Εγκεφαλικό επεισόδιο: 6 κοινά σημάδια που σας προειδοποιούν
Www.true.gr

Εγκεφαλικό επεισόδιο: 6 κοινά σημάδια που σας προειδοποιούν

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η 5η κύρια αιτία θανάτου . Σύμφωνα με την Stroke Association , περίπου 800.000 άνθρωποι (κυρίως γυναίκες) βιώνουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δυστυχώς, 130.000 από αυτά τα άτομα χάνουν τη ζωή τους , και πολλοί από τους επιζώντες παθαίνουν μόνιμη αναπηρία.

Αν και αυτές οι τρομακτικές στατιστικές είναι μια πραγματικότητα – υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε και να λάβετε προληπτικά μέτρα. Σε περίπτωση που εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ποτέ ,γίνεται θύμα εγκεφαλικού επεισοδίου, η ενημέρωση και επαγρύπνηση θα μπορούσε κάλλιστα να σώσει μια ζωή.

Ο εγκέφαλος χρειάζεται οξυγόνο, το οποίο λαμβάνετε από το αίμα. Όταν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο είναι περιορισμένη (λόγω αιμορραγίας ή κάποιου θρόμβου), τα κύτταρα του εγκεφάλου στερούνται οξυγόνου και παθαίνουν ζημιά – με αποτέλεσμα να προκαλείται εγκεφαλικό επεισόδιο.

Υπάρχουν δύο τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων:. Ισχαιμικό και αιμορραγικό. Τα ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν όταν ένας θρόμβος εμποδίζει τη ροή του αίματος στα κύτταρα του εγκεφάλου. Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο λαμβάνει χώρα όταν ένα αιμοφόρο αγγείο ξαφνικά εκρήγνυται και προκαλεί αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Η πλειοψηφία των εγκεφαλικών επεισοδίων προκύπτει από θρομβώσεις. Αυτοί οι θρόμβοι του αίματος μπορεί να σχηματιστούν άμεσα μέσα στον εγκέφαλο, ή μπορούν να ταξιδέψουν από τα αιμοφόρα αγγεία στον αυχένα ή από την καρδιά.Το τμήμα του εγκεφάλου που έχει υποστεί βλάβη κατά την διάρκεια της διαδρομής καθορίζει τις κινητικές δεξιότητες που επηρεάζονται. Τα θύματα εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να αντιμετωπίσουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω 6 συμπτώματα : κόπωση, δυσκολίες όρασης στον ένα οφθαλμό, μούδιασμα ή αδυναμία στο ένα χέρι,στην ομιλία, δυσκολία στην σκέψη, και σοβαρή κεφαλαλγία.

Όσο πιο γρήγορα το θύμα λάβει ιατρική φροντίδα, τόσο λιγότερο είναι πιθανό ο εγκεφαλικός ιστός να πάθει μόνιμη βλάβη. Ωστόσο, αν δεν ενεργήσετε επειγόντως, οι συνέπειες έχουν τη δυνατότητα να είναι καταστροφικές για τη ζωή σας- ακόμη και θανατηφόρες.

Το ακρωνύμιο «FAST» θα σας υπενθυμίσει τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να δείτε και τι πρέπει να θυμάστε σε μια στιγμή πανικού:

F – πρόσωπο μήπως γέρνει μια πλευρά του προσώπου του ατόμου; Μήπως το θύμα έχει την ικανότητα να χαμογελά;
A – τα χέρια:μπορεί το άτομο να κινήσει και τα δύο του χέρια; Υπάρχει αδυναμία στους μύες του βραχίονα;
S – Ομιλία: μπερδεύει τα λόγια του όταν μιλάει;
T – ώρα : εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, μην περιμένετε – καλέστε αμέσως ασθενοφόρο.Όπως συμβαίνει και με πολλές παθήσεις, η πρόληψη είναι το κλειδί! Το θετικό είναι ότι, υπάρχουν βεβαίως τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας και να εργαστείτε ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου:

– Μειώστε την αρτηριακή σας πίεση
– Σταματήστε το κάπνισμα
– Μειώστε τη χοληστερόλη
– Ενσωματώστε τη σωματικής δραστηριότητα στην καθημερινή ρουτίνα σας
– Φάτε θρεπτικά και υγιεινά
– Περιορίστε τη κατανάλωσης αλκοόλ
– Εάν είστε διαβητικός, βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα διατηρούνται υπό έλεγχο

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το παρακάτω βίντεο:

Πηγή: daddy-cool.gr

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr