Επιτέλους, μάθαμε τον πραγματικό λόγο που οι σκύλοι κλωτσάνε τα πόδια τους προς τα πίσω όταν κάνουν την Ανάγκη τους

Ο σκύλος μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, αλλά οι σκύλοι έχουν σίγουρα κάποιες περίεργες συνήθειες που δεν καταλαβαίνουμε πάντα, όπως το να μυρίζουν τον πισινό ενός άλλου σκύλου και να πίνουν νερό από την λεκάνη της τουαλέτας. Μπλέκουν ακόμη και σε αμέτρητες παράξενες καταστάσεις που είναι τόσο ξεκαρδιστικές όσο και αινιγματικές.

Μερικές φορές νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε τι κάνουν τα αγαπημένα μας σκυλάκια ή γιατί το κάνουν, αλλά δεν το πετυχαίνουμε πάντα.

Αποδεικνύεται ότι πολλά «παράξενα» πράγματα που τα σκυλιά κάνουν στην πραγματικότητα έχουν ένα βαθύτερο νόημα. Μπορούμε να μάθουμε πολλά για τους αγαπητούς μας σκύλους από τον τρόπο που κοιμούνται και τον τρόπο που μας κοιτάζουν.

Δεν έχουν να κάνουν όλες οι περίεργες συνήθειες με την επικοινωνία με τους ανθρώπους. Μερικές φορές έχουν να κάνουν με επικοινωνία με άλλα σκυλιά. Δεν είχαμε ιδέα.

Φανταστείτε αυτό. Παίρνετε το σκυλί σας για μια βόλτα, μυρίζει και τελικά διαλέγει ένα σημείο για να κάνει την «δουλειά του». Στη συνέχεια, αρχίζει να κλωτσάει με τα πίσω πόδια του, δημιουργώντας ένα χάος από τη σκόνη και το γρασίδι. Όχι, δεν προσπαθεί να σας κλωτσήσει, ενώ προσπαθείτε να πετάξετε τα κακά του στο σακουλάκι που κουβαλάτε. Όχι, δεν προσπαθεί να καταστρέψει το χορτάρι. Όχι, δεν προσπαθεί καν να καθαρίσει τα πόδια του. (Αυτό πιστεύαμε ότι έκανε πρώτα.)

Τι είναι λοιπόν αυτή η περίεργη συνήθεια; Αποδεικνύεται ότι πρόκειται για την επισήμανση της επικράτειάς τους, η οποία είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με άλλα σκυλιά και την καθιέρωση της ιεραρχίας των σκύλων. Βλέπετε, τα σκυλιά μυρίζουν πριν αποφασίσουν σε ποιο σημείο θα πάνε να κάνουν την ανάγκη τους (ένας άλλος τρόπος να σηματοδοτήσουν την επικράτειά τους), και ενώ μυρίζουν, εντοπίζουν τη μυρωδιά άλλων σκύλων.

Όταν ένας σκύλος επιλέγει ένα σημείο για να «μαρκάρει» και στη συνέχεια κλωτσάει με τα πόδια του, μπορεί να εξαπλώσει τη μυρωδιά του τριγύρω ακόμη περισσότερο, μαρκάροντας ακόμα περισσότερο έδαφος.

Αλλά τι γίνεται όταν ένας σκύλος κλωτσάει τα πόδια του και δεν έκανε την ανάγκη του; Σημαίνει ότι ακόμα υποστηρίζει ότι το σημείο είναι δικό του. Τα σκυλιά έχουν αδένες στο κάτω μέρος των ποδιών τους που περιέχουν φερομόνες και όταν κλωτσούν το έδαφος απελευθερώνουν τις φερομόνες και τη χαρακτηριστική τους μυρωδιά.

Ενώ μπορεί να παρατηρήσετε συχνά ότι τα σκυλιά κλωτσάνε τα πόδια τους μετά από την ανάγκη τους, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για ένα σκυλί που πηγαίνει σε βόλτα να σταματήσει στα ίχνη του, να κλωτσήσει μερικές φορές και στη συνέχεια να συνεχίσει το δρόμο του. Στην πραγματικότητα, αν είστε ιδιοκτήτης σκύλου και παρατηρείτε ότι το αγαπημένο σας κατοικίδιο ζώο σας δεν κλωτσάει τα πόδια του, μπορεί να θέλετε να κλείσετε ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας δεν υποφέρει από πόνο στο πόδια.

Αυτή η παράξενη συνήθεια δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη φυλή ή φύλο σκύλων. Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά σκυλιά που κυμαίνονται από έναν μεγάλο Αγίου Βερνάρδου μέχρι ένα μικροσκοπικό τσιουάουα να κλωτσάνε τα πόδια τους.

Αυτή η συνήθεια δεν περιορίζεται μόνο στα σκυλιά. Οι αλεπούδες και οι λύκοι στην άγρια φύση, κάνουν ακριβώς το ίδιο.

Ο σκύλος σας κλωτσάει τα πόδια του προς τα πίσω; Τι άλλες «περίεργες» συνήθειες έχει ο σκύλος σας που θα θέλατε να καταλάβετε;