ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Ο Ερντογάν εισβάλλει στο Ιράκ – Ξεκινάει πολεμική επιχείριση κατά των Κούρδων

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα εξαπολύσει νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών στην πόλη Σιντζάρ του Ιράκ. 

Επιπλέον δεσμεύτηκε ότι ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του θα ανακαταλάβουν την πόλη Ταλ Ριφαάτ στην περιοχή του Χαλεπίου στη βόρεια Συρία, που τώρα έχουν υπό τον έλεγχό τους οι Κούρδοι.

Το απόγευμα της Κυριακής 25ης Μαρτίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρισης-εισβολής στο βόρειο Ιράκ, στο ιρακινό Κουρδιστάν, με στόχο τις βάσεις των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Σύμφωνα με τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου, ο τουρκικός στρατός θα επικεντρώσει τις επιχειρήσεις του στις θέσεις του PKK στην περιοχή Σιντζάρ των Κούρδων Γιαζίντι στην επαρχία της Νινευή στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Άμυνας του Ιράκ: «Δεν θα μείνουμε αδρανείς σε οποιαδήποτε εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ», δηλώνουν πηγές του υπουργείου.

Πηγές από το Σιντζάρ είπαν επίσης ότι δεν παρατηρήθηκε ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή σήμερα.

Μέχρι στιγμής τουρκικά στρατεύματα δεν έχουν κινηθεί να εισβάλουν στο έδαφος του Ιράκ.

Η περιοχή του Σιντζάρ βρίσκεται σε μεγάλο βάθος στο έδαφος του Ιράκ.

«Δηλώσαμε ότι δεν θα τελειώσει αυτή η δουλειά με την Εφρίν.


»Τα μέλη του ΡΚΚ κατευθύνθηκαν προς το Σίντζαρ. Δήλωσα ότι θα μπούμε στο Σίντζαρ.

»Ξεκίνησαν επιχειρήσεις και για αυτήν την περιοχή», δήλωσε ο Ερντογάν την Κυριακή στα πλαίσια ομιλίας του στην Τραπεζούντα.

Την Παρασκευή το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή του Σιντζάρ.

Πολεμικός χάρτης Συρίας και Ιράκ: Με γαλάζιο χρώμα η τουρκική κατοχή στη βορειοδυτική Συρία. Με πράσινο ανοιχτό διάφορες οργανώσεις ισλαμιστών. Με σκούρο πράσινο η Αλ Κάιντα. Με κόκκινο η κυβέρνηση της Συρίας. Με μαύρο το Ισλαμικό Κράτος. Με έντονο κίτρινο οι Κούρδοι της Συρίας. Με ανοιχτό κίτρινο οι Κούρδοι του Ιράκ. Με πορτοκαλί οι περιοχές που ελέγχει το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στο ιρακινό Κουρδιστάν. Με ροζ η κυβέρνηση του Ιράκ.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή του Σιντζάρ έχουν συγκροτηθεί από τους Κούρδους Γιαζίντι οι Μονάδες Αντίστασης του Σινγκάλ (YBŞ).

Η πολιτοφυλακή αυτή οργανώθηκε με τη βοήθεια του PKK. Ο Ερντογάν τη θεωρεί παρακλάδι του PKK και θα της επιτεθεί.

Οι Κούρδοι Γιαζίντι είναι φιλικά προσκείμενοι στο PKK διότι όταν τους επιτέθηκε το Ισλαμικό Κράτος τον Αύγουστο του 2014, οι Πεσμεργκά του ιρακινού Κουρδιστάν τους εγκατέλειψαν και οι μόνοι που έσπευσαν να τους υπερασπιστούν ήταν οι αντάρτες του PKK.


Εκκαθάριση και στη Βόρεια Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι επόμενος στόχος των τουρκικών δυνάμεων είναι η… εκκαθάριση από Κούρδους μίας ακόμη πόλης στη βόρεια Συρία, της Ταλ Ριφαάτ. Πρόκειται για μία πόλη περίπου 40 χλμ. βόρεια του Χαλεπίου, η οποία βρίσκεται, πλέον, στο στόχαστρο των Τούρκων.

«Αν θέλει ο Θεός, θα φροντίσουμε ώστε αυτή η επιχείρηση να επιτύχει τον σκοπό της καταλαμβάνοντας την Ταλ Ριφάατ σε λίγο καιρό», δήλωσε σχετικά ο Ερντογάν από την Τραπεζούντα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Στις 18 Μαρτίου, οι τουρκικές δυνάμεις με τη βοήθεια Σύρων συμμάχων τους κατέλαβαν τον θύλακα Αφρίν στη βόρεια Συρία, εκδιώκοντας την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) έπειτα από μια επίθεση που είχε ξεκινήσει δύο μήνες νωρίτερα.

Οι YPG χαρακτηρίζονται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα, αλλά είναι πολύτιμος σύμμαχος του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι πόλεις που έχει στο στόχαστρο ο Ερντογάν
Την επομένη της κατάληψης της Αφρίν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να διευρύνει την επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής και σε άλλες περιοχές της βόρειας Συρίας.

«Θα συνεχίσουμε την πορεία αυτή έως την πλήρη καταστροφή του διαδρόμου που συνιστούν η Μανμπίτζ, η Άιν αλ-Άραμπ (το Κομπάνι στα αραβικά), η Ταλ Αμπιάντ, η Ρας αλ-Άιν και το Καμισλί», στη βόρεια Συρία, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Άγκυρα δεν έκρυψε ποτέ την εχθρότητά της απέναντι στην de facto αυτονομία που απέκτησαν οι Κούρδοι της Συρίας σε μεγάλα τμήματα εδάφους στη διάρκεια της σύγκρουσης που μαίνεται στη χώρα από το 2011.

ΠΗΓΗ: pentapostagma.gr