Εορταστική σπιτική συνταγή για ψητό χοιρινό κρέας στο φούρνο

Υλικά:
Κρέας χοιρινό από μπούτι σε ένα κομμάτι

Για τη μαρινάδα (υλικά για κάθε 1,5-2 κιλά κρέατος)
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 ½ φλ. τσαγιού λευκό κρασί
χυμό και ξύσμα δύο λεμονιών
χυμό και ξύσμα ενός πορτοκαλιού
3 πιπεριές κομμένες σε κομμάτια
3 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές σούπας δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας ρίγανη
1 κουταλάκι ξερό βασιλικό
2 κουταλιά σούπας μουστάρδα
1 ½ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι
λίγη πάπρικα


Συνοδευτικά:
Πατάτες και καρότα ( καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια , τα οποία έχουμε πλύνει , στραγγίσει και αλατοπιπερώσει )

Εκτέλεση:
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε μπολ ή σε μεγάλη, ανθεκτική σακούλα ψυγείου.
Βάζουμε μέσα το κρέας και το αφήνουμε να μαριναριστεί όλη νύχτα.
Προσοχή: Αν το κρέας μπει σε μπολ, φροντίζουμε να το σκεπάζουμε από τα υγρά και καλό είναι να το γυρίσουμε 1 – 2 φορές για να μαριναριστεί παντού. Αν από την άλλη το βάλουμε σε σακούλα δεν χρειάζεται γύρισμα αλλά πρέπει να την κλείσουμε καλά, αφαιρώντας όσο περισσότερο αέρα.
Την επόμενη βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα , την οποία την κρατάμε σε μπολ.
Τοποθετούμε το κρέας στο ταψί ή στην γάστρα μαζί με τις πατάτες και τα καρότα (Αν το κρέας είναι πάνω από 2,5 κιλά δεν βάζουμε τα συνοδευτικά από την αρχή, αλλά μετά από 1 ώρα )
Στραγγίζουμε τη μαρινάδα και με το υγρά περιχύνουμε το κρέας στο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ψηθεί το κρέας (ο χρόνος εξαρτάται από το βάρος του κρέατος , ελεγχουμε με το πιρούνι και φροντίζουμε να πάρει και χρώμα )
Όταν είναι έτοιμο, κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε το φαγητό ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ μέσα στον φούρνο για τουλάχιστον μισή ώρα , ώστε το κρέας να παραμείνει ζουμερό και να μην στεγνώσει.
Το βγάζουμε και το σερβίρουμε σε πιατέλα αφού πρώτα το κόψουμε σε φέτες. Σερβίρουμε τις πατάτες με τα καρότα στην ίδια ή σε ξεχωριστή πιατέλα και τους χυμούς του ταψιού σε σαλτσιέρα (αφού αφαιρεθούν όσο περισσότερα λιπαρά μπορούμε).

πηγή: xrysessyntages.gr