Επίθεση με βιτριόλι: Μίλησε ο μάρτυρας που βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με την ύποπτη: «Μπορώ να την αναγνωρίσω»

Ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης της 34χρονης, που δέχτηκε βιτριόλι στην Καλλιθέα. Κάθε μέρα που περνάει έρχονται στο φως νέα στοιχεία στις αρχές που πιστεύουν πως σύντομα θα… ακουμπήσουν την δράστιδα.

Η αστυνομία έχει τη μαρτυρία ενός καταστηματάρχη της περιοχής ο οποίος έπεσε μούρη με μούρη με μια μαυροφορεμένη και θεωρεί πως είναι αυτή που πέταξε το βιτριόλι στην Ιωάννα. Μόλις έγινε το κακό ο μάρτυρας υποστήριξε πως είδε μια γυναίκα να απομακρύνεται την οποία μάλιστα προσπάθησε να σταματήσει.

Περιέγραψε μάλιστα στις αρχές τα χαρακτηριστικά της γυναίκας, την οποία υποστήριξε πως θα μπορούσε να αναγνωρίσει αν την έβλεπε ξανά:

«Έστρεψα το βλέμμα μου αντίθετα και είδα μια γυναίκα να απομακρύνεται. Η φυγή της δεν κολλούσε με τον χαμό και τις κραυγές που εξελίσσονταν γύρω μας. Έτρεξα και την πρόλαβα. Σταμάτα εδώ της είπα και την άγγιξα. Δεν φοβήθηκε καθόλου, που κάποιος άγνωστος την άγγιξε. Είχε ψυχρό βλέμμα. Φορούσε μαύρο παντελόνι, ένα γυναικείο πόλο, μάσκα προσώπου και τσάντα στον ώμο. Εγώ είμαι 1,78 ύψος και εκείνη την υπολογίζω στο 1,67. Είχε μακρόστενο πρόσωπο και καφέ μάτια. Ναι θα την αναγνώριζα ξανά», είπε ο καταστηματάρχης.
Η γυναίκα με την περίεργη συμπεριφορά

Εκτός από τη μαρτυρία για την δράστιδα υπάρχει κι ένα νέο στοιχείο που εξετάζουν οι αστυνομικοί, ο οποίοι ερευνούν την υπόθεση και αφορά γυναίκα που έχει σχέση με άτομο το οποίο ανήκει στο επαγγελματικό περιβάλλον της Ιωάννας.

Η Τατιάνα Στεφανίδου αποκάλυψε χθες στην εκπομπή της πως η γυναίκα που θεωρείται βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών έχει μία πολύ προσωπική σχέση με άνδρα, ο οποίος ανήκει στο ευρύτερο επαγγελματικό περιβάλλον του θύματος και με τον οποίο η ύποπτη έχει αποκτήσει ένα παιδί εκτός γάμου, αλλά δεν είναι πλέον σύντροφοι.

Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, ο άνδρας είχε πει στην 34χρονη Ιωάννα για αυτήν την γυναίκα και την είχε περιγράψει ως ασταθή, σκληρό άνθρωπο και με ιδιόρρυθμη συμπεριφορά και γείτονες της ύποπτης, επιβεβαίωσαν την περίεργη συμπεριφορά της, λέγοντας -μεταξύ άλλων- πως τους χτυπά επίμονα τα κουδούνια τα ξημερώματα.
Οι δηλώσεις της θείας της 34χρονης

Η θεία της Ιωάννας που περνάει δύσκολες ώρες στο νοσοκομείο, μίλησε για την 34χρονη σε τηλεοπτικό σταθμό: «Η Ιωάννα ήταν ένα αγαπητό παιδί, πρόσχαρο, ευγενικό και καλοσυνάτο. Δεν ξέρω τι συνέβη. Εγώ συνέχεια την συμβούλευα γιατί η μητέρα της είναι στο χωριό. Την είχα σαν κόρη μου και την αγαπούσα πάρα πολύ. Δεν μου είχε πει ότι την προβληματίζει κάτι ιδιαίτερα. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες την είδα κάπως και την ρώτησα τι συμβαίνει. Μου είπε ότι όλα ήταν καλά. Τόσο μίσος για την Ιωάννα δεν ξέρω γιατί.

Πριν από δύο εβδομάδες δεν ήρθε για δουλειά, για να με βοηθήσει και να μου κάνει παρέα, αλλά δεν την ρώτησα πιο πολλά… Δεν μοιραζόταν μαζί μου πράγματα. Εγώ μερικά πράγματα τα καταλάβαινα. Δεν την ρώτησα ποιο θέμα την απασχολούσε… Με τη νέα της δουλειά ήταν πολύ ευχαριστημένη. Ήταν πολύ καλά… Ήταν πολύ προσεκτική και δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα.

Κλειστός άνθρωπος μπορεί να ήταν με τους συγγενείς, αλλά με τις φίλες θα έλεγε σίγουρα περισσότερα. Με την κόρη μου δεν έκανε ιδιαίτερη παρέα…», είπε μεταξύ άλλων και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σκηνή που η Ιωάννα δέχτηκε στο πρόσωπο το βιτριόλι, όπως της την περιέγραψε η ίδια η 34χρονη όταν η θεία της την επισκέφτηκε στο νοσοκομείο. «Μου είπε πως ανέβηκε μια κοπέλα από τα σκαλιά και μέχρι να αντιδράσει τις έριξε ένα υγρό στο πρόσωπο. Δεν ήξερε ακριβώς τι είναι. Ήθελε να κάνει σε κάποιον κακό. Δεν πρόλαβε να δει ποια ήταν το κορίτσι, όλα έγιναν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Δεν μου την περιέγραψε, αλλά μου είπε ότι φορούσε μάσκα…».

Στη φάση του «ξεσκαρταρίσµατος» των υπόπτων βρίσκονται οι αστυνοµικοί, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής
Υπερπροσπάθεια για να ανασύρει από τη µνήµη της πρόσφατα αλλά και παλιά περιστατικά της προσωπικής και της επαγγελµατικής της ζωής, τα οποία θα µπορούσαν να την έχουν στοχοποιήσει, καταβάλλει τα τελευταία 24ωρα η Ιωάννα, η οποία δέχτηκε φρικτή επίθεση µε βιτριόλι έξω από το κτίριο όπου εργάζεται στην οδό Θησέως στην Καλλιθέα. Αστυνοµικοί που ερευνούν τη σκοτεινή αυτή υπόθεση διαπιστώνουν µια αλλαγή στάσης από την άτυχη κοπέλα, η οποία, παρά τα σοβαρά προβλήµατα υγείας που αντιµετωπίζει, προσπαθεί µε ειλικρίνεια να βοηθήσει την έρευνα των Αρχών.

Οσο περνούν οι ηµέρες αρχίζει και συνειδητοποιεί το µέγεθος της βλάβης που της προκάλεσε η δράστις και επιθυµεί µε κάθε τρόπο να αποδοθεί δικαιοσύνη. Οι πρώτες επαφές των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. µαζί της ήταν άκαρπες, καθώς το θύµα ήταν σε κατάσταση σοκ και δεν ήταν σε θέση να βοηθήσει. Το σκηνικό, ωστόσο, σταδιακά άλλαξε και σε συνδυασµό µε την πρόοδο των ερευνών από την ανάλυση των βίντεο στα εγκληµατολογικά εργαστήρια και τη «σάρωση» των τηλεφώνων, γεννά αισιοδοξία στις Αρχές.

Οι αρχικές επιφυλάξεις, ότι µπορεί η 33χρονη να µην επιθυµεί -για δικούς της και καθαρά προσωπικούς λόγους- να µιλήσει ανοιχτά στους αστυνοµικούς, έχουν «ξεθωριάσει». Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν ότι η Ιωάννα βρίσκεται σε κακή ψυχολογική κατάσταση, αλλά χάρη στο «τσαγανό» της βοηθάει τους αστυνοµικούς. Οι τελευταίοι έχουν βρεθεί πολλάκις το τελευταίο διάστηµα σε αδιέξοδο, γεγονός που τους ανάγκασε να ανοίξουν τον κύκλο των ερευνών.

Συνολικά, έχουν πάρει 30 καταθέσεις από το συγγενικό, φιλικό και επαγγελµατικό περιβάλλον του θύµατος. Εχουν σχηµατίσει έναν κύκλο πέντε υπόπτων και πλέον βρίσκονται στη φάση του «ξεσκαρταρίσµατος». ∆ηλαδή, προσπαθούν να εστιάσουν στις καταθέσεις και στα στοιχεία που είναι αξιόπιστα και διαφωτιστικά. Παράλληλα, αφήνουν στην άκρη καταθέσεις που βασίζονταν σε φήµες ή ακόµα και σε κουτσοµπολιά, όπως τουλάχιστον προέκυψε από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί.

Ισχυρό άλλοθι
«Τα µέτωπα του παρελθόντος του θύµατος, από τα οποία θα µπορούσε θεωρητικά να υπάρξει ένας εκδικητής, είναι αρκετά. Οπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και η 33χρονη είχε στο παρελθόν κάποιες κόντρες µε άτοµα του περιβάλλοντός της. ∆εν µπορεί, ωστόσο, η ίδια να ξεχωρίσει κάποιο περιστατικό από αυτά ως το πιο κρίσιµο. Ορισµένες γυναίκες που ήταν εν δυνάµει ύποπτες βρέθηκαν µε ισχυρό άλλοθι και βγήκαν εκτός κάδρου. Εκτιµάµε ότι διά της ατόπου απαγωγής θα καταλήξουµε τελικά στη δράστιδα, η οποία αποδεικνύεται τυχερή που κατάφερε να διαφύγει ανενόχλητη και ταυτόχρονα καλά οργανωµένη» εξηγεί αστυνοµική πηγή.

Οι άντρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών και του ΤµΗ αισιοδοξία που εκφράζεται ότι σύντοµα θα υπάρξουν εξελίξεις στην υπόθεση εδράζεται στα επικείµενα αποτελέσµατα από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Ο «υπερκοριός» της ΕΛ.ΑΣ. «σάρωσε» τα σήµατα από τα τηλέφωνα που βρίσκονταν το πρωί της Τετάρτης 20 Μαΐου στο σηµείο της επίθεσης στην οδό Θησέως και αναµένεται να διαπιστωθεί εάν θα προκύψει ή όχι ταυτοποίηση µε κάποιο από τα τηλέφωνα των γυναικών που έχουν µπει στο µικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. ως εν δυνάµει ύποπτες.ήµατος Ασφαλείας Καλλιθέας προσπαθούν να κερδίσουν την εµπιστοσύνη της Ιωάννας, η οποία από την πρώτη στιγµή ήταν δεκτική στην παραχώρηση του κινητού της τηλεφώνου για την πρόοδο των ερευνών.

«Η οργάνωση και η ψυχραιµία της δράστιδος µας κάνουν να πιστεύουµε ότι πρόκειται για άτοµο που δεν θα παραδεχόταν την πράξη του, παρά µόνο εάν καταλάβαινε ότι έχει στριµωχτεί από τη συλλογή σοβαρών στοιχείων σε βάρος του. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι, παρά την έκταση που έχει πάρει το θέµα, δεν έχει παραδοθεί στις Αρχές. Συνεπώς, ακόµα και εάν η δράστις είναι µία από τις υπόπτους που έχουµε στις λίστες µας, αυτό δεν αρκεί. Εάν, όµως, έχουµε στα χέρια µας ένα χειροπιαστό στοιχείο, όπως µία τυχόν ταυτοποίηση από τα αποτελέσµατα της σάρωσης των κινητών τηλεφώνων, τότε θα µιλήσουµε µε την ύποπτη σε άλλη βάση. Θα είναι ένα στοιχείο που θα επιταχύνει σηµαντικά τις έρευνες» προσθέτει αστυνοµική πηγή.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εντοπίσει τουλάχιστον τρεις µάρτυρες-κλειδιά, που έχουν δώσει ώθηση στις έρευνες µέσα από στοιχεία που ήταν µέχρι πρότινος άγνωστα. Κατάθεση έχουν δώσει πρώην σύντροφοι της 33χρονης, συνάδελφοί της, φίλοι και φίλες της, συγγενείς, αλλά και αυτόπτες µάρτυρες της επίθεσης. Κάποιοι εξ αυτών έχουν δώσει στους αστυνοµικούς µία «πυξίδα» για την κατεύθυνση των ερευνών. Οι αστυνοµικοί έχουν καταλήξει στο συµπέρασµα ότι η δράστις προέρχεται από το στενό, προσωπικό ή επαγγελµατικό, περιβάλλον της 33χρονης.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Απόστολος Λύτρας, εκφράζει την αισιοδοξία ότι η δράστις θα οδηγηθεί στη ∆ικαιοσύνη: «Από τα µέχρι τώρα στοιχεία δεν έχει προκύψει ποια είναι η δράστις του αποτρόπαιου εγκλήµατος. Γνωρίζω, όµως, ότι η Αστυνοµία συνεχίζει τις έρευνες και εξετάζει µάρτυρες και οπτικό υλικό. Θέλω να πιστεύω ότι θα καταλήξει στα ίχνη της και η δράστις θα οδηγηθεί στη ∆ικαιοσύνη».

Υλικό από κάμερες
Οι αστυνοµικοί, οι οποίοι έχουν αφιερώσει τουλάχιστον 50 ώρες για να παρακολουθήσουν το υλικό που έχει συλλεχθεί από κάµερες ασφαλείας στην οδό Θησέως στην Καλλιθέα, έχουν καταλήξει σε συγκεκριµένα καρέ, στα οποία εκτιµούν ότι απεικονίζεται η δράστις. Το πρόσωπό της δεν φαίνεται ευκρινώς και έτσι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία «καθαρίσµατος» της εικόνας στα εγκληµατολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Από τη σκιαγράφηση της υπόπτου προκύπτει ότι η γυναίκα που εκτόξευσε το βιτριόλι στην Ιωάννα είναι ηλικίας από 30 έως 40 ετών, αδύνατη µε ξανθά µαλλιά και χαµηλού ή µετρίου αναστήµατος. Φορούσε τσάντα πλάτης και έφυγε από την περιοχή αρχικά πεζή µε γρήγορο βηµατισµό και ακολούθως µε αυτοκίνητο. Οι αστυνοµικοί εκτιµούν ότι είχε µεταµφιεστεί είτε ολοκληρωτικά, αλλοιώνοντας ακόµα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου της, είτε µερικώς.

Το σενάριο ο ηθικός αυτουργός να είναι άλλος από τον φυσικό έχει αποκλειστεί, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, όπως και η εκδοχή να υπήρχε συνεργός στο σηµείο της επίθεσης. Αυτό που εξετάζεται σοβαρά -και θα απασχολήσει τις Αρχές και το επόµενο διάστηµα- είναι κατά πόσο υπήρξε συνέργεια όσον αφορά στην προµήθεια του καυστικού υγρού που χρησιµοποιήθηκε. Το βιτριόλι, γνωστό και ως «υγρό της αντιζηλίας», είναι πιθανό να παρασκευάστηκε είτε από την ίδια τη δράστιδα είτε από κάποιο πρόσωπο του περιβάλλοντός της. Μπορεί να µη χρειάζονται εξαιρετικά εξειδικευµένες γνώσεις για την παρασκευή του, ωστόσο δεν είναι καθόλου εύκολο για έναν µέσο πολίτη να το φτιάξει.

Ετσι, οι αστυνοµικοί θεωρούν πιθανότερο η δράστις να το προµηθεύτηκε από κάπου. Η γυναίκα που αναζητείται κατάφερε να εκτοξεύσει µεγάλη ποσότητα από αυτό µε δοχείο που είχε στα χέρια της, χωρίς να τραυµατιστεί η ίδια. Το υγρό ήταν τόσο δολοφονικό που ακόµα και πολίτης που προσπάθησε να βοηθήσει την 33χρονη Ιωάννα, την ώρα που καιγόταν και καλούσε σε βοήθεια, υπέστη ελαφριά εγκαύµατα στα χέρια. Κανένας αυτόπτης µάρτυρας δεν κατάφερε, πάντως, να συγκρατήσει τα χαρακτηριστικά της µαυροντυµένης γυναίκας µε το µοντέρνο ντύσιµο και τη χειρουργική µάσκα στο πρόσωπο.