Εσύ μπορείς να λύσεις την Απλή μαθηματική εξίσωση που έχει διχάσει το Διαδίκτυο; Όλοι έτσι Νόμιζαν…

Όταν αποφοιτήσαμε από το πανεπιστήμιο, όλοι πιθανόν σκεφτόμασταν ότι ήταν η τελευταία φορά που θα έπρεπε να κάνουμε κάποια σοβαρά μαθηματικά. Πόσο λάθος κάναμε. Όχι μόνο πρέπει να βοηθάμε τα μικρότερα αδέρφια μας με την εργασία τους στο σπίτι για τα μαθηματιλά (πιστέψτε μας, είναι αρκετά δύσκολα), αλλά κάθε φορά που συνδεόμαστε στο Facebook, υπάρχει πάντα κάποια εξίσωση που μας ζητάει να την λύσουμε.

«Μόνο 1 στους 1.000.000 ανθρώπους μπορεί να λύσει αυτήν την απλή εξίσωση» – όλοι μας βλέπουμε ατάκες όπως αυτές, προσκαλώντας μας να ξεσκονίσουμε τα μαθηματικά μας και να κάνουμε βασικούς υπολογισμούς. Λοιπόν, εδώ είναι η πιο πρόσφατη «απλή» εξίσωση που έχει γίνει viral στο διαδίκτυο: 8 ÷ 2 (2 + 2) =? Έχετε βρει ήδη την απάντηση; Είστε σίγουροι; Ελέγξατε τα πάντα;

Αυτή η εξίσωση φαίνεται απλή έτσι δεν είναι;

Οι πιθανότητες είναι ότι έχετε μία από τις δύο απαντήσεις: είτε ανήκετε στο τεράστιο πλήθος χρηστών του Διαδικτύου που βρήκατε 1 είτε είστε ένας από τους ανθρώπους των οποίων η απάντηση είναι 16. Το Διαδίκτυο έχει γίνει πεδίο μάχης με ερασιτέχνες και επαγγελματίες μαθηματικούς συζητώντας ποια είναι η πραγματική απάντηση. Μπορεί να υπάρχουν κάποια επιχειρήματα σχετικά με το ποιος έχει δίκιο. Και κάποιες φωνές. Ίσως ακόμη και κάποια χτυπήματα.

Κάποιοι χρήστες του Διαδικτύου χρησιμοποίησαν αριθμομηχανές για να δείξουν σε όλους ότι η απάντηση ήταν 16. Άλλοι αναφέρθηκαν στα «πτυχία μαθηματικών» τους ως επίκληση στην αυθεντία για να αποδείξουν ότι η απάντηση ήταν 1. Άλλοι έλαβαν αυτή την πρόκληση εξίσωσης λίγο πιο σοβαρά από ό,τι θα περίμενε κανείς και πρότεινε ότι και οι δύο απαντήσεις ήταν σωστές … ανάλογα με τους κανόνες που χρησιμοποιείτε για να καταλάβετε την απάντηση.

Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν εάν η απάντηση στην εξίσωση ήταν 1 ή 16

Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει έλλειψη συμφωνίας σχετικά με αυτή την εξίσωση είναι αρκετά απλή. Διαφορετικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν διαφορετικούς κανόνες σχετικά με τη σειρά με την οποία θα πρέπει να υπολογίζονται τα πάντα. Είτε μετά από την προσθήκη 2 και 2 μαζί στις παρενθέσεις, θα πρέπει να διαιρέσετε πρώτα το 8 με το 2 είτε να πολλαπλασιάσετε τις παρενθέσεις επί 2. Αυτό ακούγεται σαν μια βασική διαφωνία, αλλά οι άνθρωποι το πήραν πολύ προσωπικά αυτό.

Ο Robert Glenn Howard, ένας κοινωνικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, είπε στον Slate ότι οι εξισώσεις αυτές είναι ίδιες με σπαζοκεφαλιές και παιχνίδια και οι άνθρωποι μαλώνουν για τέτοια πράγματα επειδή το Facebook και άλλα φόρουμ είναι τόπος συζήτησης: «Οι χρήστες είναι ήδη προετοιμασμένοι να συμμετάσχουν σε πολύ έντονες συζητήσεις και αυτό μπορεί να φαίνεται και από τον τρόπο που παίζουν παιχνίδια».

«Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τις σπαζοκεφαλιές ως μορφή παιχνιδιού από την αρχαιότητα», εξήγησε ο Howard. «Και μερικές φορές οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικοί και να τους συνεπάρει αυτό.»

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, η απάντηση στην εξίσωση είναι 16. Όχι, περιμένετε. Δεν πειράζει. Ναι. Σίγουρα 16. Σίγουρα.

Εσείς ποια νομίζετε ότι είναι η σωστή λύση;