Με την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων, κατά το πρότυπο του freedom pass, θα δίδεται το επίδομα βενζίνης μέσω gov.gr – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Η διαδικασία αιτήσεων
Επιδότηση στα καύσιμα για όσους έχουν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσαν χτες οι αρμόδιοι υπουργοί. Πρόκειται για μία «κάρτα καυσίμων» η οποία θα δοθεί με την ίδια μορφή με το freedom pass και θα επιδοτεί έως 40 ευρώ για τρεις μήνες τους δικαιούχους.

Η σχετική πλατφόρμα στο gov.gr αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Απριλίου και συγκεκριμένα το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα. Οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται στο σύστημα με τους κωδικούς taxisnet, θα υποβάλλουν αίτηση και θα βλέπουν αν δικαιούνται την εκπτωτική κάρτα που θα μπορούν στην συνέχεια να κατεβάζουν στο κινητό τους.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία θα υπάρχει η δυνατότητα να δηλώσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό ώστε να τους κατατεθεί εκεί η επιδότηση καυσίμων.

Ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει τον τρόπο της άυλης ψηφιακής κάρτας. Σε αυτή την περίπτωση, θα πηγαίνει στο βενζινάδικο και θα πληρώνει με αυτή την άυλη χρεωστική κάρτα. Η άλλη εναλλακτική, για κάποιον που δεν έχει smartphone, είναι «να δηλώσει το IBAN που έχει και να γίνει η πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων είναι όλα τα φυσικά πρόσωπα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Για να είναι κάποιος δικαιούχος απαραίτητη προϋπόθεση ακόμα είναι να κατέχει όχημα στο όνομα του για το οποίο δεν έχει καταθέσει πινακίδες και έχει πληρωμένη ασφάλεια.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα.

Τα ποσά της επιδότησης

Η επιδότηση για τα αυτοκίνητα αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως, για τρεις μήνες, και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.

Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ το τρίμηνο, δηλαδή επιδοτείται με 28 λεπτά το λίτρο.

Τέλος, για τους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ για ηπειρωτική περιοχή και στα 35 ευρώ για νησιωτική περιοχή.