ΕΚΤΑΚΤΟ: Με το «οk» της Κομισιόν κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός. Απαιτούν όμως μεταρρυθμίσεις

Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων καταργείται ως δημοσιονομικά αχρείαστο, ως υφεσιακό διά στόματος Μοσκοβισί και το στικάκι του προϋπολογισμού για το 2019 παρέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Θα εισαχθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, έως και την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου.

Όσο για την συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, αυτή αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου και η ψήφισή του με ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Αφού πήρε την έγκριση της Κομισιόν με τον Πιερ Μοσκοβισί να λέει για τη μη περικοπή των συντάξεων: «Θα έβαζε 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους σε κίνδυνο φτώχειας. Δεν το θέλαμε, δεν χρειάζεται», σημείωσε ο επίτροπος, εκτιμώντας ότι η εισήγηση της Κομισιόν θα περάσει από το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου χωρίς πρόβλημα.

Κατά τον Πιερ Μοσκοβισί, όλη αυτή η ιστορία δίνει και ένα πολιτικό μάθημα: Οι προσπάθειες των Ελλήνων και το πρόγραμμα αποδίδουν καρπούς και στο δημοσιονομικό πεδίο και στο πεδίο της οικονομικής μεγέθυνσης. Συμπλήρωσε, δε, ότι ανοίγει ο δρόμος για κατάργηση προνομοθετημένων μέτρων, χωρίς να αναφερθεί, πάντως, στη μείωση του αφορολογήτου, που είναι προγραμματισμένη για την Πρωτοχρονιά του 2020.

Την τελική έγκριση για την επικύρωση του ελληνικού προϋπολογισμού όμως θα πάρει η κυβέρνηση στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Στην κατηγορία των σύμφωνων (compliant) με τους στόχους της Επιτροπής κατατάσσεται ο ελληνικός προϋπολογισμός σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί. Γνωμοδοτώντας για τους προϋπολογισμούς της ΕΕ, ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως ο ελληνικός προϋπολογισμός αρκεί για να πιάσει η ελληνική οικονομία τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3.5% και να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα που επιλέγει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλλαξε την πρόβλεψη της ανάπτυξης για την οικονομία από 2% σε 2.3% για το 2019 και δήλωσε πως στο τέλος το πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% θα οδηγήσει σε πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης της τάξεως του 0.25% επί του ΑΕΠ. Στη συνέχεια ο Πιέρ Μοσκοβισί επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η προσπάθεια επίτευξης ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις.

Ο επίτροπος Οικονομικών είπε πως το 2019 η οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται, προσφέροντας θέσεις εργασίας σε έναν αριθμό ανθρώπων ρεκόρ και βγάζοντας εκατομμύρια από τη φτώχεια. Παράλληλα η απασχόληση έχει ανέλθει σε ένα ρεκόρ 239 εκατομμυρίων ανθρώπων και η ευρωπαϊκή οικονομία εισέρχεται τώρα στον έκτο χρόνο της αδιάλειπτης ανάπτυξης. Ενδιαφέρον έχει πως η διασπορά των ρυθμών ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ είναι η μικρότερη στην ιστορία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με απλά λόγια αυτό σημαίνει πως οι χώρες της ΕΕ αναπτύσσονται με παρόμοιους (αν και σχετικά αργούς) ρυθμούς.

Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι «δεν υπάρχει επαρκής αύξηση της παραγωγικότητας, παραμένει η ανισότητα εισοδήματος και η μείωση της φτώχειας κινείται με χαμηλούς ρυθμούς». Παράλληλα η Ευρωζώνη υποφέρει από υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και άλλες μακροοικονομικές ανισορροπίες τις οποίες η Επιτροπή χαρακτηρίζει ως “επιμένουσες αδυναμίες».

Η Επιτροπή ανησυχεί επίσης για την αύξηση του προστατευτισμού και τις γεωπολιτικές εντάσεις που επηρεάζουν τις εμπορικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και των κρατών μελών της) με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και την σχετικά αργή διάδοση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, ιδιαίτερα σε σύγκριση με ΗΠΑ – Κίνα.

thecaller