Επιτέλους: Στην τελική ευθεία για την πλήρη κατάργηση των capital controls – Τι θα συμβεί μέχρι το τέλος του 2018

Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος σχεδιάζουν την πλήρη κατάργηση των capital controls – Το πρώτο βήμα θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες – Τι εκτιμούν τραπεζικές πηγές
Στην τελική ευθεία μπαίνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος για την πλήρη κατάργηση των capital controls.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Καθημερινή», το πρώτο βήμα θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες με την άρση των περιορισμών που αφορά την ανάληψη μετρητών στο εσωτερικό. Αρμόδιες τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι το υφιστάμενο όριο ανάληψης των 5.000 ευρώ τον μήνα, που ισχύει σήμερα, ουσιαστικά δεν έχει νόημα, αφού ξεπερνά κατά πολύ τις σχετικές ανάγκες των περισσότερων καταθετών. Τον Ιούλιο του 2015, όταν εφαρμόστηκαν τα capital controls, ήταν 450 ευρώ το 15μερο.
Έτσι, λοιπόν, στο εξής οι αναλήψεις θα είναι ελεύθερες.

Παράλληλα, θα υπάρξει και περαιτέρω χαλάρωση στα ποσά που μπορεί να μεταφέρουν στο εξωτερικό οι ταξιδιώτες, αλλά και οι εταιρείες για εξυπηρέτηση των συναλλαγών τους.


Capital controls: Πότε θα καταργηθούν πλήρως
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πλήρης κατάργηση των capital controls αναμένεται να συμβεί στο τέλος του 2018 ή στις αρχές του επόμενου έτους.

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», είχε προαναγγείλει τη χαλάρωση στην ανάληψη μετρητών στο εσωτερικό. Επιπλέον, είχε σημειώσει ότι στη συνέχεια θα είμαστε στην τελική φάση για την άρση των περιορισμών και στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΠΗΓΗ: newsit.gr