Έξαλλος Καμμένος με Τούρκους: Αν Αμφισβητήσουν τα Κυριαρχικά μας Δικαιώματα, η Απάντηση θα είναι Συντριπτική

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος, δήλωσε με νόημα από την Κύπρο πως «αν η Τουρκία τολμήσει οποιαδήποτε στιγμή να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πρέπει να ξέρει ότι η απάντηση θα είναι συντριπτική».

Ο κ. Πάνος Καμμένος είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογο του, Σάββα Αγγελίδη, για όλο το φάσμα της συνεργασίας των δύο χωρών σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Στις συνομιλίες παρακάθισαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, Ηλίας Λεοντάρης, επιτελείς και υπηρεσιακοί παράγοντες από αμφότερες τις πλευρές.

Ο υπουργός σημείωσε πως «ο αμυντικός χώρος του έθνους είναι κοινός και περιλαμβάνει τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου μαζί». Μαζί, πρόσθεσε, σχεδιάζουμε, μαζί αποφασίζουμε, μαζί κτίζουμε το μέλλον. Σημείωσε ότι χάρη στην σταθερότητα, την οποία έχουν επιδείξει η Ελλάδα και η Κύπρος σε δύσκολες στιγμές στην ευρύτερη περιοχή, κτίζουν ένα πυλώνα σταθερότητας, που εκτείνεται προς τα νότια με την Αίγυπτο, προς τα ανατολικά με την Ιορδανία, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Λίβανο, αλλά και προς τα βόρεια, μέσω της Ελλάδας, με τις Βαλκανικές χώρες.

Αυτός ο άξονας σταθερότητας συμπλήρωσε ο ΥΕΘΑ , στέλνει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε εκείνους που σκέφτονται ή μπορεί να σκεφτούν οποιαδήποτε στιγμή την προσπάθεια κατάλυσης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εδαφικής μας ακεραιότητας. «Ελλάδα και Κύπρος από κοινού κτίζουμε το αύριο της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε.

Επιπλέον ο Υπουργός Άμυνας υπογράμμισε πως: «είμαστε εκείνο το έθνος, που εύκολα μπορεί να συνομιλεί με το Ισραήλ και παράλληλα να έχει το σεβασμό των αραβικών κρατών, γιατί ο Ελληνισμός δεν υπήρξε ποτέ επιθετικός στην ευρύτερη περιοχή». Ο ΥΠΕΘΑ έκανε αναφορά και στην αυριανή συνάντηση των υπουργών ‘Αμυνας Κύπρου- Ελλάδος-Ισραήλ , εκτιμώντας ότι θα αποτελέσει την αρχή μιας νέας περιόδου συνεργασίας.

Ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για τον αναβαθμισμένο ρόλο Κύπρου- Ελλάδος στον ενεργειακό τομέα, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες χτίζουν τον κόμβο της ενέργειας, που μπορεί να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άλλωστε, ο κ. Καμμένος σημείωσε πως ο Κύπριος ομόλογος του «ίσως να είναι ο μόνος άνθρωπος, ο μόνος υπουργός», που κάθε εβδομάδα από ανθρώπινο ενδιαφέρον περισσότερο, τον παίρνει τηλέφωνο και ρωτά για τους δύο στρατιωτικούς, που βρίσκονται αιχμάλωτοι, όμηροι στην Τουρκία.

Η συνέχιση της παράνομης κράτησης των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Τουρκία, η συνέχιση της αιχμαλωσίας τους και της ομηρίας τους αποτελεί , σύμφωνα με τον υπουργό, «μία τρανή απόδειξη ότι εκείνος που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, που παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες, που παραβιάζει τους όρους της Δημοκρατίας είναι η Τουρκία». Αυτό ,συμπλήρωσε, το αισθάνονται όλες οι σύμμαχες χώρες, βλέποντας την παράνομη κράτηση και του πάστορα Μπράνσον , που και αυτός είναι όμηρος, προκειμένου να ανταλλαγεί με τον Γκιουλέν .

«Εμείς θέλουμε μια Τουρκία, η οποία να ακολουθήσει ένα άλλο δρόμο, το δρόμο της Ευρώπης, το δρόμο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το δρόμο της ειρήνης και αυτό θα είναι προς το καλό όλων των λαών μας», καταλήγει ο Π. Καμμένος.

Ο Κύπριος υπουργός ‘Αμυνας , Σάββας Αγγελίδης, ανέφερε πως Κύπρος και η Ελλάδα «συντάσσονται στον κοινό αγώνα μαζί με τους εταίρους τους ενάντια σε οτιδήποτε απειλεί την ασφάλεια και την ίδια την ύπαρξη των δημοκρατικών κοινωνιών και του σύγχρονου πολιτισμού τους».

Ο κ. Αγγελίδης δήλωσε πως η Τουρκία, ακολουθώντας μια αλλοπρόσαλλη πολιτική αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και παράλληλα προβάλλει αξιώσεις ως προς το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.

Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε επίσης πως από τον προηγούμενο Μάρτιο, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντα του, η συνεργασία με τον κ. Καμμένο είναι άριστη και απόλυτα ειλικρινής και σε όλα τα επίπεδα». Επιπλέον, σημείως πως ξέρει τις αποφάσεις οι οποίες έχουν «το στίγμα» του Υπουργού ‘Αμυνας της Ελλάδας και «επιβεβαιώνουν έμπρακτα την αμέριστη συμπαράσταση στα ζητήματα, που αφορούν την ασφάλεια και την άμυνα».

πηγή: diaforetiko.gr