Οι γιατροί απαντούν: Αν σε κολλήσει ασυμπτωματικός θα είναι πιο ελαφριά η λοίμωξη λόγω μικρού ιικού φορτίου;

Κεφάλαιο ασυμπτωματικοί. Είναι εκείνοι που άθελά τους κρατούν ζωντανή τη φωτιά της πανδημίας καθώς μολύνουν τα άτομα με τα οποία έρχονται σε επαφή, χωρίς να το ξέρουν.

Τι ισχύει όμως για ένα άτομο που κολλάει από κάποιον ασυμπτωματικό; Ισχύει ότι θα νοσήσει πιο ελαφριά λόγω μικρότερου ιικού φορτίου; Ο ιατρός, Χαράλαμπος Μοσχόπουλος, μας απαντάει στο ερώτημα που βρίσκεται στο στόμα όλων:

Iσχύει ότι αν κολλήσεις από ασυμπτωματικό άτομο το ιικό φορτίο θα είναι μικρότερο, άρα και η λοίμωξη πιο ελαφριά;

Για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση πρέπει πρώτα να αναφέρουμε κάποια σημαντικά ευρήματα. Καταρχάς, οι έρευνες μέχρι τώρα έχουν δείξει ότι όταν ένα άτομο μολύνεται από υψηλό φορτίου του ιού πράγματι έχει αυξημένες πιθανότητες να νοσήσει πιο βαριά.

Από την άλλη μεριά, το ερώτημα είναι αν ένα ασυμπτωματικό άτομο έχει τη δυνατότητα να διασπείρει μεγάλη ποσότητα του ιού. Τα αποτελέσματα νεότερων μελετών δείχνουν ότι οι ασυμπτωματικοί δεν έχουν μικρότερο φορτίο του ιού στο αναπνευστικό τους από τους συμπτωματικούς, αλλά για κάποιους άλλους λόγους που δε γνωρίζουμε ακόμα δεν εκδηλώνουν τη νόσο.

Γι’ αυτό και είναι μεταδοτικοί. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τη μεταδοτικότητα είναι η συμπεριφορά του ατόμου που φέρει τον ιό. Ο ασυμπτωματικός από τη μια δεν βήχει και δε φτερνίζεται, αλλά και δεν παίρνει μέτρα προστασίας, αφού δεν ξέρει ότι κουβαλάει τον ιό.

Από την άλλη ο συμπτωματικός ασθενής συνήθως θα περιορίσει τις επαφές του και πιθανότητα θα παραμείνει στο σπίτι του ή στο νοσοκομείο.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν την άποψη ότι αν κάποιος μολυνθεί από ασυμπτωματικό ασθενή θα νοσήσει και ελαφρύτερα.

Σημαντικότερο ρόλο για τη βαρύτητα της νόσου φαίνεται ότι παίζουν παράγοντες του ίδιου του ασθενή, όπως η ηλικία, τα υποκείμενα νοσήματα και η γενετική του προδιάθεση.

* Ο Χαράλαμπος Μοσχόπουλος είναι Ειδικός Παθολόγος MD, cPhD.

Πηγή: menshouse.gr