Η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» έστειλε την τουρκική «Kemalreis» στο… ναυπηγείο! Σχετικό βίντεο θα δείξει ο Δένδιας στους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ

Η ελληνική φρεγάτα προκάλεσε ρήγμα στην τουρκική, όταν αυτή προσπάθησε να την εμβολίσει περνώντας μπροστά της! Υπάρχει βιντεοσκοπημένο υλικό από τους επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς των Τούρκων, το οποίο θα δείξει στους ΥΠΕΞ της ΕΕ ο Νίκος Δένδιας στην τηλεδιάσκεψη που θα γίνει αργότερα.

Η εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» αποκαλύπτει τους λόγους πού ο Ταγίπ Ερντογάν εγκατέλειψε αιφνιδίως τους λεονταρισμούς, διαβεβαίωσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ότι δεν επιδιώκει «αχρείαστες εντάσεις περιπέτειες» (και κατ’ επέκτασιν θερμό επεισόδιο) και πώς ζητά λύση «μόνο» μέσα από τον διάλογο.

Οι αιτίες της αναδίπλωσης του Ερντογάν –ελπίζουμε οριστικής– είναι και στρατηγικές αλλά και τακτικές.

Στρατηγικές, διότι ΗΠΑ και Γαλλία (ειδικά η δεύτερη με την κοινή άσκηση με την Ελλάδα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα) έβαλαν φρένο στις ορέξεις του Σουλτάνου. Τακτικές, διότι ἡ συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου που την αιφνιδίασε αχρηστεύοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο απεδείχθη game changer.

Μητσοτάκης –Δένδιας του έκαναν ρουά ματ, με την βοήθεια του Πομπέο.

Και για να την ακυρώσει προσπάθησε και προσπαθεί με αξιώσεις να γκριζάρει την περιοχή του Καστελλορίζου. Ο Ερντογάν, όμως, του οποίου το ερευνητικό και οι φρεγάτες αναχώρησαν με φανφάρες και επαρχιωτισμό σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση έκανε για δεύτερη φορά ένα μείζον τακτικό λάθος. Υποτίμησε τον ανθρώπινο παράγοντα.

Στον Έβρο υποτίμησε τον λαό, τους Εθνοφύλακες, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας που φύλαξαν τα σύνορα. Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα οι δυνάμεις του υποτίμησαν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, τον αρχηγό ΓΕΝ Ναύαρχο Πετράκη, τον αρχηγό Στόλου Λυμπέρη, τους κυβερνήτες και τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων.

Η «Εστία» αποκαλύπτει σήμερα, μολονότι επιθυμία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι το αντίθετο, πως η Τουρκία κινδύνεψε με εξευτελισμό στην περιοχή εξ αιτίας του ατζαμήδικου και πειρατικού τρόπου με τον οποίο ο κυβερνήτης της φρεγάτας «TCG Kemalreis» (που το 2011 είχε φθάσει έξω από το Σούνιο) επεχείρησε επί της ουσίας να εμβολίσει την φρεγάτα «Λήμνος» περνώντας από μπροστά της. Παραβιάζοντας, έτσι, κάθε άρθρο του θαλασσίου κώδικα ναυτικής κυκλοφορίας. Οι ερασιτεχνικοί και επικίνδυνοι χειρισμοί του κυβερνήτη της Kemalreis για τον οποίο –και κάθε Τούρκο– η έννοια ναυτοσύνη είναι ξένη, δεν πανικόβαλλαν τον έμπειρο κυβερνήτη της «Λήμνος», αντιπλοίαρχο Ι. Σαλιάρη.

Κρατώντας με στιβαρότητα και ευελιξία το τιμόνι μιας φρεγάτας που κυβέρνησαν στο παρελθόν ο ΑΓΕΕΘΑ Π. Χηνοφώτης, ο ΑΓΕΝ Γ. Ιωαννίδης, ο ναύαρχος Κ. Σαφλιάνης και άλλοι κορυφαίοι αξιωματικοί, ο κυβερνήτης «έκοψε» το πηδάλιο χωρίς να τραπει σε φυγή και προκάλεσε ισχυρό ρήγμα στην πρύμνη του «Kemalreis » (ναυάρχου του οθωμανικού στρατού). Αν ήθελε νομιμοποιείτο να την κόψει και στη μέση!

Η ζημιά ἀπο το… φιλί που έδωσε η πλώρη της «Λήμνος» στην πρύμνη του «Kemalreis » ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η τουρκική φρεγάτα ετέθη ἐκτός μάχης και γύρισε άρον-άρον στον ναύσταθμο Ακσάζ!

Τo περιστατικό που καταδεικνύει πόσο εγκληματικά κινήθηκε ο κυβερνήτης της Ρεΐς κατά της «Λήμνος» βιντεοσκοπήθηκε από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό προς απόδειξη και ενημέρωση των συμμάχων, ενώ οι Τούρκοι σιώπησαν. Επειδή ήξεραν ότι φταίνε, δεν είπαν λέξη!

Το ΓΕΕΘΑ αρνήθηκε και αρνείται να επιβεβαιώσει το περιστατικό γιατί πολιτική του είναι «να μην τρίβει στην μούρη» των Τούρκων τις εγκληματικές ανοησίες τους. Υπάρχουν κώδικες! Υπήρξε όμως επικοινωνία του ΑΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου με τον ομόλογό του Τούρκο που του τα είπε «ένα χεράκι».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του σε επίδειξη πρωτοφανούς fair play προς τον Ερντογάν απλώς υπαινίχθηκε το επεισόδιο στο διάγγελμά του ως εξής: «Ας το γνωρίζουν όλοι: ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος πού προκαλεί τις συνθήκες αυτές».

Ο Ερνογάν μετά τη ζημία που προκλήθηκε στην φρεγάτα του από τους αποφασιστικούς χειρισμούς του κυβερνήτη της «Λήμνος» Ι. Σαλιάρη (ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2019 με απόφαση του ΑΓΕΝ Πετράκη) οδηγήθηκε την επομένη σε αναδίπλωση.

Πηγη newsbreak.gr