Φάρμακα: Όσο πιο ακριβά είναι τόσες περισσότερες παρενέργειες έχουν
Www.true.gr

Φάρμακα: Όσο πιο ακριβά είναι τόσες περισσότερες παρενέργειες έχουν

Φάρμακα: Το πόσο ακριβό είναι ένα φάρμακο επηρεάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι τα αντιμετωπίζουν. Τείνουν να πιστέψουν πως έχουν περισσότερες παρενέργειες με αποτέλεσμα να γίνονται επιρρεπείς σε αρνητικές συνέπειες.

Φάρμακα: Τι είναι οι έννοιες πλασίμπο και νοσίμπο

Η τάση αυτή αποδίδεται στο λεγόμενο φαινόμενο «νοσίμπο» (nocebo), το αντίθετο του «πλασίμπο» (). Ενώ στο δεύτερο, που είναι το πιο γνωστό, οι άνθρωποι συχνά νιώθουν καλύτερα μετά από μια φαρμακευτική ή άλλη θεραπεία (ιδίως αν είναι ακριβή), επειδή περιμένουν ότι θα γίνουν καλύτερα, στο «νοσίμπο» οι ασθενείς ανησυχούν εκ των προτέρων για τις παρενέργειες που θα έχουν τα φάρμακα και τελικά όντως νιώθουν διάφορα αρνητικά συμπτώματα κατά τη θεραπεία.

Φάρμακα: Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευροεπιστήμονα δρα Αλεξάντρα Τίνερμαν του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Αμβούργου-Έπεντορφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», μελέτησαν 49 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και κλήθηκαν να δοκιμάσουν δύο ιατρικές κρέμες κατά της φαγούρας.

Στην πραγματικότητα οι κρέμες ήταν ίδιες και δεν περιείχαν καθόλου δραστικά συστατικά, αλλά οι επιστήμονες παραπλάνησαν σκοπίμως τους συμμετέχοντες πως οι κρέμες μπορεί να είχαν ως παρενέργεια αυξημένο ερεθισμό και ευαισθησία στον πόνο. Επιπλέον, τους είπαν ότι δήθεν η μία κρέμα ήταν ακριβή και η άλλη φθηνή.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συσκευή για να προκαλέσουν τοπική θερμότητα στο μπράτσο των εθελοντών. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν χρησιμοποιήσει την «ακριβή» κρέμα, έδειξαν μεγαλύτερη ευαισθησία και ένιωθαν μεγαλύτερο πόνο όσο περνούσε η ώρα. Από την άλλη όσοι είχαν δοκιμάσει τη «φθηνή» κρέμα, δεν ανέφεραν σχεδόν καμία παρενέργεια.Φάρμακα: Τι προκατάληψη έχουμε απέναντι στα φάρμακα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι περιμένουν ότι ένα ακριβό φάρμακο θα είναι πιο ισχυρό. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι θα έχει περισσότερες παρενέργειες, τις οποίες τελικά δημιουργεί το μυαλό τους. Και δεν πρόκειται πλέον μόνο για φαντασία αλλά για πραγματική ενόχληση ή πόνο.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI) που ακολούθησαν στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό των εθελοντών, επιβεβαίωσαν ότι υπήρχε όντως μεγαλύτερη ενεργοποίηση των νεύρων σε όσους είχαν βάλει την «ακριβή» κρέμα. Με άλλα λόγια, δεν φαντάζονταν απλώς τον πόνο, τον ένιωθαν πραγματικά.

Όπως είπαν οι ερευνητές, «οι προσδοκίες των ανθρώπων επηρεάζουν τα συμπτώματα και την ανταπόκριση των ασθενών στη θεραπεία» – είτε πρόκειται για «πλασίμπο» είτε για «νοσίμπο».

Φάρμακα: Η επίδραση του «nocebo»

Ειδικά η επίδραση του «νοσίμπο» μπορεί να οδηγήσει μερικούς ασθενείς να σταματήσουν τελείως κάποια θεραπεία. Για παράδειγμα μπορεί να μην παίρνουν τις στατίνες για την υψηλή χοληστερίνη, επειδή ο φόβος τους για τις παρενέργειες (μυικοί πόνοι) τους κάνει να νιώθουν συχνά τέτοιους πόνους.Από την άλλη, έχει διαπιστωθεί ότι λόγω του «πλασίμπο», ένα ακριβό φάρμακο κάνει συχνά τους ανθρώπους να νιώθουν καλύτερα από ό,τι ένα πολύ φθηνότερο γενόσημο, παρόλο που δεν διαφέρουν στα συστατικά τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι γιατροί πρέπει να παίρνουν σοβαρά υπόψη τους τις νοητικές προσδοκίες των ασθενών τους. Όταν τους συνταγογραφούν κάποιο φάρμακο, αν ένας ασθενής φοβάται τις παρενέργειες των φαρμάκων, η επιλογή ενός φθηνότερου φαρμάκου θα λειτουργήσει μάλλον καθησυχαστικά στην περίπτωσή του.

Διαβάστε επίσης

Διαλογισμός: Τα θετικά οφέλη για την ψυχική υγεία – Μείωση του στρες

Γυμναστική: Ποια τα οφέλη για την υγεία πέρα από καλύτερο σώμα

Διαζύγια: Για ποιο λόγο θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr