Έλληνας επιστήμονας από την Πάτρα έσωσε γυναίκα με καρκίνο σε τελικό στάδιο και μας έκανε όλους υπερήφανους.

Ένας Πατρινός έκανε υπερήφανη ολόκληρη την Eλλάδα καθώς με την ομάδα του, κατάφερε ένα ιατρικό θαύμα. Πρόκειται για τον Νίκο Ζαχαράκη που έσωσε από τον επιθετικό καρκίνο την 52χρονη Αμερικανίδα Τζούντι Πέρκινς η οποία είχε μεταστατικό καρκίνο.

Μάλιστα η ασθενής παραιτήθηκε από τη δουλειά της αφού της έδιναν τρεις μήνες ζωής. Η Τζούντι είχε καρκίνο τελικού σταδίου ο οποίος έκανε μετάσταση στο ήπαρ και στους λεμφαδένες του θώρακα και της κοιλιάς. Η ίδια, αν και διστακτική στην αρχή, αποφάσισε να κάνει τη νέα πειραματική θεραπεία που της έσωσε τη ζωή…

Σε ένα εργαστήριο, η ομάδα του Νίκου Ζαχαράκη, αύξησε τα λίγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος της Perkins σε δισεκατομμύρια και έπειτα τα έβαλε στην κυκλοφορία του αίματός της. Εκεί, μπόρεσαν να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Αυτός ο τύπος ανοσοθεραπείας είναι ακόμα στα σπάργανα.

Ωστόσο, η επιτυχία στην περίπτωση της 52χρονης Judy θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για να εφαρμοστεί αυτό το είδος θεραπείας σε άλλους συμπαγείς όγκους, όπως στον πνεύμονα, το ορθό και αλλού.

Ο Νίκος Ζαχαράκης γεννήθηκε στην Πάτρα από μητέρα μοδίστρα και πατέρα ζαχαροπλάστη. Κατάφερε να πάει στην Αμερική ώστε να κάνει μεταπτυχιακό και εκεί ήρθε σε επαφή με έναν άλλο Έλληνα καθηγητή ο οποίος είχε ειδικότητα την βιοχημεία.

Όλα τα άλλα ήρθαν από μόνα τους με τον Νίκο να κάνει ερευνητικές εργασίες σε σπάνιες ασθένειες μέχρι που μπήκε στην ομάδα του καθηγητή Στίβεν Ρόζενμπερκ ο οποίος αναγνώρισε την αξία του και του ανέθεσε να ψάξει τη νέα πειραματική ανοσοθεραπεία με τα αποτελέσματα που χάρισαν τη ζωή στην Τζούντι.

ΠΗΓΗ diaforetiko