Η Γαλλία αντικαθιστά τις λέξεις «μητέρα» και «πατέρας» στα σχολεία με «γονέας 1» και «γονέας 2»
Www.true.gr

Η Γαλλία αντικαθιστά τις λέξεις «μητέρα» και «πατέρας» στα σχολεία με «γονέας 1» και «γονέας 2»

Η Γαλλία ψήφισε την αντικατάσταση των όρων «» και «πατέρας» στα σχολικά έντυπα με τους όρους «γονέας 1» και «γονέας 2».

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τους νομοθέτες, ανοίγει το δρόμο για τη δίκαιη αναγνώριση των γονέων του ιδίου φύλου και αντιμετωπίζει τις διακρίσεις.

Η βουλευτής του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν, Βαλερί Πετί, υποστήριξε την τροποποίηση του νόμου προς το συμφέρον των οικογενειών που βρίσκονται αντιμέτωπες με τα «αναχρονιστικά κοινωνικά μοντέλα της οικογένειας».

Η Πετί, η οποία κατέθεσε την τροπολογία, αναφέρθηκε σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι τα περισσότερα έγγραφα αναφέρουν το όνομα του πατέρα και της μητέρας, αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη το Γαλλικό νόμο για την ισότητα των γάμων που ψηφίστηκε το 2013.

Ένα άλλο μέλος της συνέλευσης, η Jennifer De Temmerman, συμφώνησε ότι τα σημερινά «κοινωνικά και οικογενειακά μοντέλα είναι λίγο ξεπερασμένα».


«Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται αποκλεισμένος από αυτήν την κοινωνία», είπε η De Temmerman.

Η τροπολογία λέει: «Για να αποφευχθεί η διάκριση, η εγγραφή στα σχολεία, τα μητρώα των τάξεων, οι άδειες των γονέων και όλα τα άλλα επίσημα έντυπα που αφορούν τα παιδιά πρέπει να αναγράφουν γονέας 1 και γονέας 2».

Τα αριστερά κόμματα υποστήριξαν το νόμο, ο οποίος έχει εξαγριώσει τα δεξιά και συντηρητικά κόμματα του κοινοβουλίου.

Ωστόσο, ο νόμος αυτός δεν έχει ομόφωνα την υποστήριξη του κόμματος του κ. Μακρόν, καθώς ο Υπουργός Παιδείας Jean-Michel Blanquer δήλωσε ότι η κατάργηση των όρων «μητέρα» και «πατέρας» ήταν υπέρβαση από τη μεριά της κυβέρνησης.


Ο Alexandre Urwicz, Πρόεδρος του Συλλόγου Ομόφυλων Οικογενειών, είχε ανάμεικτα συναισθήματα.

«Κατ ‘αρχάς, χαρήκαμε με το νόμο διότι, από τεχνικής απόψεως, επιτρέπει στις οικογένειές μας να συμπεριληφθούν σε έγγραφα που προηγουμένως δεν μπορούσαν», δήλωσε ο Urwicz στην AFP.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε γονική ιεραρχία: «Ποιος είναι ο γονέας νούμερο 1 και ποιος ο γονέας νούμερο 2;»

ΠΗΓΗ: prototupo.gr

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr