"Έμεινα Τυφλός από το Ένα Μάτι, από Κάτι που Ποτέ Δεν Περίμενα με Τίποτα"
Www.true.gr

«Έμεινα Τυφλός από το Ένα Μάτι, από Κάτι που Ποτέ Δεν Περίμενα με Τίποτα»

Ένας ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής έχει μείνει μερικώς τυφλός όταν μολύνθηκε με ένα παράσιτο στο δεξί του μάτι, κάνοντας ντους φορώντας τους φακούς επαφής.

Ο Nick Humphreys, 29 ετών, από την Αγγλία, δεν είχε ιδέα ότι ήταν επικίνδυνο να φοράει φακούς επαφής στο ντους και το έκανε τακτικά.

Τον Ιανουάριο του 2018, παρατήρησε έναν έντονο πόνο στο μάτι του, που αντιμετώπισε με οφθαλμικές σταγόνες, ενώ οφθαλμίατρος έκανε έλεγχο για μόλυνση.

Τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά στην κερατίτιδα Acanthamoeba, μια μόλυνση από έναν μικροοργανισμό που βρίσκεται στο νερό και που μπορεί να μπει στο μάτι μέσω μιας μικρής εγκοπής- συχνά προκαλείται από φακούς επαφής.

Τον Μάρτιο του 2018, ο Humphreys, δημοσιογράφος τοπικής εφημερίδας και ποδοσφαιριστής, έχασε ξαφνικά την όρασή του ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του και έκτοτε δεν έχει ανακάμψει.

Η δοκιμασία των 18 μηνών είχε τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία του Humphreys, καθώς προσπάθησε να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς του κατεστραμμένου ματιού του – που λίγο έλειψε να κάνει χειρουργείο αφαίρεσής του.

Έχει κάνει δύο χειρουργεία στο μάτι του, ένα από τα οποία ήταν να καθαρίσει τη λοίμωξη, και τώρα περιμένει μια μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Ο Humphreys δήλωσε: «Φορούσα φακούς επαφής επειδή δεν μου άρεσε το πώς φαινόμουν με τα γυαλιά και σχεδόν μου κόστισε το δεξί μου μάτι. Αν ήξερα πόσο επικίνδυνο ήταν να φοράω φακούς επαφής στο ντους, ποτέ δεν θα τα αγόραζα αρχικά.»

«Πριν τη μόλυνση, πήγαινα γυμναστήριο κάθε δεύτερη μέρα και έπαιζα ποδόσφαιρο τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ τώρα κάθομαι στο σπίτι για έξι μήνες και έχω χάσει τη θέληση να ζήσω.»


Σύμφωνα με τις οφθαλμολογικές κλινικές, το απειλητικό παράσιτο για την όραση βρίσκεται σε άνοδο. Είναι πιο σύνηθες σε ανθρώπους που φορούν φακούς επαφής.

Η κακή υγιεινή των φακών επαφής, η χρήση νερού βρύσης για τον καθαρισμό ή την αποθήκευση των φακών επαφής ή οι μολυσμένοι φακοί με νερό βρύσης, πισίνας ή ζεστό νερό από την μπανιέρα αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ο Humphreys φορούσε γυαλιά μυωπίας από τότε που ήταν τεσσάρων και το 2013, θέλοντας να βελτιώσει την εμφάνισή του και να μπορεί να κινείται με άνεση όταν παίζει ποδόσφαιρο, επέλεξε μηνιαίους φακούς επαφής. Χρησιμοποιούσε τους φακούς επαφής μέχρι πέντε ημέρες την εβδομάδα, φορώντας γυαλιά τις άλλες ημέρες.

Ο Humphreys ξύπνησε ένα πρωινό τον Ιανουάριο του και δεν μπόρεσε να δει καλά από το δεξί του μάτι.

Υπέθεσε ότι είχε γρατζουνίσει το μάτι του όταν φορούσε τους φακούς, αλλά καθώς προχωρούσε η εβδομάδα έγινε σαφές ότι κάτι πολύ πιο σοβαρό είχε συμβεί.

Αποφάσισε να πάει σε οφθαλμίατρο, ο οποίος του είπε ότι είχε έλκος στο μάτι του και τον συμβούλευσε να πάει αμέσως στο νοσοκομείο.

Εκεί τον εξέτασαν ειδικοί οφθαλμίατροι και οι γιατροί του είπαν ότι είναι κερατίτιδα Acanthamoeba.

Οι φακοί επαφής μπορούν να δημιουργήσουν μικρές εκδορές στο μάτι, οι οποίες διευκολύνουν τον οργανισμό να προσκολληθεί όταν το μάτι έρχεται σε επαφή με το νερό.


Ο Humphreys χρησιμοποίησε οφθαλμικές σταγόνες επί τρεις εβδομάδες, μέχρι που ξαφνικά, τον Μάρτιο του βρέθηκε τελείως τυφλός στο δεξί του μάτι.

Οι γιατροί πρότειναν σταγόνες με πιο δυνατή αντιβίωση που έπρεπε να εφαρμόζονται κάθε μία ώρα – ακόμη και τη νύχτα.

Μετά από εβδομάδες άυπνων νυχτών και ανικανότητας να εργαστεί, ο Humphreys έπαθε κατάθλιψη, ενώ οι γιατροί προσπάθησαν να αποφασίσουν για την καλύτερη πορεία δράσης.

Είπε: «Λατρεύω τη δουλειά μου αλλά σωματικά δεν μπορούσα να είμαι εκτός σπιτιού. Ο πόνος στο μάτι μου ήταν πολύ έντονος και η μόνη ώρα που έφευγα ήταν για να επισκεφθώ το νοσοκομείο. Ένιωσα ότι έφτασα το χαμηλότερο σημείο της ζωής μου και το μόνο πράγμα που θα με έκανε να νιώσω καλά – το ποδόσφαιρο – δεν ήταν πλέον μια επιλογή.

Έξι μήνες μετά την αρχική διάγνωσή του, οι γιατροί αποφάσισαν ότι η μόνη επιλογή που είχε απομείνει ήταν η επέμβαση κερατοειδούς τον Ιούλιο του 2018.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση υπεριώδους ακτίνας και σταγόνες βιταμίνης Β2 για να σκληρύνει ο κερατοειδής.

Ενώ η διαδικασία καθάρισε τη μόλυνση, ο Humphreys παρέμεινε τυφλός στο δεξί του μάτι.

Είπε: «Έχω χάσει 18 μήνες της ζωής μου εξαιτίας κάτι τόσο απλού όσο το ντους φορώντας με τους φακούς επαφής.

«Αν επανέλθει η όρασή μου, δεν θα ξαναφορέσω φακούς επαφής και θα φοράω γυαλιά για να παίξω ποδόσφαιρο.»

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr