«Gay pride, επειδή έτσι θέλουν» Η Λώρη Κέζα γράφει για έναν ανούσιο και άνευ λογικής διάλογο

Gay pride, επειδή έτσι θέλουν

Γίνεται τεράστιος αγώνας από τους υποστηρικτές του Gay Pride ώστε να βρεθούν επιχειρήματα για την ετήσια εκδήλωση της Αθήνας. Οι ίδιοι επαναλαμβανόμενοι διάλογοι ξεκινούν από απορίες του τύπου «εγώ που είμαι στρέιτ γιατί δεν κάνω πορεία;» και παρατίθεται κατάλογος επιχειρημάτων για την ισονομία, για τις υποτιμητικές συμπεριφορές, για τις επιθέσεις ακροδεξιών, για την ρατσιστική ρητορική πολιτικών, για την ιστορία του κινήματος, για τη μετάβαση σε μια ελεύθερη κοινωνία.

Γράφει η Λώρη Κέζα

Επόμενος σκόπελος το ερώτημα «γιατί δεν βγαίνουν να διαδηλώσουν με σιδερωμένο πουκάμισο, παντελόνι πιέτα και μαλλί χωρίστρα;». Άλλη επιχειρηματολογία, συχνά απολογητική, ότι δεν είναι όλοι οι ομοφυλόφιλοι σαν τους Village People, ότι αυτοί που παρελαύνουν με ζαρτιέρες δεν είναι τυπικό δείγμα, ότι η πρόκληση είναι στον αντίποδα της καταπίεσης. Δηλαδή υπάρχει κόσμος που αναζητεί ακόμα και στο Gay Pride μια κανονικότητα, έναν μέσο όρο. Ανούσιοι διάλογοι που θα έπρεπε να κλείνουν με την αποστομωτική φράση «επειδή έτσι θέλω». Όπως θα απαντούσε οποιοσδήποτε συμμετέχει σε μια δημόσια διαδήλωση, εκδήλωση, γιορτή με άλλο αντικείμενο.

Άνευ λογικής η αντιπαράθεση για το αν είναι «σωστό και αποτελεσματικό» να διαδηλώνουν όσοι δηλώσουν περήφανα τον ερωτικό προσανατολισμό τους όπως αναλόγως άνευ λογικής είναι το ερώτημα «γιατί διαδηλώνουν οι εποχικοί πυροσβέστες ενώ δεν διαδηλώνουμε εμείς οι ωρομίσθιοι καθηγητές;». Απλή απάντηση: Επειδή έτσι θέλουν. Ομοίως το ερώτημα «γιατί διαδηλώνουν για τη Μακεδονία και όχι για την Κύπρο;». Ομοίως: Επειδή έτσι θέλουν. Οποιοσδήποτε νιώθει ότι αδικείται, οποιοσδήποτε διεκδικεί, έχει το νομικό και ηθικό δικαίωμα να βγαίνει στο δρόμο με πανό και παραφερνάλια_ άλλος με τη σημαία της Ελλάδας, άλλος με τη σημαία του ουράνιου τόξου.

Επειδή έτσι θέλει.

Να σημειώσουμε ότι, μέσα στο κλίμα αμφισβήτησης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αποφάσισε να φωτιστεί το κοινοβούλιο στα χρώματα του Ουράνιου τόξου, ως συμμετοχή της πολιτείας στο Gay Pride. Να σημειώσουμε ότι σε νομοθετικό επίπεδο έχουν γίνει τεράστια βήματα. Νόμοι για την ταυτότητα φύλου, για τη ρητορική μίσους, για το γάμο ατόμων ιδίου φύλου, για την αναδοχή και υιοθεσία από από ομοφυλόφιλους. Αυτά πριν από 15 χρόνια ακούγονταν ως αδιανόητα ή ως δύσκολα σχέδια ενός κινήματος που διεκδικούσε τη μεταρρύθμιση. Οι αλλαγές δεν θα μπορούσαν να γίνουν σε μια μέρα αλλά έγιναν και υπάρχει θετικό πρόσημο.

Στην Ελλάδα το 2016 καταγράφεται η μεγαλύτερη ετήσια ποσοστιαία μεταβολή, (19%), μεταξύ των κρατών της Ευρώπης ως προς τη βελτίωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μέρα με τη μέρα τα πράγματα αλλάζουν και υπάρχει ώριμο κοινό στο οποίο κανείς δεν χρειάζεται να απολογείται και να εξηγεί. Πάντα θα υπάρχει ένας πληθυσμός που αρνείται τα προφανή αλλά οι νόμοι είναι αυτοί που επιτρέπουν σε όλους να ζουν και να διαδηλώνουν απλά, επειδή έτσι τους αρέσει.

Πηγή : thecaller.gr