Έτοιμη να τινάξει την ΕΕ στον αέρα η Ιταλία – «Θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για έξοδο από το ευρώ»

Βόμβα είχαμε πριν λίγο από την Ιταλία. Οι δηλώσεις προκαλούν ήδη αναταραχή στις Βρυξέλλες, καθώς εμμέσως ο ευρωσκεπτικιστής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γειτονικής χώρας, Paolo Savona έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

«Αν και η κυβέρνησή μας είναι δεσμευμένη προς το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, η Ιταλία θα πρέπει να είναι έτοιμη και για ένα σενάριο εξόδου από το ευρώ», τόνισε σήμερα ο ευρωσκεπτικιστής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γειτονικής χώρας, Paolo Savona.

«Μια καλά προετοιμασμένη ηγεσία πρέπει να είναι έτοιμη για τα πάντα», δήλωσε ο Savona σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της RAI σήμερα (23/9), προσθέτοντας πώς θα πρέπει να αποφασίσει το κοινοβούλιο το τι να κάνει.

Στην ουσία η Ιταλία δείχνει έτοιμη να αντιμετωπίσει τους εκβιασμούς Βερολίνου και Βρυξελλών, οι δηλώσεις δεν έγιναν καθόλα τυχαία και ίσως προμηνύουν εξελίξεις.

Salvini: Θαρραλέος ο προϋπολογισμός μας


Την ίδια ώρα, απορρίπτει ο επικεφαλής της Lega και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini, τις συστάσεις για δημοσιονομική προσοχή από τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζα της γειτονικής χώρας.

«Θα κάνουμε έναν θαρραλέο προϋπολογισμό, το έλλειμμα δεν αποτελεί πρόβλημα», δήλωσε ο Salvini στην εφημερίδα Corriere della Sera σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Μια μέρα νωρίτερα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ignazio Visco, είχε προειδοποιήσει τη κυβέρνηση για μια αρνητική αντίδραση της αγοράς και έναν «μη βιώσιμο» χρέος, εάν ο προϋπολογισμός του 2019 περιλαμβάνει αυξήσεις δημοσίων δαπανών και σχέδια για διεύρυνση του ελλείμματος.

Ο Salvini δήλωσε ότι αν ο προϋπολογισμός είναι θαρραλέος και θα είναι, «τα επιπλέον δεκαδικά ψηφία για το έλλειμμα δεν θα έχουν σημασία».


Ο ίδιος τόνισε, πως έχει μιλήσει με ξένους επενδυτές.

«Όλοι, και υπογραμμίζω όλα, μου είπαν το ίδιο πράγμα: κάνουμε έναν θαρραλέο, επεκτατικό προϋπολογισμό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών.

Ιταλία, Ουγγαρία λοιπόν δείχνουν τον δρόμο και ρίχνουν στο καιάδα απειλές και εκφοβισμούς.

Το άρθρο που ακολουθεί, εξηγεί πολλά και ότι η Ευρώπη πλέον αλλάζει.

noo