Εκλογές 2019: Πόσες μονάδες θα είναι η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ;

Πάρτε θέση και ψηφίστε τώρα στη διαδικτυακή δημοσκόπηση του Newsbomb.gr – Ποια θα είναι η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις έρευνες της κοινής γνώμης που εμφανίζουν στο σύνολό τους μπροστά τη ΝΔ – Δείτε τους πίνακες με τα σενάρια της αυτοδυναμίας στη Gallery του Newsbomb.gr

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μπροστά τη ΝΔ, χωρίς ωστόσο να είναι καθαρό το σενάριο της αυτοδυναμίας το οποίο είναι πολύπλοκο και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Η ιδιορρυθμία έγκειται στο γεγονός πως η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος είναι συνάρτηση των σχηματισμών που θα μείνουν εκτός… Βουλής. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει πως για κάθε 1% που θα λάβουν τα κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή, μειώνεται κατά 0,4% το ποσοστό που είναι αναγκαίο για την αυτοδυναμία.


Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το ποσοστό αυτοδυναμίας που ξεκινά από το θεωρητικό «ταβάνι» του 40,4% αρχίζει σταδιακά να πέφτει αναλογικά με τα συγκεντρωτικά ποσοστά των εκτός Βουλής κομμάτων.

Πηγή : newsbomb.gr