Έτσι θα είναι η Έξυπνη μάσκα προσώπου: Θα φωτίζεται όταν ανιχνεύει τον τον ιό από την αναπνοή
Www.true.gr

Έτσι θα είναι η Έξυπνη μάσκα προσώπου: Θα φωτίζεται όταν ανιχνεύει τον τον ιό από την αναπνοή

Ο βιομηχανικός Jim Collins και η ομάδα του σχεδιάζουν αυτή τη στιγμή μια μάσκα προσώπου που μπορεί να παράγει ένα φθορίζον σήμα όταν ανιχνεύει τον νέο κορονοϊό μέσω της αναπνοής, του φτερνίσματος και του βήχα ενός ατόμου. Ο Collins αναφέρει ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί επίσης να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν άμεσα τους ασθενείς τους χωρίς να χρειάζεται να στείλουν δείγματα επιχρίσματος ή αίματος σε εργαστήριο.

Ο Collins πρόσθεσε επίσης ότι αυτό θα αντιμετώπιζε ορισμένα μειονεκτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα αεροδρόμια, οι χώροι εργασίας και άλλοι δημόσιοι χώροι προσπαθούν να ελέγξουν τους ανθρώπους για να αποφύγουν την εξάπλωση του ιού.

«Καθώς ξεκινούν την λειτουργία τους τα ΜΜΕ, φανταστείτε ότι οι μάσκες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται σε αεροδρόμια καθώς περνάμε από την ασφάλεια, ενώ περιμένουμε να φτάσουμε σε αεροπλάνο. Εσείς ή εγώ θα μπορούσατε να τις χρησιμοποιήσετε στο δρόμο από και προς την εργασία. Τα νοσοκομεία θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν για ασθενείς που κάνουν εισαγωγή ή περιμένουν στην αίθουσα αναμονής ως προκαταρκτικό έλεγχο για το ποιος έχει μολυνθεί», δήλωσε ο Collins στο Business Insider.

Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο εντείνουν τις προσπάθειες διεξαγωγής μαζικών δοκιμών κορονοϊού μεταξύ συμπτωματικών και ασυμπτωματικών πολιτών. Ωστόσο, η εύρεση ενός αποτελεσματικού και ακριβούς κιτ γρήγορης δοκιμής ήταν μια πραγματική πρόκληση μέχρι στιγμής. Όπως μας λένε οι αναφορές, τα κιτ δοκιμών μερικές φορές δίνουν ψευδώς αρνητικά ή ψευδώς θετικά αποτελέσματα του ιού. Και τα δύο αποτελέσματα μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο Collins ασχολείται με σειρά εφευρέσεων από το 2014 και η πρώτη του προτεραιότητα είναι η ανίχνευση ιών ή πανδημιών σε πραγματικό χρόνο. Την ίδια χρονιά, η ομάδα βιομηχανικών του στο εργαστήριο MIT άρχισε να δημιουργεί αισθητήρες που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν την παρουσία του ιού Ebola. Οι επιστήμονες του MIT και του Χάρβαρντ αναγνώρισαν το έργο τους και δημοσίευσαν την έρευνά τους το 2016.


Από τη δημοσίευση του 2016, ο Collins και η ομάδα του επανασχεδιάζουν την τεχνολογία για την ανίχνευση της παρουσίας του ιού Zika που μεταδίδεται από τα κουνούπια. Το 2018, η τεχνολογία εντοπισμού ιών έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση περισσότερων ιών και ασθενειών όπως SARs, γρίπη, ιλαρά, ιός Δυτικού Νείλου και ηπατίτιδα C, μεταξύ άλλων.

Ο Collins επιβεβαίωσε ότι τώρα αναπροσαρμόζουν την τεχνολογία στον κορονοϊό μέσω μάσκας προσώπου.

Η ομάδα βιομηχανικής βρίσκεται ακόμη σε «πολύ πρώιμα στάδια» της εφεύρεσης, αλλά τα αποτελέσματα ήταν μέχρι τώρα «πολλά υποσχόμενα», σύμφωνα με τον Collins.

«Αυτή τη στιγμή, το εργαστήριο συζητά αν θα ενσωματώσει αισθητήρες στο εσωτερικό μιας μάσκας ή θα αναπτύξει μια μονάδα που μπορεί να προσαρτηθεί σε οποιαδήποτε μάσκα του εμπορίου», δήλωσε ο Collins.


Ο Collins είπε ότι αυτός και η ομάδα του στοχεύουν να κάνουν μια επίδειξη τις επόμενες εβδομάδες. Μόλις λειτουργήσει η τεχνολογία εντοπισμού ιών, θα διεξαγάγουν δοκιμές σε ασθενείς που έχουν τον κορονοϊό.

Αρχικά δοκίμασαν την τεχνολογία σε χαρτί με σκοπό να αναπτύξουν ένα φθηνό διαγνωστικό χαρτί. Επιβεβαίωσε ότι η τεχνολογία λειτουργεί επίσης σε πλαστικό και σε πανί.

Για την ενεργοποίηση του αισθητήρα, χρειάζεται δύο ζωτικά πράγματα: την υγρασία από σωματίδια της αναπνοής ή σάλιο και τη γενετική αλληλουχία του ιού.

Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο για να μάθετε περισσότερα:

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr