ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Ν.Τραμπ ανακοίνωσε αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία – Στο έλεος της Τουρκίας η Μάνπιτζ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε από το Οχάιο την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

«Φεύγουμε πολύ σύντομα από τη Συρία. Αφήνουμε τους άλλους να αναλάβουν, τώρα», δήλωσε, εννοώντας τις τουρκικές δυνάμεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους και την ανάγκη υπεράσπισης των αμερικανικών συνόρων από άλλες απειλές.

Στη Συρία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, βρίσκονται περίπου 2.000 στρατεύματα, τα οποία θα αρχίσουν να αποσύρονται άμεσα.


Είναι άγνωστος ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτικών που αυτήν τη στιγμή είναι εγκατεστημένοι στο Manbij και θα αφήσουν την πόλη στο έλεος των Τούρκων.

Όταν ο πρώην υπουργός των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είχε προ μηνών επισκεφθεί τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, συζήτησε την υπόθεση Manbij. Η κουβέντα κράτησε δυόμισι ώρες και για πρώτη φορά στην ιστορία της αμερικανικής διπλωματίας το σύστημα Ερντογάν είχε αποκλείσει τη δυνατότητα να παρίσταται ειδικός μεταφραστής στα αγγλικά.
Το γιατί ο Ρεξ Τίλερσον δέχθηκε την τουρκική απαίτηση αποτελεί και θα αποτελέσει μυστήριο. Η συνομιλία Τίλερσον – Ερντογάν μεταφραζόταν από τα ελάχιστα αγγλικά τα οποία γνωρίζει ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επίσης παρίστατο στη συνάντηση αυτή.


Συναποφασίστηκε ένας οδικός χάρτης, ο οποίος προέβλεπε μερική αποχώρηση των Αμερικανών και συνδιαχείριση της πόλης με τους Τούρκους.Οι Αμερικανοί θα αναλάβουν την υποχρέωση να πείσουν τους Κούρδους να αποσύρουν τις Ένοπλες Δυνάμεις τους, ώστε Αμερικανοί και Τούρκοι να ελέγχουν τον θύλακα.

Η συμφωνία αυτή θα εφαρμοστεί τώρα.

ΠΗΓΗ: pronews.gr