Φωτιές Ελλάδα : Οι χώρες που βοηθούν στην κατάσβεση και γιατί η Γερμανία δεν στέλνει πυροσβεστικά αεροσκάφη
Www.true.gr

Φωτιές Ελλάδα : Οι χώρες που βοηθούν στην κατάσβεση και γιατί η Γερμανία δεν στέλνει πυροσβεστικά αεροσκάφη

Μετά τον «συναγερμό» του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ο «συναγερμός» του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC), μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών για παροχή διεθνούς βοήθειας εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε από τις δεκάδες πυρκαγιές στην Ελλάδα, κινητοποίησε πολλές χώρες του εξωτερικού, που απέστειλαν -ή θα συμβεί τις επόμενες ώρες- βοήθεια προς τη χώρα μας. Η αρχή έγινε με την Κύπρο, που συνδράμει στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών, με 20 μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και δύο πυροσβεστικά οχήματα, που έφθασαν το πρωί της Πέμπτης μ’ αεροσκάφος C130. Στην αποστολή συμμετέχουν και 20 μέλη της κυπριακής Πολιτικής Άμυνας με τον προσωπικό εξοπλισμό τους. Παράλληλα, τις δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύουν και δύο πτητικά μέσα του Τμήματος Δασών της Κύπρου.

Η Γαλλία απέστειλε δύο Canadair και 83 πυροσβέστες που κατέφθασαν στην Αθήνα, τα ξημερώματα της Πέμπτης, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη στη δοκιμαζόμενη από τις φωτιές Ελλάδα. Ανακοινώθηκε, επίσης, πως καταφτάνει και τρίτο Canadair.

Ένα αεροσκάφος Canadair με το πλήρωμά του, απέστειλε η Κροατία, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ελλάδας.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετέχουν 16 πυροσβέστες από το Ισραήλ. Ανακοίνωση της Ισραηλινής Πρεσβείας στην Αθήνα, επισημαίνει ότι «η αποστολή του Ισραήλ συμβολίζει τις καλές σχέσεις και τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και λαών»

Με 120 πυροσβέστες η Ουκρανία ενίσχυσε τις δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχειρούν στη βόρεια Εύβοια.


Ανταποκρινόμενη στο αίτημα του ERCC, η Σουηδία απέστειλε στην Ελλάδα δύο πυροσβεστικά Air Tractor που ήδη επιχειρούν.

To βράδυ της Παρασκευής, πέρασαν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον Προμαχώνα 21 πυροσβεστικά οχήματα και 121 πυροσβέστες από τη Ρουμανία, προκειμένου να συνεισφέρουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη χωρά μας.

To μεσημέρι του Σαββάτου ανακοινώθηκε πως η Αίγυπτος αποστέλλει δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και η Ελβετία τρία, προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ανταποκρινόμενη στο αίτημα παροχής συνδρομής της ελληνικής κυβέρνησης, η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Ελλάδα, ανακοίνωσε τη διάθεση ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας και αεροπορικής επιτήρησης P-8 Poseidon.


Eυχαριστίες Δένδια

Βαθιά συγκίνηση από τα μηνύματα και την αλληλεγγύη της Αιγύπτου, της Αρμενίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γεωργίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιορδανίας, του Ισραήλ, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Κύπρου, του Λιβάνου, της Λιθουανίας, της Ουκρανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας, της Σουηδίας, της Τουρκίας και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τις πυρκαγιές, εξέφρασε μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο ίδιος επίσης, εξέφρασε απέραντη ευγνωμοσύνη σε όλους εκείνους που παρέχουν υποστήριξη στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Τα ομόσπονδα κρατίδια εξετάζουν πώς μπορούν να βοηθήσουν τις χώρες του Νότου, που έχουν ζητήσει βοήθεια για την αντιμετώπιση πυρκαγιών
Η Γερμανία δεν διαθέτει πυροσβεστικά αεροσκάφη, διευκρινίζει εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το Βερολίνο δεν έχει ακόμη προσφέρει βοήθεια στις χώρες της νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζουν πυρκαγιές.

«Η Γερμανία δεν έχει στείλει ακόμη βοήθεια στις χώρες που έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές, αλλά αυτή τη στιγμή εξετάζεται εάν κάποιο ομόσπονδο κρατίδιο μπορεί να στείλει πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ελλάδα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την αρχή των πυρκαγιών η Ελλάδα, η Αλβανία, η Ιταλία, η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία έχουν ζητήσει υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, έχει ζητηθεί απευθείας βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Τα περισσότερα αιτήματα αφορούν πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία η Γερμανία δεν διαθέτει, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, ο οποίος πάντως σημείωσε ότι το ελληνικό αίτημα εξετάζεται από το Κοινό Κέντρο Αναφοράς και Κατάστασης της Ομοσπονδίας και των Κρατιδίων (GMLZ).

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ελικόπτερα της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση πυρκαγιών από αέρος στην Γερμανία, αν και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να μεταφέρουν μόνο σχετικά μικρή ποσότητα νερού.

Πρόσφατα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Πρασίνων είχε ζητήσει την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων ενόψει των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή : protothema.gr

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr