Επιστήμονες Δημιούργησαν τον Πρώτο 3D Κερατοειδή Χιτώνα και Αλλάζουν τη Ζωή των Τυφλών Ανθρώπων
Www.true.gr

Επιστήμονες Δημιούργησαν τον Πρώτο 3D Κερατοειδή Χιτώνα και Αλλάζουν τη Ζωή των Τυφλών Ανθρώπων

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Newcastle, στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτύπωσαν τους πρώτους 3D ανθρώπινους κερατοειδείς χιτώνες.

Αυτά είναι απίστευτα νέα, καθώς στις μέρες μας, υπάρχει τεράστια έλλειψη, στα μοσχεύματα κερατοειδών που υπάρχουν διαθέσιμα. Στο μέλλον, αυτή η τεχνική εκτύπωσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εξασφαλίσει ένα απεριόριστο απόθεμα κερατοειδών.

Ο κερατοειδής χιτώνας είναι το εξωτερικό στρώμα του ανθρώπινου ματιού και κατέχει σημαντικό ρόλο στην εστίαση. Στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για την αποφυγή της τύφλωσης του κερατοειδούς, ως αποτέλεσμα ασθενειών όπως το τράχωμα, μια μολυσματική διαταραχή των ματιών.

Επιπλέον, υπάρχουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν από ολική τύφλωση λόγω κερατοειδούς ουλής, που προκαλείται από εγκαύματα, τραυματισμούς, τριβή ή ασθένεια.


Δημοσιεύθηκε στο Experimental Eye Research, η αναφορά του πως τα βλαστοκύτταρα από έναν υγιή δότη κερατοειδούς, αναμίχθηκαν μαζί με αλγινικό και κολλαγόνο, για να δημιουργήσουν μια λύση που θα μπορούσε να εκτυπωθεί, μια «βιο-μελάνη».

Αυτή η βιο-μελάνη εξωθήθηκε επιτυχώς σε ομόκεντρους κύκλους, έτσι ώστε να δημιουργήσει το σχήμα ενός ανθρώπινου κερατοειδούς, χρησιμοποιώντας έναν χαμηλού κόστους 3D βιο-εκτυπωτή.

Η όλη διαδικασία εκτύπωσης διαρκεί λίγο παραπάνω από 5 λεπτά. Τα βλαστοκύτταρα στη συνέχεια, έδειξαν ότι καλλιεργούνται (αναπτύσσονται).


Ο καθηγητής Connon πρόσθεσε: «Οι τρισδιάστατοι κερατοειδείς χιτώνες θα υποβληθούν σε περαιτέρω δοκιμές και θα περάσουν μερικά χρόνια, πριν να είμαστε σε θέση να τους χρησιμοποιούμε για μεταμοσχεύσεις. Ωστόσο, καταφέραμε να δείξουμε ότι είναι εφικτό να εκτυπώσουμε κερατοειδή, χρησιμοποιώντας συντεταγμένες, που λαμβάνονται από τα μάτια ασθενών και πως αυτή η προσέγγιση, έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει την παγκόσμια έλλειψη. «

ΠΗΓΗ: educateinspirechange.org

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr