Έρχεται πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» – Πότε ανοίγουν τα κάμπινγκ

ΣΚΑΪ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ

Το σχέδιο για την σταδιακή και έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα καθώς και τα μέτρα που θα ληφθούν για την ασφάλεια εργαζομένων και τουριστών, παρουσίασαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

H αρχή για τον εσωτερικό τουρισμό θα γίνει στις 29 Μαΐου με το άνοιγμα των camping και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, ενώ τα υπόλοιπα καταλύματα θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου.

Από τις 15 Ιουνίου, η χώρα θα δεχθεί και τουρισμό από το εξωτερικό καθώς θα απελευθερωθεί η είσοδος επισκεπτών από περίπου 20 χώρες. Θα αφορά επισκέπτες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, ενώ θα αξιολογούνται και κριτήρια όπως: Οδική πρόσβαση, Μεσαίας απόστασης αεροπορικώς, Ομογενειακές κοινότητες.

Ένα δεύτερο κύμα χωρών θα προστεθεί την 1η Ιουλίου, από το οποίο θα εξαιρεθούν μόνο χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Η σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων ορίστηκε για τις 15 Ιουλίου.

Ως προς τα μέτρα για την διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, κάθε κατάλυμα θα έχει έναν συνεργαζόμενο γιατρό αλλά και έναν συντονιστή, ενώ θα οριστούν ειδικοί «χώροι καραντίνας» ανά περιφέρεια έως ότου να μεταφερθεί τυχόν ασθενής σε δομή υγείας.

Ειδικά για τα νησιά, δρομολογείται η εγκατάσταση συνολικά 20 νέων αναλυτών για tests, ενώ εξασφαλίζεται και η λειτουργία 600 κλινών για τον COVID.

Για την οικονομική στήριξη του τουρισμού, ανακοινώθηκε η επέκταση του δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο, η μείωση του ενοικίου επιχειρήσεων 40% έως και τον Αύγουστο, αλλά και ο νέος μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Θα ενισχυθούν οι εποχιακά απασχολούμενοι, ενώ θα ισχύσει η επιστρεπτέα προκαταβολή και η μείωση προκαταβολής φόρου.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο.

Τέλος για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού αποφασίστηκε να διεξαχθεί διαφημιστική καμπάνια, ενώ θα αξιοποιηθούν τα προγράμματα «Τουρισμός για Όλους» και Κοινωνικού Τουρισμού (ΟΑΕΔ). Το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους, είναι ύψους 30 εκατ. ευρώ και θα προσφέρει e-voucher αξίας 120 ευρώ σε κάθε δικαιούχο για διακοπές με κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις. Αφορά ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία και οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 250.000. Επίσης, θα υπάρξουν εταιρικά Holiday Vouchers για επιπλέον αφορολόγητο voucher διακοπών αξίας 300 ευρώ.