Επιλόχεια κατάθλιψη: Πότε μια μητέρα χρειάζεται απαραιτήτως βοήθεια

Επιλόχεια κατάθλιψη: Η γέννηση ενός μωρού φέρνει ποικίλα συναισθήματα στην μητέρα. Δεν φέρνει μόνο χαρά και ενθουσιασμό, αλλά φέρνει φόβο και άγχος. Τα συναισθήματα αυτά μπορούν πολύ εύκολα να καταλήξουν σε κατάθλιψη.

Επιλόχεια κατάθλιψη: Τι είναι και που οφείλεται

Η επιλόχεια κατάθλιψη δεν είναι σε καμία περίπτωση ελάττωμα του χαρακτήρα, ή αδυναμία της νέας μητέρας. Μερικές φορές είναι απλά μια επιπλοκή του τοκετού. Εάν έχετε κατάθλιψη μετά τον τοκετό, η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

Πολλές νέες μητέρες αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα στην ψυχολογία τους μετά τον τοκετό. Είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μεγάλες εναλλαγές της διάθεσης, ξεσπάσματα κλάματος, άγχος και δυσκολία στον ύπνο. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν μέσα στις πρώτες 2-3 ημέρες μετά τον τοκετό και μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και δύο εβδομάδες. Αυτό ΔΕΝ είναι επιλόχεια κατάθλιψη.

Η επιλόχεια κατάθλιψη έχει πιο μακροχρόνιο χαρακτήρα. Είναι σπάνιο, αλλά μια ακραία διαταραχή της διάθεσης που ονομάζεται επιλόχεια ψύχωση, είναι, επίσης, πιθανή μετά τον τοκετό.

Επιλόχεια κατάθλιψη: Συμπτώματα

Τα σημάδια της κατάθλιψης μετά τον τοκετό ποικίλλουν και μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.

Απλά προβλήματα στην ψυχική διάθεση της νέας μητέρας:

Τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση διαρκούν μόνο λίγες ημέρες με μια εβδομάδα, ή δύο, μετά τον τοκετό μπορεί να περιλαμβάνουν:

Επιλόχεια κατάθλιψη: Πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα

Η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να παρερμηνευθεί με την προαναφερθείσα απλή ψυχολογική πτώση της νέας μητέρας, επειδή τα σημάδια είναι όμοια, αλλά σε αυτή την περίπτωση διαρκούν περισσότερο. Έτσι, φτάνουν να παρεμβαίνουν με την ικανότητα της μητέρας να φροντίσει το μωρό της και να αντεπεξέλθει στις άλλες καθημερινές εργασίες. Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται μέσα στις πρώτες λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό, αλλά μπορεί να αρχίσουν και αργότερα, μέχρι και 6 μήνες μετά τη γέννηση.

Αυτά τα συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Επιλόχεια κατάθλιψη: Επιλόχεια ψύχωση

Η επιλόχεια ψύχωση είναι μια πολύ πιο σπάνια πάθηση, η οποία συνήθως αναπτύσσεται μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό. Τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση είναι ακόμα πιο σοβαρή και μπορεί να περιλαμβάνουν:

Η επιλόχεια ψύχωση μπορεί να οδηγήσει σε σκέψεις, ή συμπεριφορές, που απειλούν ακόμα και την ίδια τη ζωή μητέρας και παιδιού και γι’ αυτό χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Επιλόχεια κατάθλιψη: Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Μια νέα μητέρα που αισθάνεται κατάθλιψη μετά τη γέννηση του μωρού της, μπορεί να είναι απρόθυμη, ή να ντρέπεται να το παραδεχτεί. Αλλά εάν παρουσιάσει οποιαδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε με τον γιατρό της και να του περιγράψετε τι έχετε προσέξει. Εκείνος θα κρίνει την κατάλληλη πορεία από εκεί και έπειτα.

Είναι σημαντικό να καλέσετε το γιατρό το συντομότερο δυνατόν εάν τα συμπτώματα της έχουν οποιοδήποτε από αυτά τα χαρακτηριστικά:

Διαβάστε επίσης

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή: Τι να προσέξετε – Ποια η θεραπεία

Πρώτη εντύπωση: Τα συμπεράσματα που βγάζει κάποιος όταν σας κοιτάει

Διάρκεια της Ημέρας: Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν μικραίνει