Έφτιαξε βιβλιοθήκη που μετατρέπεται σε φέρετρο και μας εξηγεί του λόγους που θα γίνει ανάρπαστη

Όταν έχουμε χρόνο για να συλλογιστούμε, μερικές φορές σκεφτόμαστε τον κόσμο που θα αφήσουμε πίσω μας αφού φύγουμε. Θα είναι ο κόσμος ένα καλύτερο ή ένα χειρότερο μέρος όταν δεν είστε μέρος του; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που ωθούν τους ανθρώπους να λάβουν υπόψη τους τον αντίκτυπο που έχουν στο περιβάλλον.

Ο σχεδιαστής William Warren δημιούργησε μια βιβλιοθήκη που θα κρατήσει μια ζωή: μπορεί να συναρμολογηθεί ξανά ως φέρετρο. Με άλλα λόγια, το «Ράφια για μια Ζωή» είναι ένα έπιπλο που θα σας ακολουθήσει στο τελευταίο σας ταξίδι.

«Το ξύλο θα χρωματίσει, οι επιφάνειες θα σημαδευτούν και θα λεκιάσουν, και με την πάροδο των ετών τα έπιπλα θα γίνουν μέρος σας», γράφει ο Warren. «Όταν πεθάνετε, τα ράφια μπορούν να χωριστούν και να συναρμολογηθούν ξανά ως φέρετρο. Η πλάκα ορείχαλκου κάτω από το τελευταίο ράφι, που αφηγείται την ιστορία για αυτόν τον μετασχηματισμό, στη συνέχεια αναστρέφεται και οι ημερομηνίες γέννησης και θανάτου σας μπορούν να γραφτούν πάνω της.»

Διαβάστε προς τα κάτω την συνέντευξη του Bored Panda με τον Warren.

Ο William Warren σχεδίασε μια βιβλιοθήκη που μπορεί να συναρμολογηθεί ξανά σε ένα φέρετρο

Σύμφωνα με τον Warren, οι άνθρωποι, γενικά, εξεπλάγησαν αρχικά και στη συνέχεια διασκέδασαν από το σχέδιό του. «Δεν βλέπουν τη γοητεία του, αλλά μερικοί το βλέπουν. Οι άνθρωποι είναι πολύ ευχαριστημένοι όταν συνειδητοποιούν ότι τα σχέδια μπορούν να μεταφορτωθούν δωρεάν.»

Ο σχεδιαστής παραδέχτηκε ότι υπήρχαν κριτικοί που δεν απολάμβαναν τη δουλειά του: «Πρόσφερα το σχέδιο σε μια ιαπωνική εταιρεία όταν το έφτιαξα για πρώτη φορά, αλλά πραγματικά δεν τους άρεσε η υπενθύμιση του θανάτου. Έκτοτε, κάποιοι δυσανασχετούν και κάποιοι χαμογελούν. «

Ο Warren αποκάλυψε στην ιστοσελίδα Bored Panda ότι εξακολουθεί να απασχολείται ως σχεδιαστής. Μεταξύ των πρόσφατων έργων του, σχεδίασε όλα τα έπιπλα και τους εσωτερικούς χώρους σε ένα νέο παιδικό νοσοκομείο στο Εδιμβούργο και νέες πύλες για τους κήπους Kew στο Λονδίνο. «Διδάσκω επίσης σχεδιασμό σε πολλά πανεπιστήμια και αναπτύσσω έργα μουσικής και βίντεο».

Ο σχεδιαστής πρόσθεσε ότι «όλοι θα πεθάνουμε» κάποια στιγμή και δεν χρειάζεται να το αγνοήσουμε ή να προσπαθήσουμε να το ξεχάσουμε. «Αν δεν το σκέφτεσαι εκ των προτέρων, θα θαφτείς ή θα καείς σε ένα κουτί από χαρτόνι που μοιάζει με ξύλο και πλαστικές λαβές που μοιάζουν με ορείχαλκο. Η οικογένειά σας θα πληρώσει 600 ευρώ για αυτό το κομμάτι σκουπιδιών των 60 ευρώ, επειδή κανείς δεν διαφωνεί με έναν οίκο τελετών. Καλύτερα να έχετε κάτι που έχετε φτιάξει, κάτι σταθερό και κάτι που έχει ζήσει μαζί σας στη ζωή και έχει τους λεκέδες και τα σημάδια να το αποδεικνύει.»

Έτσι μπορείτε να μετατρέψετε τα ράφια σε φέρετρο:

Η φιλική προς το περιβάλλον βιβλιοθήκη κυκλοφόρησε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του 2005 London Design Festival στη Βρετανική Βιβλιοθήκη και έκτοτε έχει κάνει το γύρο του Διαδικτύου.

Ο Warren είναι σύμβουλος επίπλων και σχεδιασμού προϊόντων, είναι ανώτερος λέκτορας στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και επίσης κάνει διαλέξεις σε τρία άλλα πανεπιστήμια και κολέγια. Η σχεδιαστική φιλοσοφία του αφορά στη δημιουργία συναισθηματικών εμπειριών, μας κάνει να σκεφτόμαστε τα υπάρχοντά μας και τα σχέδιά του συχνά παρουσιάζουν χιουμοριστικές εννοιολογικές ανατροπές.

Ο σχεδιαστής έχει το δικό του σετ «Ράφια για μια Ζωή» και θα σας στείλει ένα δωρεάν προσωπικό σχέδιο εάν του στείλετε τις μετρήσεις σας. Σύμφωνα με τον Warren, αυτά τα ράφια θα «αποθηκεύουν όλες τις γνώσεις σας και τα πολύτιμα υπάρχοντά σας».

Πρόσθεσε ότι «θα είναι ένα ορατό μέρος της ζωής σας και θα πάρει λεκέδες από καφέ και θα έχει καψίματα πάνω του. Έτσι θα σημαίνει περισσότερα όταν το χρησιμοποιείτε ως βιβλιοθήκη και αυτό θα σημαίνει περισσότερα όταν θαφτείτε σε μέσα σε αυτό. «

Ο Warren είπε στους Financial Times ότι τα φέρετρα είναι από τα πιο ακριβά έπιπλα που οι άνθρωποι θα αγοράσουν ποτέ, ενώ έχουν τη χειρότερη ποιότητα. «Είμαι χαρούμενος για όσους ανθρώπους αποκτήσουν το δικό μου», είπε.