειμώνα.

Επισημαίνουν πως η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα -σε διψήφιο ποσοστό σε πολλές έρευνες-, το πρόγραμμα της ΝΔ κρίνεται περισσότερο ελκυστικό, από του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και πως αυξάνεται συνεχώς η καταλληλότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρωθυπουργία της χώρας,ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν πως η ΝΔ ,είναι ένα βήμα από μια μεγάλη νίκη, αν όχι από την αυτοδυναμία.

ΜΕ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ
Γι’ αυτό και ετοιμάζονται στην Πειραιώς να περάσουν στο επόμενο στάδιο προετοιμασίας του κόμματος για τις εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής ,θα είναι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος θα είναι και πρόεδρος του συνεδρίου που θα διεξαχθεί στις 15 και 16 Δεκεμβρίου Ένας πολιτικός, από την καρδιά της παράταξης, που μπορεί να συσπειρώσει τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ , ένα τμήμα της οποίας, παραμένει επιφυλακτικό στα ανοίγματα που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς το κέντρο και την κεντροαριστερά.


Την ίδια περίοδο αναμένεται να παραιτηθούν από τις θέσεις αντιπροέδρων του κόμματος οι κ.κ. Χατζηδάκης και Γεωργιάδης, από τη θέση του γραμματέα ο κ Αυγενάκης, όπως και όλοι οι γραμματείς που θα είναι υποψήφιοι βουλευτές.

Το ερώτημα βέβαια που παραμένει αναπάντητο, είναι ο χρόνος των εκλογών , καθώς τα σενάρια περιπλέκονται ύστερα και από τις νέες δηλώσεις του κ Καμμένου, οτι θα αποσύρει τους βουλευτές του από την κυβέρνηση όταν θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών, στη Βουλή .

Αυτό όμως, δεν σημαίνει αυτόματα και πτώση της κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα μια κυβέρνηση μπορεί να πέσει, αν παραιτηθεί η ίδια και οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές η αν διαπιστωθεί στη Βουλή απώλεια της δεδηλωμένης. Και αυτή διαπιστώνεται με δυο τρόπους, είτε με ψήφο εμπιστοσύνης, στην οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει, για να παραμείνει στην εξουσία, την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δυο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών, είτε με ψήφο μομφής κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση ,που θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 ψήφους, πράγμα αδύνατο υπό τις παρούσες κοινοβουλευτικές συνθήκες.

ΠΗΓΗ: thecaller.gr